Μια Ελληνίδα στον τόπο των Βίκινγκς (της Χριστίνας Σανούδου)

0
194

 

 

της Χριστίνας Σανούδου

Έτος 1069 σε ένα μικρό νησί κάπου στο Ιόνιο Πέλαγος. Ως κόρη του πλούσιου Έλληνα εμπόρου Βίκτορα Σαλβάρου, η νεαρή Χριστίνα απολαμβάνει προνόμια που τα περισσότερα κορίτσια της ηλικίας της στερούνται, όπως μια σχετική ελευθερία κινήσεων και η δυνατότητα να ταξιδεύει με το καράβι του πατέρα της στα μεγάλα εμπορικά λιμάνια της Μεσογείου. Όμως η ζωή της θα αλλάξει ριζικά όταν το νησί της δεχτεί επίθεση από έναν στόλο Βίκινγκς, οι οποίοι καταφτάνουν με στόχο όχι απλώς να λεηλατήσουν, αλλά να πάρουν εκδίκηση για μια παλιά προδοσία του Σαλβάρου.

Έτσι, λίγες ώρες πριν το γάμο της με τον αγαπημένο της Λάζαρ και φορώντας ακόμα το νυφικό της, η Χριστίνα βρίσκεται στο έλεος των ανδρών που έχουν σκορπίσει το θάνατο στη γενέτειρα της. Αφού διασχίσει τη μισή Ευρώπη θα καταλήξει σε ένα νορβηγικό χωριο, όπου, στο πλαίσιο μιας ασυνήθιστης εφαρμογής της κοινοκτημοσύνης, τίθεται στην υπηρεσία όλων των ντόπιων.  Το μόνο που παίρνει μαζί της είναι η συμβουλή της πιστής υπηρέτριας της οικογένειας της, Δωροθέας: κανένας δεν μπορεί να ζήσει ελεύθερος αν πρώτα δεν απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο του μίσους του.

Το πέμπτο μυθιστόρημα του καταξιωμένου Φινλανδού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και συγγραφέα Τάβι Βάρτια «Κλεμμένη νύφη» (εκδ. Βακχικόν) διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά μιας συναρπαστικής περιπέτειας. Συγχρόνως, οι λάτρεις της ιστορίας δεν θα απογοητευτούν καθόλου από τις λεπτομερείς περιγραφές του τρόπου ζωής, των θρησκευτικών πεποιθήσεων και φυσικά της ναυσιπλοϊας των Βίκιγνκς, αλλά και τις «εικόνες» από τα παράλια της Μεσογείου στις αρχές του 11ου μ.Χ. αιώνα- μια εποχή για την οποία οι περισσότεροι γνωρίζουμε ελάχιστα. Το μεγαλύτερο δίλημμα για τον αναγνώστη είναι αν θα αφεθεί να απολαύσει τις ολοζώντανες σκηνές καθημερινότητας, που εκτιλύσσονται με φόντο το παγωμένο τοπίο του Βορρά, αν θα αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση των Βίκιγνκς με την Ελλάδα και ιδιαίτερα το Βυζάντιο (όπου μεταξύ άλλων στρατολογήθηκαν ως μισθοφόροι και συμμετείχαν σε ειδικό τάγμα επιφορτισμένο με το καθήκον της προστασίας του αυτοκράτορα), ή αν απλώς θα γυρίσει τις σελίδες πιο γρήγορα μέσα στην αγωνία του να μάθει τι επιφυλάσσει η μοίρα στους κεντρικούς ήρωες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τάβι Βάρτια διερευνά- μέσω της δουλειάς του και πάντοτε με όχημα τη φαντασία- τους κρυφούς δεσμούς Ελλάδας και Σκανδιναβίας. Το 2014, παρουσίασε την ελληνοφινλανδική κινηματογραφική συμπαραγωγή «Περιπέτεια στο Αιγαίο», γυρισμένη στην Κω με πρωταγωνιστές τους Ορφέα Αυγουστίδη, Γιάννη Στάνκογλου, Ναταλία Δραγούμη, Γιάννη Ζουγανέλη, Ιφιγένεια Τζόλα κ.α. Πιο πρόσφατα, υπήρξε συμπαραγωγός της τηλεοπτικής σειράς «The Man in Room 301», η οποία γυρίστηκε στην Ελλάδα και τη Φινλανδία σε σκηνοθεσία Mikko Kuparinen και αγοράστηκε από το BBC. Στους στόχους του συγγραφέα για το προσεχές μέλλον συγκαταλέγεται η μεταφορά της «Κλεμμένης νύφης» στην οθόνη.

Παρά τις αντιξοότητες και τις αλεπάλληλες διαψεύσεις των προσδοκιών της, η Χριστίνα παραμένει μια δυναμική γυναίκα με ισχυρή βούληση και την ανυποχώρητη επιθυμία να επιβιώσει. Στον νέο τόπο διαμονής της θα κάνει συμμάχους και εχθρούς, θα ανακαλύψει δυσάρεστες αλήθειες σχετικά με την πραγματική φύση του πατέρα της, θα εκτονώσει την οργή και τη δίψα της για εκδίκηση με κάθε ευκαιρία, θα υποκύψει στον «πειρασμό» της τρυφερότητας και ίσως τελικά ανακαλύψει τη μαγική δύναμη της συγχώρεσης.

 

 

Τάβι Βάρτια, Κλεμμένη Νύφη, εκδ. Βακχικόν

Βρες το εδώ

Προηγούμενο άρθροΓια την Έρη Σταυροπούλου (της Βαρβάρας Ρούσσου)
Επόμενο άρθροΠανδημία και ’21: Απόπλους, Μανδραγόρας, Εντευκτήριο, Κλεψύδρα (του Σπύρου Κακουριώτη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ