της Κατερίνας Γούλα. (ανταπόκριση- Γαλλία).
Ένα από τα μεγαλύτερα σαλόνια της χώρας αφιερωμένα στο παιδικό βιβλίο είναι αυτό της μικρής πόλης της Aubagne η οποία έχει όμως ανακηρυχθεί από την Unicef «Πόλη φίλη των παιδιών» και οργανώνει κάθε χρόνο το Σαλόνι του Παιδικού Βιβλίου και του Λόγου του Παιδιού (Le festival du livre et de la parole d’enfant) με δεκάδες συγγραφείς και εικονογράφους που για τέσσερεις μέρες βρίσκονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο της πόλης και συναντούν τα παιδιά, υπογράφουν τα βιβλία τους, συντονίζουν εργαστήρια γραφής, φαντασίας και δημιουργικότητας. Πέρα από το σημαντικής έκτασης βιβλιοπωλείο που στήνεται με τη βοήθεια των δεκάδων πάγκων βιβλίων, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου σαλονιού, το οποίο δηλώνεται κι από το όνομά του, είναι ότι οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν στο κέντρο τους το παιδί ως ενεργό πολίτη, ως μέλος της κοινωνίας του. Από μια έκθεση σε ένα θέαμα, κι από μια συνάντηση με τον συγγραφέα σε ένα ατελιέ δημιουργικότητας, το παιδί μπορεί να ελιχθεί μαζί με την τάξη του ή την οικογένειά του αλλά και μόνο του, και να κατατοπιστεί από καταρτισμένους βιβλιοπώλες για τις νέες κυκλοφορίες αλλά και για κλασσικές επιτυχίες. Το Σαλόνι πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα μέσα του Νοέμβρη, και φέτος έγινε στις 12-15 του μήνα.
Στα τέλη του Νοέμβρη, διοργανώνεται επίσης το μεγαλύτερο σαλόνι της χώρας αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο, το Σαλόνι Παιδικού Βιβλίου και Παιδικού Τύπου (Salon du livre et de la presse jeunesse Seine-Saint-Denis), το οποίο λαμβάνει χώρα στα περίχωρα του Παρισιού και δομείται κάθε χρόνο γύρω από την ιδέα ότι η παιδική λογοτεχνία έχει κάθε λόγο να θεωρείται η δέκατη τέχνη! Το γνωστό και ως Σαλόνι του Μοντρέιγ έκλεισε φέτος τα 30 του χρόνια και τα γιόρτασε εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο το έτσι κι αλλιώς εντυπωσιακό πρόγραμμά του. Για να μην αναφέρουμε παρά λίγα μόνο από τα φετινά χαρακτηριστικά του, θα σταθούμε σε μια ευρείας κλίμακας έρευνα που έγινε για τις αναγνωστικές συνήθεις των παιδιών, ραδιοφωνικές παραγωγές με συζητήσεις για την εξέλιξη των θεμάτων αλλά και την ύπαρξη σταθερών μοτίβων στην παιδική λογοτεχνία, πολλές δημόσιες αναγνώσεις, βραβεύσεις, και συμμετοχή περισσότερων από 80 εκδοτικών οίκων παιδικού βιβλίου.
Το παιδικό βιβλίο είναι στη Γαλλία ένας από τους πιο υγιείς οικονομικά, αλλά και συγγραφικά και δημιουργικά, τομείς του βιβλίου. Το 2013, ο τομέας του παιδικού βιβλίου, ο οποίος αντιστοιχούσε στο 13,4% του τζίρου των συνολικών πωλήσεων στο χώρο του βιβλίου, ανήλθε για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση, ακριβώς μετά τη λογοτεχνία, την αδιαφιλονήκητη πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Εντός τώρα της κατηγορίας του παιδικού βιβλίο, ο τομέας που βρίσκεται σε σταθερή άνοδο είναι αυτός της πρώτης παιδικής ηλικίας. Όλο και περισσότερα βιβλία που απευθύνονται στην κατηγορία 0-3 ετών κάνουν την εμφάνισή τους και εντυπωσιάζουν με την ευρηματικότητα και την ευαισθησία τους. Βέβαια, αυτό μας δίνει να καταλάβουμε ότι ο καταναλωτισμός έχει ανακαλύψει μια φλέβα χρυσού στον κόσμο του παιδιού, αλλά κάτι τέτοιο δεν αναιρεί το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια και από σοβαρούς φορείς να αναδειχθεί η σημασία του βιβλίου και της επαφής του παιδιού με το λόγο και την εικόνα από τα πρώτα του κιόλας διαδραστικά βήματα.
Όσον αφορά τις ψηφιακές εκδόσεις, οι πωλήσεις τους εκπροσωπούν το 4,1% του τζίρου των πωλήσεων βιβλίων εκδοτών. Ο κλάδος των ψηφιακών εκδόσεων απέδωσε 105,3 εκατομμύρια ευρώ το 2013, συμπεριλαμβανομένων όλων των εκδοτικών κατηγοριών, με άλλα λόγια παρουσίασε αύξηση της τάξης του 28,6%. Πιο ειδικά τώρα, οι ψηφιακές παιδικές εκδόσεις φτάνουν το 2,8% των πωλήσεων, ένα όχι και τόσο εντυπωσιακό ποσοστό αλλά το οποίο έχει μέσα σε μια χρονιά σημειώσει αύξηση της τάξης του 204,5% !