Ο καφές και το Μουσείο

2
182

 

Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

Όταν ένα δωμάτιο κοστίζει για μια βραδιά 300 ευρώ πόσο πρέπει να κοστίζει ένα εισιτήριο στο Μουσείο αυτού του τουριστικού μέρους; Μη βιαστείτε να απαντήσετε εάν δεν έχετε επισκεφθεί τη Σαντορίνη. Τα δωμάτια στα Φηρά ή στην Οία με θέα την Καλντέρα τιμολογούνται από 250 ευρώ και πάνω. Η είσοδος στο Ακρωτήρι, έναν οικισμό από τα μέσα της 5ης χιλιετίας  π.Χ., τιμολογείται 5 ευρώ. Ο καφές σε ένα καφέ μπροστά στο Μουσείο της Θήρας  τιμολογείται 8 ευρώ αλλά η είσοδος στο Μουσείο της Θήρας (με τις περίφημες τοιχογραφίες) κοστίζει μόλις 3 ευρώ.

Τι γίνεται με την τουριστική μας πολιτική; Υποτιμούμε το πολιτιστικό μας προϊόν αλλά υπερτιμολογούμε το τουριστικό; Γιατί και με πιο κριτήριο ένας καφές κοστίζει πιο πολύ από την είσοδο σε ένα χώρο σπάνιας αξίας, ομορφιάς και σημασίας για την παγκόσμια ιστορία. Κάτι δεν έχουμε δει σωστά. Γνωρίζουν οι αρμόδιοι πόσο κοστίζει η επίσκεψη σε ένα μικρό Μουσείο της Γαλλίας ή αλλού; Γιατί δεν είναι μόνον η τιμολογιακή πολιτική στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία είναι και τα πωλητήρια.  Το πωλητήριο στο Ακρωτήρι είναι μεγέθους (μετά συγχωρήσεως) ενός w.c. ενώ το αντίστοιχο στο Μουσείο της Θήρας απλώς δεν υπάρχει- και τα w.c. δεν λειτουργούν. Θα μου πείτε έπεσες στην περίπτωση. Καθόλου το αντίστοιχο πωλητήριο στους Δελφούς (αυτό το παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού) έχει το μέγεθος περιπτέρου, με βιβλία χωρίς barcode, εύκολα παίρνεις ένα και φεύγεις. Τα δε αντικείμενα που πωλούνται είναι σε όλα τα Μουσεία σχεδόν τα ίδια.  Είτε στο Δίον είσαι είτε στους Δελφούς ή στη Νάξο βρίσκεις τα ίδια αντικείμενα: μερικά κυκλαδικά ειδώλια, ένας μικρός ξαπλωτός έρωτας κ.τ.λ. Δεν βρίσκεις  καν τα πιο σημαντικά εκθέματα του Μουσείου που επισκέπτεσαι σε αντίγραφα.

Και οι ώρες επισκέψεων και αυτές μίζερες. Το πολύ μέχρι τις 3μμ. Σε όσα Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους είναι βεβαίως ανοικτά.   Υπάρχουν προβλήματα χρημάτων, σίγουρα. Αλλά και μια χρόνια αδιαφορία γι αυτά τα πράματα. Το Τ.Α.ΠΑ. παρά τις κατά καιρούς αλλαγές δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στην γραφειοκρατική και ανέπνευστη πολιτική του.

Μη μας παραξενεύει, λοιπόν, το γεγονός με τους υπαλλήλους στην Κνωσό της Κρήτης που έκλεβαν το κράτος, αφού πωλούσαν αντίγραφα χωρίς αποδείξεις.  Είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του πώς διαχειριζόμαστε την πολιτιστική μας πολιτική.

Προηγούμενο άρθροΤο Ελληνικό Σχολείο στον Κιρκιτζέ (Ορεινή Έφεσος)
Επόμενο άρθροΖ, όπως Ζαχαρούλα

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σωστή παρατήρηση, όμως …είμαστε σίγουροι ότι όλοι αυτοί οι τουρίστες της Σαντορίνης, Δελφών, κλπ. ενδιαφέρονται τόσο γιά το πολιτιστικό προϊόν, έχουν τις γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν λίγο περισσότερο από την θέα γιά ένα ηλιοβασίλεμα …? μαζικός τουρίστας δεν σημαίνει επαρκής περιηγητής κατά το πρότυπο του Φλωμπέρ, του Πάτρικ Λη Φέρμορ, κλπ.
    Γιά την τιμολόγηση πάντως θα πήγαινα σε ένα οικονομολόγο να την καθορίσει με βάση τα οικονομικά κλπ. στοιχεία, όπως ακριβώς γιά το εισιτήριο ενός πλοίου, αεροπλάνου ,..

  2. […] Γιάννης Ν. Μπασκόζος. Όταν ένα δωμάτιο κοστίζει για μια βραδιά 300 ευρώ πόσο πρέπει να κοστίζει ένα εισιτήριο στο Μουσείο αυτού του του  […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ