Library4all, ένα μεγάλο κύμα βιβλίων και φέτος στο Μουσείο Μπενάκη (της Ελένης Γερουλάνου)

1
1511

 

της Ελένης Γερουλάνου (*)

 

 

Κάθε χρόνο και για μία εβδομάδα, ένα τεράστιο «κύμα βιβλίων» υψώνεται στην οδό Πειραιώς. Είναι το bookwave, η ετήσια, μεγάλη δράση του Library4all, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη στο κτήριο της οδού Πειραιώς.Tο bookwave συγκεντρώνει βιβλία για παιδιά μέσα από bookdrives που πραγματοποιούν σχολεία της Αττικής, κυρίως ιδιωτικά. Στόχος μας είναι να καλύψουμε σε μικρό χρονικό διάστημα όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία,που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε βιβλία.

Γιατί μας φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν σχολεία χωρίς βιβλία και χωρίς μια βιβλιοθήκη. Γιατί πιστεύουμε πως η βιβλιοθήκη ενός σχολείου είναι η «καρδιά» του. Γιατί η συχνή επαφή των παιδιών με τα βιβλία και ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου, όπου βρίσκονται καθημερινά, είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της ικανότητας ανάγνωσης και γραφής τους. Γιατί με ένα βιβλίο μπορεί ένα παιδί να εμπνευστεί, να συγκινηθεί, να αποκτήσει εμπειρίες, να απολαύσει την ανάγνωση και να πάρει χαρά.

Ιδρύσαμε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Library4all τον Οκτώβριο του 2013, με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της υποστήριξης και της ενίσχυσης σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλία. Ο ρόλος μας είναι να λαμβάνουμε ενημέρωση για τις ανάγκες των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και εν συνεχεία να τα βοηθάμε να δημιουργήσουν μία βιβλιοθήκη ή να διευρύνουν την υπάρχουσα συλλογή τους. Φέρνουμε δηλαδή σε επαφή και δικτυώνουμε εκείνους που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν βιβλία με τα σχολεία που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Χέρι-χέρι με την Μαρίνα Σπυρίδωνος, η οποία από το 2014 καθημερινά καταχωρεί τα αιτήματα των σχολείων που μας έρχονται με email, τηλεφωνά και ενημερώνει τα σχολεία ότι πλησιάζει ο καιρός που θα λάβουν ένα κουτί από μας.

 Τα βιβλία που προσφέρουμε είναι καινούρια ή σε άριστη κατάσταση και προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, εταιρειών, εκδοτών, συγγραφέων, εικονογράφων και άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει περισσότερα από 72.000 βιβλία σε 1.631 βιβλιοθήκες σχολείων στην Αττική και την περιφέρεια. Βιβλία μας έχουν ταξιδέψει σε ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο, στο Κατάρ, στην Τιφλίδα, στο Cambridge και στη Νέα Υόρκη. Επίσης έχουμε δώσει περισσότερα από 100.000 βιβλία σε διάφορους φορείς σε όλη την Ελλάδα. Με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, φροντίζουμε να στέλνουμε βιβλία, κυρίως στην αγγλική και την αραβική γλώσσα, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και σε σχολεία με προσφυγόπουλα.

Η δουλειά μας για μία εβδομάδα:

Τα 23 σχολεία που συμμετείχαν στο bookwave 2019 έφεραν τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη τα βιβλία που είχαν συγκεντρώσει. Κάποια σχολεία μάλιστα έστειλαν μαζί γράμματα και ζωγραφιές των μαθητών τους για να ταξιδέψουν μαζί με τα βιβλία. Με τα δεκάδες αυτά βιβλία ήρθαν να προστεθούν και οι δωρεές βιβλίων του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ, των εκδοτών, των συγγραφέων, των εικονογράφων και των φίλων του Library4all, που εμπιστεύονται τη δράση μας.

Την Τρίτη 5/2 και την Τετάρτη 6/2 σηκώσαμε τα μανίκια και αρχίσαμε τη δουλειά. Να τσεκάρουμε ένα-ένα τα βιβλία, σελίδα-σελίδα, να τα ταξινομούμε ανά ηλικία, ανά κατηγορία, ανά θέμα και στη συνέχεια να τα βάζουμε σε κουτιά. Χωρίσαμε τα βιβλία σε τρεις κατηγορίες. Βιβλία κατάλληλα για σχολικές βιβλιοθήκες, βιβλία που κρίναμε ότι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς, όπως π.χ. ένα βιβλίο που μπορεί να του έλειπε το cd ή κάποιο κομμάτι παζλ και βιβλία για την ανακύκλωση.

Η κατάστασή τους φέτος ήταν πολύ καλύτερη από όλες τις προηγούμενες χρονιές. Ίσως ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει τι βιβλία συγκεντρώνουμε.

Είδαμε βιβλία που σέβονται τον αναγνώστη τους, που του εξάπτουν τη φαντασία, με χιούμορ, καλόγουστη εικονογράφηση και κείμενο που δεν βασίζεται σε στερότυπα. Ανάμεσα στα βιβλία βέβαια υπάρχουν πάντα και βιβλία για τα σκουπίδια, ούτε καν για την ανακύκλωση. Βιβλία κολλημένα, σκισμένα, λερωμένα, που τους λείπουν σελίδες, η ράχη, βιβλία που αναρωτιέσαι πραγματικά τι σκέφτηκε αυτός που το έβαλε μέσα στο κουτί για να τα προσφέρει.

Στην αίθουσα που μας παραχωρεί το Μουσείο Μπενάκη δουλέψαμε ακούραστα. Μαζί μας ήταν οι πιστές εθελόντριες, ταυτισμένες πια με τη λέξη bookwave, με την ίδια αγάπη για τα παιδιά και τα βιβλία και με τον ίδιο ενθουσιασμό που είχαν από την αρχή. Φέτος ήρθαν και νέες φίλες στην παρέα, που είδαν και μοιράστηκαν τη χαρά και την ορμή του κύματος. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος είχαμε την επικοινωνιακή υποστήριξη της «Κόκκινης Αλεπούς», του online περιοδικού για το παιδικό βιβλίο, που βοήθησε να φθάσει η δράση μας ακόμα παραπέρα. Είχαμε την πάντα πρόθυμη ομάδα των εθελοντών του Παιδικού Μουσείου που δίνει κάθε χρόνο το παρών. Είχαμε φίλους που, αν και δεν μπορούσαν να έρθουν στο Μουσείο να βοηθήσουν, έστελναν ένα ζεστό μήνυμα συμπαράστασης σαν να ήταν μαζί μας. Είχαμε τους άνθρωπους του Μουσείου Μπενάκη από τους φύλακες και τις κυρίες που καθαρίζουν μέχρι το προσωπικό που ήταν πάντα εκεί για να βοηθήσουν. Είχα την οικογένειά μου που με περίμενε κάθε βράδυ με μια ζεστή αγκαλιά. Ένα τεράστιο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου σε όλους και έναν έναν ξεχωριστά. Το bookwave θέλει παρέα και εγώ είχα την καλύτερη.

Η Πέμπτη 7/2 και η Παρασκευή 8/2 ήταν οι μέρες που ήρθαν οι εκπαιδευτικοί της Αττικής να παραλάβουν τα βιβλία τους. Έλαμπαν τα πρόσωπά τους όταν έβλεπαν την επιλογή των βιβλίων. Σαν να τους χαρίζαμε τον παράδεισο. Σημείωση: η κάθε σακούλα που προσφέρουμε έχει μέσα 25 βιβλία για τα νηπιαγωγεία και 30-35 για τα δημοτικά.

Το bookwave 2019 είχε καταπληκτικά αποτελέσματα. Συγκεντρώσαμε περισσότερα από 9.000 βιβλία. Από αυτά τα 7.500 τα προσφέραμε σε 151 σχολεία σε κάθε σημείο του χάρτη της χώρας: 34 δημοτικά, 113 νηπιαγωγεία και τέσσερα  γυμνάσια. Τα βιβλία που κρίναμε πως δεν ήταν απόλυτα κατάλληλα για σχολικές βιβλιοθήκες τα προσφέραμε στα ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες μέσω της οργάνωσης «The HOME Project» και στο «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» για να τα αξιοποιήσει στις δράσεις του.

Νομίζω ότι ο αριθμοί είναι ενδεικτικοί της προσπάθειας που καταβάλλουμε, αλλά αυτό δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Αντιθέτως, ο στόχος μας να εξοπλίσουμε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας παραμένει σταθερός. Μακάρι να τον πετύχουμε!

Μας δίνει πραγματικά μεγάλη δύναμη η ικανοποίηση και η χαρά των εκπαιδευτικών και των μαθητών, που την εισπράττουμε μέσα από τις επιστολές, τις ζωγραφιές, τις φωτογραφίες και τα email που μας στέλνουν.

Κάθε φορά που καταφέρνουμε να στείλουμε ένα κουτί με βιβλία σε κάποια σχολεία, συνεχίζουμε με πείσμα και αισιοδοξία.

Μία εβδομάδα γεμάτη, κουραστική. Μπορεί η προσπάθεια για τη διαλογή των βιβλίων να είναι μεγάλη, τα έξοδα να είναι κάποιες φορές υπέρογκα (ο άδικος φόρος των 500 ευρώ που πληρώνουμε ως μη κεδοσκοπική εταιρεία στο κράτος, διαχειριστικά έξοδα, λογαριασμοί, φωτοτυπίες), αλλά ευτυχώς υπάρχει μια δυνατή ομάδα από εθελοντές και φίλους που μοιράζεται τις αγωνίες μας και βοηθάει να ανταποκρινόμαστε γρήγορα στα δεκάδες αιτήματα που δεχόμαστε καθημερινά.

Και εκεί που λες πως δεν αντέχω άλλο, θα τα παρατήσω, έρχεται μήνυμα από τον Κωστή Παπαζήση, την «ψυχή» της «Αθηναϊκής Μεταφορικής» που έχει αναλάβει με γενναιοδωρία όλο το κόστος των αποστολών, ο οποίος μας λέει ότι το Library4all είναι ο «πελάτης» που τους πληρώνει με περηφάνεια, με συγκίνηση και απέραντη χαρά. Και αυτό συμβαίνει γιατί μέσα από  τη συνεργασία μας συμμετέχει όλη η εταιρεία στην προσπάθειά μας, κάνοντάς την πιο εύκολη. Μια κούτα βιβλία χρειάζεται γερά χέρια και ζεστή καρδιά για να φτάσει στον προορισμό της και η «Αθηναϊκή Μεταφορική» έχει αποδείξει έμπρακτα πως διαθέτει και τα δύο.

Κάθε χρονιά που ολοκληρώνεται το bookwave με πονάει η μέση μου από τα βιβλία που έχω κουβαλήσει, από τις ατελείωτες ώρες στο Μουσείο Μπενάκη μετά την πρωινή μου δουλειά. Η σκέψη όμως πως όλο αυτό που κάνουμε αξίζει παραγματικά, πως μπορεί έστω και σε ένα παιδί να αλλάξει ο κόσμος του κρατώντας ένα βιβλίο, με κάνει να ξανασηκώνομαι και κάνω τρία βήματα μπροστά.

Τόσα και άλλα τόσα υπέροχα συνέβησαν στο Μουσείο Μπενάκη χάρη στο bookwave 2019 του Library4all. Δαμάσαμε κύματα και κάναμε ξανά τα δύσκολα να φαίνονται παραμυθένια.

Και του χρόνου!

 

(*)Η Ελένη Γερουλάνου είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας του Library4all

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΝίκος Βέης, από το Βυζάντιο και τη νεοελληνική λογοτεχνία στον δημοτικισμό και τις σοσιαλιστικές ιδέες (του Β. Χατζηβασιλείου)
Επόμενο άρθροΠαιδιά και βιβλία  (της Μαρίζας Ντεκάστρο)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. συγχαρητήρια για τη δράση σας, συγκινητική η προσπάθειά σας, σίγουρα θα έχει αποτελέσματα και θα φτιάξει καινούργιους μικρούς αναγνώστες! Με δύναμη, να συνεχίσετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ