Μία γιορτή για μικρούς αναγνώστες

0
499

της Χρυσούλας Γούναρη.

 

Σάββατο 9 Απριλίου – αργά το πρωί. Το φουαγέ του Πολιτιστικού Κέντρου της Ν. Ιωνίας Βόλου είναι γεμάτο μικρά παιδιά, μαμάδες  και αρκετούς μπαμπάδες – το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου που είχε ξεκινήσει μία μέρα πριν, συνεχιζόταν δυναμικά με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις οι οποίες απευθύνονταν εξίσου σε  παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς ως ενιαίο τρίπτυχο της  εκπαίδευσης  στην φιλαναγνωσία.

Η συμμετοχή των λογοτεχνών της παιδικής κι εφηβικής λογοτεχνίας ήταν αξιοσημείωτη για ένα φεστιβάλ τοπικής εμβέλειας: Ηρώ Παπαμόσχου, Κωστής Μακρής, Εύη Γεροκώστα, Διονύσης Λεϊμονής, Κώστας Στοφόρος, Αντιγόνη Σδρόλια, κ.ά.  Σημαντικά ονόματα του χώρου έδωσαν, επίσης, το παρόν: η Ελένη Δικαίου – η φετινή υποφήφια για το διεθνές βραβείο Andersen· η Γιώτα Κουγιαλήμε το πρωτότυπο κόμικ της Αργοναυτικής Εκστρατείας, η  πανεπιστημιακός Τασούλα Τσιλιμένη, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος. Ο δημοφιλής Χρήστος Δημόπουλος με τα βιβλία και τις κατασκευές του.  Και μαζί τους, μουσικοί, εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού και  η ψυχολόγος Δάφνη Φιλίππου που παρουσίασε τρόπους για να ενισχυθεί  η επιθυμία του παιδιού για ανάγνωση.

Εκτός από τα βιβλιοφιλικά δρώμενα, τις μουσικές συναυλίες και την θεατρική παράσταση, στο Φεστιβάλ υπήρχε και μια  εκτενής  Διασχολική Έκθεση Ζωγραφικής – η δεξιά πλευρά του φουαγέ του Πολιτιστικού Κέντρου καλύπτονταν σε ολόκληρο το μήκος της από μεγάλα ταμπλό όπου ήταν αναρτημένα τα έργα παιδιών κι εφήβων από σχολεία της Μαγνησίας. Εξαιρετική, πραγματικά, δουλειά.  Θα έλεγε κανείς πως ήταν σαν μια εισαγωγή στo “H ανάγνωση μιας εικόνας” – το πρωτότυπο εργαστήρι του Νικόλα Ανδρικάκη όπου ο διακεκριμένος εικονογράφος –ο μοναδικός που συμμετείχε στο τριήμερο φεστιβάλ–  παρουσίασε μιαν άλλη, βασικότατη, όψη της ανάγνωσης ενός παιδικού βιβλίου – την ιδιαίτερη σημασία της εικόνας και την άμεση συνέργεια της εικονογράφησης στην απόδοση εννοιών, συναισθημάτων και καταστάσεων ενός κειμένου.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου και λίγες ημέρες μετά, οι εντυπώσεις παραμένουν θετικές, κυρίως λόγω της πολυμορφίας και της διαδραστικότητας των εκδηλώσεων. Είναι ευεργετικό και καθοριστικό για την διαμόρφωση της αναγνωστικής, αλλά και της γενικότερα κοινωνικής, συμπεριφοράς, τα παιδιά κάθε ηλικίας  –από την πρώτη σχολική ηλικία έως και την εφηβεία –  να έχουν την ευκαιρία να κινηθούν εκτός σχολικού πλαισίου και να συναντούν ανθρώπους του βιβλίου· να συμμετέχουν και να προβληματίζονται σε ανοιχτές συζητήσεις· να δημιουργούν εικόνες και ιστορίες  αλληλεπιδρώντας με συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες.

Δεν μπορώ, ωστόσο, να μην σκεφτώ πως ένας επισκέπτης που δεν γνώριζε πρόσωπα και πράγματα για να ελιχθεί, θα ένιωθε παραμελημένος από την έλλειψη επί τόπου πληροφόρησης και  σήμανσης του χώρου. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα της ημέρας διαδίδονταν προφορικά ενώ δεν υπήρχε κάποιος να κατευθύνει τους γονείς με τα πιτσιρίκια στις αντίστοιχες αίθουσες  όπου θα διεξάγονταν οι διάφορες δράσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί επισκέπτες να πελαγοδρομούν.  Ορισμένοι δε,  έφυγαν.

Πταίσματα, θα σκεφτεί κανείς και θα έχει, κατά ένα μέρος, δίκιο. Η μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών –μικρών και μεγάλων –, η ευκαιρία να περιηγηθούν μαζί γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί, και συγγραφείς σε ένα τόσο ανοιχτό, βιβλιοφιλικό περιβάλλον, και η ενθουσιώδης διάθεση όλων για συμμετοχή και γνώση είναι σημαντικότερα. Ένα δείγμα περισσότερο από παρήγορο κι ελπιδοφόρο για τις συγκυρίες της εποχής.  Θα ήταν ευχής έργο, γι’ αυτό, το Φεστιβάλ ετούτο να καθιερωθεί ως ένα βήμα διαλόγου και προβολής του παιδικού κι εφηβικού βιβλίου και των συντελεστών του. Mια αληθινή γιορτή για την προώθηση της φιλαναγνωσίας.

 

 

 

Info

Το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου:

– πραγματοποιήθηκε στο Βόλο,  στο διάστημα 8-10 Απριλίου 2016.

– διοργανώθηκε από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Α/βάθμιας και Β/θμιας    Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου.

– συνδιοργανώθηκε με την Αντιδημαρχία Παιδείας & Πολιτισμού Δήμου Βόλου.

– υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος της IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

– με την συνεργασία του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, και του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου).

 

 

Προηγούμενο άρθροΚαι τώρα για ένα ακόμη Ανκόρ
Επόμενο άρθροΤιμωρία, σιδέρωμα, τρίτο στεφάνι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ