Η ταυτότητα της ελληνικής λογοτεχνίας(ποίηση, πεζογραφία, κριτική 2000-2022)

2
2021

 

Η συζήτηση που ξεκίνησε στις σελίδες του Αναγνώστη στις αρχές του καλοκαιριού με θέμα «Γιατί δεν μας διαβάζουν στο εξωτερικό;» μας εξέπληξε γιατί κανένα τέτοιο άρθρο δεν είχε ζητηθεί από το περιοδικό. Φούντωσε ξαφνικά σα να ήταν ώριμο από καιρό το ερώτημα «ποιοι είμαστε (λογοτεχνικά) και που πάμε». Η συζήτηση, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, έθεσε πολλά ερωτήματα και ανέδειξε προβλήματα, δυσκολίες και παθογένειες. Στον πυρήνα σχεδόν όλων των παρεμβάσεων, ακόμα και των φαινομενικά εκ διαμέτρου αντίθετων προσεγγίσεων, βρέθηκε, λίγο πολύ, το βασανιστικό ερώτημα που απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο της λογοτεχνίας: από τη συγγραφή και την εκδοτική παραγωγή, μέχρι την κριτική υποδοχή και την αναγνωστική πρόσληψη. Δεν είναι, προφανώς, άλλο από το: «ποια είναι η ταυτότητα της ελληνικής λογοτεχνίας σήμερα;».

Κατόπιν τούτου, η συντακτική επιτροπή του περιοδικού αποφάσισε να διοργανώσει μια ημερίδα με θέμα την ελληνική λογοτεχνία της περιόδου 2000-2022, την πεζογραφία και την ποίηση που γράφεται στις μέρες μας αλλά και τον κριτικό λόγο υποδοχής τους. Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, που έχει μάλιστα σημαδευτεί από μεγάλα και καθοριστικής σημασίας γεγονότα, είναι, μάλλον, επαρκής χρόνος για μια πρώτη στάση και ένα αναστοχαστικό κοίταγμα πίσω μας.

Στόχος της ημερίδας είναι να καλύψει, όσο το δυνατόν, περισσότερες πτυχές των προβλημάτων που μας απασχολούν. Τι γράφουμε σήμερα; Τι διαβάζουμε; Ποια είναι η φυσιογνωμία της ελληνικής πεζογραφίας και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ποίησης; Ποια της κριτικής; Ποια η σχέση της λογοτεχνίας μας με την παράδοση και τη λογοτεχνία άλλων εποχών και ποια η σχέση της με τη λογοτεχνία του εξωτερικού; Ποια είδη καλλιεργούμε; Τι μέσα και ποιοι τρόποι προκρίνονται; Τι γλώσσα χρησιμοποιούμε; Ποια είναι τα θέματα που μας απασχολούν;

Η ημερίδα, που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2023, θα αποτελέσει και την κορύφωση των εκδηλώσεων του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ, στο πλαίσιο της επετείου των δέκα χρόνων του περιοδικού. Η επιτροπή, θεωρώντας ότι είναι προτιμότερος ο διάλογος από τους παράλληλους μονολόγους αυτόνομων εισηγήσεων, αποφάσισε η ημερίδα να έχει τη μορφή τριών (Ποίηση, Πεζογραφία, Κριτική) μεγάλων συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, με αντιπροσωπευτική συμμετοχή στο προεδρείο κάθε συνεδρίας καλεσμένων (ειδικών, μελετητών, πεζογράφων και ποιητών, κριτικών, εκδοτών) από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάθε συζήτηση, που θα συντονιστεί από  δημοσιογράφους του πολιτιστικού, θα ξεκινά με μικρής διάρκειας εισαγωγές από τα μέλη της κάθε συνεδρίας, θα ακολουθούν προγραμματισμένες παρεμβάσεις από το ακροατήριο, και, τέλος, ανοικτή συζήτηση με ελεύθερη συμμετοχή των ακροατών.

Η οργανωτική επιτροπή

Γιάννης Μπασκόζος, Βαρβάρα Ρούσσου,Αριστοτέλης Σαϊνης,Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

Προηγούμενο άρθρο«Λαχτάρα για κεράσια», 25 χρόνια μετά στο Τρένο στο Ρουφ
Επόμενο άρθροΣιωπή και υπερηφάνεια (της Πατρίσιας Μπόνου)

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μήπως θα ήταν ωφέλιμο να υπάρξει πρόσκληση υποβολής κειμένων από τα οποία η επιτροπή του Αναγνώστη θα επέλεγε όσα θεωρεί ενδιαφέροντα για να παρουσιαστούν στην ημερίδα; Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθούν στην ημερίδα οι απόψεις όσων έχουν ήδη συμβάλει με κείμενά τους για το θέμα και μπορεί να δοθεί η εντύπωση ότι το συνέδριο σκοπό έχει να προβάλει μόνο συγκεκριμένες προσεγγίσεις και άτομα που συνεργάζονται τακτικά με τον Αναγνώστη.

    • Το θέμα του συνεδρίου/ ημερίδας δεν έχει σχέση με τη συζήτηση του Αυγούστου (Γιατί δεν μας διαβάζουν στο εξωτερικό;) αλλά αποκλειστικά με το περιεχόμενο της λογοτεχνικής παραγωγής στη χώρα μας ανεξαρτήτως της πρόσληψής της στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου δεν θα επαναλάβουμε όσα ελέχθησαν. Επιπλέον δεν είναι ένα πανεπιστημιακό συνέδριο για ανακοινώσεις αλλά κυρίως μια συζήτηση με πάνελ, οργανωμένες παρεμβάσεις και πολύ συζήτηση. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν τον λόγο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ