Η επιστημονική φαντασία θρηνεί, πέθανε  ο Μάκης Πανώριος

0
799

 

Πέθανε  χθες ο Μάκης Πανώριος σε ηιλία 88 χρονών. Ήταν ηθοποιός, εικαστικός αλλά και πρωτεργάτης της επιστημονικής φαντασίας. Το πάθος του για την λογοτεχνία της φανταστικής και επιστημονικής φαντασίας τον οδήγησε να γράψει τα πιο σημαντικά βιβλία του είδους αυτού. Μνημειώδης η πολυετής ερευνητική εργασία του στην ιστορία του “ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ”. Μια σπουδαία εργασία που δημοσιεύτηκε σε 6 τόμους από τις εκδόσεις “ΑΙΟΛΟΣ. Είχε συνεργαστεί με το περιοδικό Διαβάζω σε πολλά αφιερώματα με πιο σημαντικό αυτό στον Λαβκραφτ με τον Δημήτρη Παναγιωτάτο.

Ο Μάκης Πανώριος γεννήθηκε το 1935 στην Κεφαλλονιά. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Σχεδίου και Ζωγραφικής ABC και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου και Σκηνοθεσίας του Πέλου Κατσέλη. Εργάστηκε ως ηθοποιός για δεκαοχτώ χρόνια στο ελεύθερο θέατρο και δέκα χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Ως συγγραφέας έγραψε μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, θέατρο, κριτική βιβλίου και κινηματογράφου. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από πεντακόσια βιβλία, έχει επιμεληθεί και προλογίσει περί τα εκατό. Πρώτη θεατρική του εμφάνιση στο έργο “Το τραγούδι του νεκρού αδερφού” του Mίκη Θεοδωράκη, στο ρόλο του Χάρου, το 1962, με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με το μυθιστόρημα “Η κατάκτηση”, το 1970. Γράφει στον ημερήσιο Τύπο κριτική βιβλίου.
Διακρίσεις:
– Διεθνές βραβείο Karel 1993. Του απενεμήθη από τον Μπράιν Άλντις για την προσφορά του στην επιστημονική φαντασία και τη φανταστική λογοτεχνία.
– Χρυσός Ικαρομένιππος 1995. Πρώτο βραβείο για το διήγημά του επιστημονικής φαντασίας “Ηθοποιός”. Του απενεμήθη από το περιοδικό επιστημονικές φαντασίας “Πλειάδες” και τους “Φαναστικούς Αργοναύτες”.
– Χρυσό στεφάνι ελιάς 2006 του Δήμου Αιγάλεω. Του απενεμήθη από τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό.
– Τιμητική πλακέτα της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας. Του απενεμήθη το 2006 από την ΑΛΕΦ για τη συνολική του προσφορά στη διάδοση της επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΠώς ξαναγίνεται ιστορία η σιωπή (του Δημήτρι Γαρρή)
Επόμενο άρθροΓια την αναγνωστική συμπεριφορά: Πρόοδοι, ανατροπές και χρόνια προβλήματα (της Βενετίας Αποστολίδου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ