Από τον Σπύρο Κακουριώτη.
Μοναχικό λύκο της Στέπας θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τον μεταφραστή Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, καθώς, εκτός από εκδότης και διευθυντής της ομώνυμης Επιθεώρησης ρωσικού πολιτισμού, που μόλις κυκλοφόρησε το παρθενικό της τεύχος, βρίσκεται πίσω από την απόδοση των περισσότερων κειμένων που φιλοξενούνται στις 224 σελίδες του.
Ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα της σύγχρονης και παλαιότερης ρωσικής δημιουργίας φιλοξενείται σε αυτό, με το μερίδιο του λέοντος να ανήκει στην ποίηση, καθώς κεντρική θέση στις σελίδες του κατέχει το πολυσέλιδο αφιέρωμα στην Άννα Αχμάτοβα, την «Άννα Χρυσόστομη πασών των Ρωσιών», όπως την αποκαλεί η Μαρίνα Τσβετάγιεβα σε ένα ποίημά της. Με αφορμή τα 125 χρόνια από τη γέννησή της, στο τεύχος δημοσιεύονται μελέτες (Ιωσήφ Μπρόντσκι), συνεντεύξεις (Βαρλαάμ Σαλάμοφ), ενώ ποιήματα συγκαιρινών της ποιητών (Νικολάι Γκουμιλιόφ, Αλεξάντρ Μπλοκ, Αρσένι Ταρκόφσκι, Όσιπ Μάντελσταμ κ.ά.) συμπληρώνουν τις σελίδες του.
Αλλά και μια άλλη επέτειος, των 200 ετών από τη γέννηση του Μιχαήλ Λέρμοντοφ, τιμάται σε αυτό το τεύχος, με τη δημοσίευση ορισμένων από τα γνωστότερα ποιήματά του.
Ακόμη, στις σελίδες του καλού περιοδικού φιλοξενούνται δύο μεγάλες συνεντεύξεις σύγχρονων γυναικών δημιουργών από τη Ρωσία: της πολυγραφότατης Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια και της ποιήτριας Βέρα Πάβλοβα, με τις οποίες συνομίλησε ο εκδότης της Στέπας Δ. Τριανταφυλλίδης.
Καθώς η Στέπα θέλει να δώσει μια σφαιρική εικόνα όλων των πεδίων δημιουργίας της ρωσικής κουλτούρας, φιλοξενεί ακόμη διηγήματα (Β. Χλέμπνικοφ, Α. Πλατόνοφ, Μ. Ζόσενκο), δοκίμια λογοτεχνικά (Ι. Μπρόντσκι, «Ποίηση και πεζογραφία»), αλλά και φιλοσοφικά (Βλ. Σολοβιόφ, «Το ρωσικό εθνικό ιδανικό») ή θεολογικά (Π. Φλορένσκι, «Το εκκλησιαστικό δρώμενο ως σύνθεση τεχνών»).
Ακόμη περιλαμβάνεται ένας μικρός εικαστικός φάκελος από τις καλλιτέχνιδες Ίννα Μπαζούτινα και Όλγα Μπεριόζοβα-Δελλατόλα, κείμενα του Τζίγκα Βερτόφ για τον κινηματογράφο και του Βσέβολοντ Μέγερχολντ για το θέατρο, κριτικές βιβλίων κ.λπ.
[ΣΤΕΠΑ, Κεραμεικού 23, 10437 Αθήνα, 210-52.02.779, samizdat.project@gmail.com]
ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΚΟΥ ΜΑΣ ΛΥΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥ-ΠΑΛΑΙΟΤΑΤΟΥ ΠΛΕΟΝ- ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ;