Του Σπύρου Κακουριώτη.
«Όταν φθάνεις στα 86, όπως εγώ, και ας μην μου φαίνεται πολύ, έχεις ένα δίλημμα: τι ακριβώς θα ήθελες; Να ξεκουραστεί το μυαλό από μόνο του, να χαλαρώσεις και εσύ ή να το αφήσεις να δουλεύει κάποτε με ταχύτητες απαγορευτικές και εξοντωτικές; Συμβαίνει, λοιπόν, το δεύτερο και δεν λέει το άτιμο το μυαλό να ηρεμήσει, να ησυχάσει. Αυτό νιώθω ότι είναι το γέρας του γήρατός μου…»
Με αυτά τα λόγια, ο φιλόλογος Δημήτρης Μαρωνίτης περιγράφει το «γέρας» μιας μακράς και γόνιμης πνευματικής πορείας στο χώρο των κλασικών σπουδών και των νεοελληνικών γραμμάτων, στην εκτενή αυτοβιογραφική συνέντευξη στον νεότερο συνάδελφό του, καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γιάννη Παπαθεοδώρου.
Με την αφήγηση αυτή ξεκινούν οι «Σελίδες για τον Δ. Ν. Μαρωνίτη» που αφιερώνει στον κορυφαίο φιλόλογο το περιοδικό Το Δέντρο, στο τελευταίο του διπλό τεύχος (205-206), που μόλις κυκλοφόρησε. Στο ίδιο μικρό αφιέρωμα, ο Κώστας Καραβίδας γράφει για τον «κριτικό του παρόντος» νεοελληνιστή Μαρωνίτη, ενώ ο Σπύρος Ράγκος εξετάζει την αρχαιογνωστική προσφορά του, μέσα από το «τρίπτυχο της ερμηνείας: μετάφραση, ανάλυση, κριτική».
Τις όψεις της ακαδημαϊκής προσφοράς του συμπληρώνει ο Γ. Παπαθεοδώρου, γράφοντας για τον δάσκαλο και τις σχέσεις του με τους φοιτητές του, μέσα από το παράδειγμα της συνομιλίας του, το 1983, με επτά φοιτητές για τον Καβάφη, η οποία ηχογραφήθηκε για το Τρίτο Πρόγραμμα και κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 1984 από το Θεμέλιο, με τον τίτλο Ο Καβάφης και οι νέοι.
Το μικρό αυτό «αντίδωρο» για την πολύχρονη προσφορά του στα γράμματα ολοκληρώνεται με την αναδημοσίευση αποσπασμάτων ενός ιδιαίτερα σημαντικού κειμένου, που συμπληρώνει την εικόνα του Μαρωνίτη ως «δημόσιου διανοούμενου»: Πρόκειται για την Μαύρη γαλήνη, ένα κρυπτικό κείμενο όπου αποτυπώνεται η εμπειρία της σύλληψης και της φυλάκισής του επί οκτάμηνο από τη δικτατορία, στις αρχές του 1973, το οποίο δημοσιεύτηκε μετά την αποφυλάκισή του, στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Η Συνέχεια, τον Οκτώβριο του 1973 (επανέκδοση από Το Ροδακιό, 2007).
Όμως το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του καλού περιοδικού είναι αφιερωμένο σε μία μεγάλη μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Τόμας Μαν, με αφορμή την στρογγυλή επέτειο των 60 χρόνων από τον θάνατό του, αλλά και των 140 από την γέννησή του. Έλληνες και ξένοι μελετητές, στις 130 σελίδες του αφιερώματος, αναλύουν πτυχές των έργων αυτού του κορυφαίου λογοτέχνη του 20ού αιώνα, του πολιτικού και πνευματικού κλίματος της εποχής του, εποχή του ανερχόμενου φασισμού και ναζισμού, αλλά και μεγάλων προσφυγικών ροών, που οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος της γερμανόφωνης διανόησης, όπως και τον ίδιο τον Τόμας Μαν, να πάρουν τον δρόμο της εξορίας, στην Ελβετία αρχικά και στη συνέχεια στην Αμερική…
[ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, Διονυσίου Αιγινήτου 34, 115 28, Αθήνα, 210-38.04.630, dentromag@yahoo.gr]