H Λαίδη Τσάτερλι στην επικαιρότητα (της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη)

0
253

 

 

της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη (ανταπόκριση – Λονδίνο)

Πριν από περίπου 50 χρόνια η απόφαση του εκδοτικού οίκου Penguin να τεστάρει το Νόμο Περί Άσεμνων Εκδόσεων του 1959 (που διασφάλιζε την έκδοση άσεμνου περιεχομένου αν συνεισφέρανε στο κοινό καλό ή είχαν λογοτεχνική αξία), δημοσιεύοντας  μη λογοκριμένο τον ‘ Εραστή της Λαίδη Τσάτερλι’ είχε προκαλέσει τέτοιο σκάνδαλο που η ‘διαβρωτική  επιρροή του βιβλίου στην ηθική υγεία του αγγλικού έθνους’  είχε οδηγήσει στην πολύκροτη δίκη, μετά το πέρας της οποίας, και τη δικαίωση του Penguin, το μυθιστόρημα του D.H Lawrence πούλησε 3 εκατομμύρια αντίτυπα. Αυτό όμως που το 1960 αποτελούσε χυδαιολογία, τον 21ο αιώνα αποτελεί πολιτισμική τεκμηρίωση, σχολιάζουν περιπαικτικά οι Times, για την επίμονη προσπάθεια των αρχών να κρατήσουν στη χώρα το αντίτυπο του βιβλίου που είχε χρησιμοποιήσει ο δικαστής του Old Bailey, Sir Laurence Byrne, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Αυτοπροσώπως ο Υπουργός Πολιτισμού, Michael Ellis, επέβαλε προσωρινή απαγόρευση της εξαγωγής του βιβλίου που είχε κρατήσει στα χέρια του ο δικαστής και πάνω στο οποίο η σύζυγος του, Dorothy, είχε σημειώσει ‘τα πρόστυχα αποσπάσματα’. Το βιβλίο, μαζί με τη μωβ τσαντούλα που η Dorothy είχε ράψει ώστε να μη θεαθεί ο σύζυγός της να κυκλοφορεί με το ‘πορνό’ μέσα στο δικαστήριο, είχε δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο από τον οίκο Sotheby’s και είχε αγοραστεί έναντι 56.250 στερλίνων από ανώνυμο κάτοικο εξωτερικού.

Ανάμεσα σε άλλα, η Ντόροθυ είχε υπογραμμίσει ένα εδάφιο που ανέφερε ‘μια σεξουαλικότητα οξεία και καυτή σα φωτιά’ σε μια ερωτική σκηνή ανάμεσα στη Λαίδη Τσάτερλι και τον Oliver Mellors και τη φράση ‘απόκτηση τέκνου από άλλον άνδρα’ ενώ είχε επιμελώς σημειώσει σε επίσημο χαρτί του δικαστηρίου κάθε επίμαχο απόσπασμα με τον αριθμό της σελίδας του, τη διευκρίνιση αν αναφερόταν σε σεξουαλική πράξη και την ετυμηγορία της με λέξεις όπως ‘άξεστο’ ή ‘πρόστυχο’.

Σε δήλωση του ο Υπουργός Πολιτισμού αναφέρει πως η ‘δίκη της Λαίδη Τσάτερλι αποτελεί ορόσημο στην πολιτισμική ιστορία επειδή σημειώνει τη στιγμή που τα βικτωριανά ήθη έδωσαν τη θέση τους σε μια πιο μοντέρνα αντιμετώπιση’,ενώ ο Πρόεδρος της  Αναθεωρητικής Επιτροπής Εξαγωγών Για Έργα Τέχνης, Sir Hayden Phillips, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο αντίτυπο ‘ τελευταίο επιζήσαντα μάρτυρα της ιστορικής δίκης’.

Σύμφωνα με τον ειδικό του Sotheby’s, Gabriel Heaton, ο δικαστής επιστράτευσε τη βοήθεια της συζύγου του λόγω φόρτου εργασίας.

Η απόφαση αναμένεται στις 9 Αυγούστου.

 

Προηγούμενο άρθροAναρριχώμενο φυτό  (της Αννίτας Λουδάρου)
Επόμενο άρθρο15 επίκαιρες πολιτικές και ιστορικές μελέτες(του Σπύρου Κακουριώτη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ