Γιώργος Κυπρής: η παρακμή των ιδεών

0
465

 

  Γιάννης Ν. Μπασκόζος

«Όταν η θρησκεία είναι νεκρή,

μένει πίσω μόνο το περίβλημά της»

(Mika ValtariJohannes Angelos).

  

Η ρήση αυτή του Μίκα Βαλτάρι ενέπνευσε τον γλύπτη Γιώργο Κυπρή στο  να παρουσιάσει ένα πρότζεκτ  με τίτλο Εικονοκλαστικές Ασκήσεις, έργα τα οποία μπορούμε να δούμε στο Σπίτι της Κύπρου, από την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 στις 20:00 και μέχρι  τις 4 Μαρτίου 2016, σε επιμέλεια της κριτικού τέχνης Μαρίας Μαραγκού. Πιστεύω ότι είναι μια έκθεση που θα συζητηθεί ή τουλάχιστον που σηκώνει συζήτηση. Ο Κυπρής επιχειρεί με ένα λιτό τρόπο να σχολιάσει  με έντονα καυστικό τρόπο την όποια μορφή εξουσίας έχει συντελέσει διαχρονικά στην εξέλιξη της κοινωνίας. Συσχετίζοντας την θρησκεία με την  πολιτική, δημιουργεί έργα τα οποία οικοδομούν καταιγιστικά και επίκαιρα ερωτήματα για την επιρροή που ασκεί αυτή η σχέση στα πλήθη. Τα γλυπτά του παίρνουν αφορμή από τα μικρά τενεκεδένια εκκλησάκια, αναθήματα τραγικών δυστυχημάτων του δρόμου παρατημένα πια, άδεια από την αρχική έγνοια του χορηγού τους για να σκεφτεί και να σχολιάσει όλα τα περιβλήματα ιδεών και εξουσιών που βρίσκονται πια  “άδεια πουκάμισα” για μια άγνωστη Ελένη.

Ο φόβος, η χειραγώγηση, η μαζική καλλιέργεια ιδεοληψιών και στερεοτύπων, ο φανατισμός, ο ρατσισμός και η ενοχή της απόλαυσης αποτελούν τα μέσα επιβολής τρόπου ζωής τα οποία ο Γιώργος Κυπρής επιχειρεί να αποκαθηλώσει.  Σχετικά γράφει στο κείμενό της η Μαρία Μαραγκού“….Ο καλλιτέχνης και οι ασκήσεις του, παραπέμπουν σε ένα ρηξικέλευθο  εικονολάτρη που δημιουργεί νέους χώρους, καταργεί και επαναφέρει τον διάλογο της τέρψης και της πικρίας, με μια μεγάλη σειρά ετερόχρονων, ασύγχρονων αφηγήσεων….” 

kyp2 Γιώργος Κυπρής: εξουσία, θρησκεία, ιδέες, παρακμή.

«Παρατηρώντας για χρόνια τα τραγικά, διάσπαρτα στους δρόμους, εικονοστάσια, μου δόθηκε η αφορμή να κατανοήσω και να εικονοποιήσω το απόφθεγμα του Mika Valtari «Όταν η θρησκεία είναι νεκρή, μένει πίσω μόνο το περίβλημά της». Συγκεράζοντας τις παρατηρήσεις μου με τις ρήσεις του Valtari, συσχέτισα την έκδηλη φθορά των σκουριασμένων και εγκαταλελειμμένων μικρών εκκλησιών των δρόμων με την παρακμή διαχρονικών, παγκόσμιων ιδεών που συν τω χρόνω –αδειασμένες πια από το πραγματικό τους περιεχόμενο- μεταβλήθηκαν σε στείρα και αυταρχικά δόγματα, τα οποία διατηρούν μόνο τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά και κυρίως τα επιβλητικά τους σύμβολα. Επιχειρώντας την αποδόμησή τους, δημιούργησα πολύχρωμες και πολυποίκιλες κατασκευές που προτίθενται να διακωμωδήσουν την τυπολαγνεία και την υποκρισία των δογμάτων, όπως και τη λατρεία τους στον εντυπωσιασμό και τη χλιδή, εργαλεία αφ’ υψηλού προπαγάνδας και υποβολής αξιώσεων. Μέσω των οξειδωμένων εικονοστασίων, προβάλλω προσωπικές και συλλογικές ενοχές για την εγκατάλειψη των παγκόσμιων παραγκουπόλεων που μέσα τους οι άνθρωποι στροβιλίζονται σε ένα ανέλπιδο αμάλγαμα στέρησης, αναλφαβητισμού, δεισιδαιμονίας και θεολογικής αοριστολογίας».

Την έκθεση σχολιάζουν ο ιστορικός τέχνης – επιμελητής Σταύρος Καβαλάρης και ο φιλόσοφος Διονύσης Τζαρέλλας, (Στον δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά-αγγλικά) που θα  συνοδεύει την έκθεση).  Γράφει ο Σταύρος Καβαλλάρης: “Το περίπλοκο, εικονογραφικό σενάριο μίας αρχικής εξιστόρησης του Κυπρή, υποσκελίζεται στο όνομα μίας εμβληματικής και έντονα καυστικής εικονογράφησης. Το πλούσιο λεξιλόγιο του (λόγος) και οι (προ)υπάρχουσες «τυποποιήσεις» επανα-ανακαλύπτουν μία νέα σειρά παραστατικών αφηγήσεων (ακόμα και αυτές των clichésBarbie) και σχημάτων, όντας έτι ευεπίφορος στο να τα αναγνωρίσει ως τέχνη και να τα μετουσιώσει σε απεικονίσεις της μετα-Pop….” . Από τη μεριά του ο  Διονύσης Τζαρέλλας αναφέρει : “…..Ταράσσοντας τον αυτοαναφορικό ύπνο της θεαματικής αναπαράστασης αυτού του κόσμου, ο Κυπρής μορφοποιεί τις κοιμώμενες αντιθέσεις της αστικής κοινωνίας, την οδύνη και το αίμα του υπάρχοντος που δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, αλλά η μόνη του αλήθεια, η φριχτή πραγματικότητα της ταξικής διαίρεσης….”

 

 kyp3

Βιογραφικό Σημείωμα:

Ο Γιώργος Κυπρής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1954. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή  Σαραφιανού στην Αθήνα (1973-1975). Αποφοίτησε από το Istituto Statale D’ Arte  Per la Ceramica, στην Faenza της Ιταλίας (1975-1978). Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία και Ιδρύματα στην Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Τουρκία, Δανία, Μ. Βρετανία.

Έργα και περιβάλλοντα του Κυπρή αποτελούν μέρος δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών σε Ευρώπη, Βόρεια-Νότια Αμερική και Ασία.

 

INFO :      ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΠΡΗΣ, ΕΙΚΟΝΟΚΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μαραγκού

Εγκαίνια: Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 10:00-18:00

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-15:30

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΓνωριμία με τον Ungaretti
Επόμενο άρθροΣτέπα, άλογα και καβαλάρηδες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ