Εκδόσεις Gutenberg: έργα που θα αφήσουν ιστορία

0
1257

 

 

 

Πενήντα χρόνια έκλεισαν στα εκδοτικά πράγματα οι εκδόσεις Gutenberg. Ανήκει πια στη χορεία των ιστορικών εκδοτικών οίκων. Μπαίνοντας στον δεύτερο μισό τους αιώνα οι εκδότες του Gutenberg, ο Κώστας και ο Γιώργος Δαρδανός παρουσίασαν χθες ένα μακρόπνοο εκδοτικό πρόγραμμα που εστιάζει κυρίως στα κλασικά έργα. Όπως είπε ο Κώστας Δαρδανός, που πια έχει πάρει τα ηνία του εκδοτικού οίκου, στόχος τους είναι να αφήσουν στον έλληνα αναγνώστη μερικά από τα κλασικά βιβλία που διαμορφώνουν πολιτισμό. Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι εκδότες του Gutenberg αποφασίζουν να μην κυνηγήσουν την επικαιρότητα και το μπεστ σέλερ αλλά να δώσουν βιβλία σπάνια και τα περισσότερα ανέκδοτα στην ελληνική γλώσσα. Η αλήθεια είναι ότι σε όλη την πορεία τους οι εκδόσεις Gutenberg ουδέποτε ενέδωσαν στις εύκολες τάσεις της εποχής. Οι  εκδόσεις τους ήταν πάντα προσεγμένες, επιλεγμένες και αισθητικά άψογες  – χάρη και στον Γιάννη Μαμάη, που ηγείται χρόνια τώρα του καλλιτεχνικού τμήματος.

Κορυφαία σειρά παραμένει η κλασική των Orbis Literae. Σε αυτήν αναμένουμε καινούργιους τίτλους όπως του Frank Noris, «ΜακΤιγκ», κλασικό μυθιστόρημα του 1899, του σπουδαίου κινέζου Τσάου Χσούε – Τσιν «Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας», του Nathaniel Hawthorn «O μαρμάρινος φαύνος», του Anthony Trollope «Οι πύργοι του Μπάρτσεστερ» κ.ά.

Κοντά σε αυτή την σειρά των ογκωδών κλασικών έργων θα υπάρχει μια σειρά με μικρότερα κλασικά έργα που τιτλοφορείται Aldina, προς τιμήν του τυπογράφου Άλδου Μανούτιου που την διευθύνει ο Δημήτρης Αρμάος.  Σε αυτήν θα διαβάσουμε την «Μινιόν» του Μπαλζάκ, τη «Γυναίκα του κόσμου» του Φλωμπέρ, το «Ορλάντο» της Βιρτζίνιας Γουλφ, το «Η αφήγηση του Άρθρουρ Γκόρντον Πιμ απ΄το Νάντακετ» του Πόε κ.ά.

Επίσης θα εκδοθούν  νέα και παλιά έργα του Πεσόα, στις πολύ καλές μεταφράσεις της Μαρίας Παπαδήμα, μια μεγάλη σειρά με τα έργα του Ερρίκου Ίψεν σε επιμέλεια και μετάφραση του Θεοδόση Παπαδημητρολόπουλου, η Παλατινή Ανθολογία κ.ά. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το έργο «Μέγας Αλέξανδρος», που περιέχει τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών για τον μακεδόνα στρατηλάτη σε επιμέλεια Ήρκου και Στάντη Αποστολίδη. Στη φιλοσοφία ξεχωρίζει το κλασικό έργο του Giambattista Vico «Η νέα επιστημονική γνώση» σε μετάφραση του Γ. Κεντρωτή, ο «Αντίχριστος» του Νίτσε σε μετάφραση Β. Δουβαλέρη, ο «Φαίδρος» του Πλάτων σε μετάφραση Δ. Τζωρτζόπουλου κ.ά

Ο Γ. Δαρδανός είχε  όλα αυτά τα χρόνια πάντα δίπλα του σπουδαίους συνεργάτες όπως ο Αθ. Χριστοδούλου, ο Δ. Αρμάος, ο Γ. Μαμάης, ο Γ. Κεντρωτής, ο Δ. Αγγελάτος. Σήμερα οι συνεργάτες αυτοί πληθαίνουν,  ένα τεράστιο επιτελείο γνώσης το οποίο εγγυάται την ποιότητα των βιβλίων που πρόκειται να εκδοθούν.

(Γ.Ν.Μπ.)

Προηγούμενο άρθροΕλληνική ποίηση στο λονδρέζικο μετρό
Επόμενο άρθρο«Ο συγγραφέας σε περιβάλλον κρίσης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ