Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη (Λονδίνο- ανταπόκριση).
Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των Άγγλων εκδοτών και της Amazon, μετά το λανσάρισμα της συνδρομητικής της υπηρεσίας Kindle Unlimited, που έναντι 7.99 λιρών/μήνα επιτρέπει το κατέβασμα ηλεκτρονικών βιβλίων από μια συλλογή 650.000 τίτλων. Ανά πάσα στιγμή ο συνδομητής μπορεί να έχει πρόσβαση μέχρι και σε 10 τίτλους για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί.
Αν και οι περισσότεροι τίτλοι που διατίθενται στο Kindle Unlimited είτε έχουν εκδοθεί από την ίδια την Amazon, είτε αποτελούν αυτοεκδόσεις, ορισμένοι καθιερωμένοι ανεξάρτητοι εκδοτικοί οίκοι όπως ο Bloomsbury (Harry Potter), Granta (με το περσινό βραβείο Μπούκερ για το βιβλίο ‘The Luminaries’ της Eleanor Catton), Scholastic(Η Τριλογία του Κόσμου-Φίλιπ Πούλμαν) και Canongate (Η ζωή του Πι) δηλώνουν ‘ανήμποροι’ να προστατευτούν από το πρόγραμμα αφού οι συμβάσεις ‘μεταπώλησης’ που είχαν συνάψει με την Amazon τους δεσμεύουν να μην αποσύρουν τα βιβλία τους από τη στιγμή που τους καταβάλεται ολόκληρο το αντίτιμο λιανικής για κάθε ‘κατέβασμα’ από συνδρομητή και οι συγγραφείς αμείβονται με δικαιώματα ίδια με αυτά των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Σϋμφωνα με το περιοδικό Bookseller, πολλοί εκδότες ρητά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν αλλά η Amazon παράκουσε τις επιθυμίες τους, ενώ άλλοι ενημερώθηκαν πως βιβλία τους συμπεριλαμβάνονται στο Kindle Unlimited μερικές ώρες πριν την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής υπηρεσίας. Οι περισσότεροι πλέον δεν τολμούν να εκφράσουν ανοιχτά αντιρρήσεις φοβούμενοι αντίποινα από τον διαδικτυακό κολοσσό αλλά σκοπεύουν να κινηθούν νομικά.
Ας σημειωθεί εδώ πως οι τίτλοι των μεγάλων εκδοτικών ομίλων (Hachette, Random House κ.α) κατάφεραν να μην συμπεριληφθούν καθώς προστατεύονται από τις ισχύουσες συμβάσεις μεταξύ των εκδοτών και της Amazon.
Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος των Waterstone’s, της μεγαλύτερης αλυσίδας βιβλιοπωλείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, James Daunt, δήλωσε πως αν το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας έχει επιτυχία θα απειληθεί εκ νέου η αγορά βιβλίου καθώς θεωρεί πως το Kindle Unlimited υποτιμά τα βιβλία, πάντως προς το παρόν δε φαίνεται να ανησυχεί και πολύ. ‘ Από τους 650.000 τίτλους που παρέχονται, οι περισσότεροι είναι σαχλαμάρες, βιβλία που κανείς δε θα ήθελε να διαβάσει’ δήλωσε στο περιοδικό Bookseller.