Φρανκφούρτη: Εκδότες και συγγραφείς προειδοποιούν

1
180

 

(Ειδικού συνεργάτη).

 

H φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης έκλεισε και οι οργανωτές της έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Τα deals ήταν αρκετά μεγάλα, μια νέα αίθουσα και η νέα διάταξη των χώρων ανανέωσαν το ενδιαφέρον των εκδοτών αλλά και των επισκεπτών.

Μεταξύ των πιο συζητημένων εκδηλώσεων ήταν το CEO Talk όπoυ μίλησαν παράγοντες από μεγάλους εκδότες. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Andrew Franklin, ιδιοκτήτη και μάνατζερ του ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου Profile Books, ότι μερικοί μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι έχουν  «τοξικά» χαρακτηριστικά αλλά παρόλα αυτά δεν εγκαταλείπουν τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους. Ο CEO του εκδοτικού κολοσσού Hachette, Arnaud Nourry, προειδοποίησε ότι η Google είναι  “ακόμα πιο επιθετική από το Amazon, όταν πρόκειται για τον έλεγχο στην τιμολόγηση περιεχομένου”. Και το εξήγησε λέγοντας ότι η Amazon είναι ένας μεσάζοντας ενώ η Google δίνει ελεύθερο περιεχόμενο. Ο ηγέτης του δεύτερου παγκοσμίως μεγαλύτερου εκδοτικού γίγαντα Hachette τόνισε ότι “έχουμε διδαχτεί από την αγορά της μουσικής και του έντυπου” και αν χαθεί ο έλεγχος στην τιμολογιακή πολιτική τότε το μέλλον είναι ο θάνατος της αγοράς βιβλίου. Έριξε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα στη διαδικτυακή αγορά λέγοντας ότι αυτός είναι ένας τομέας στον οποίον έχουμε μεγάλα πλεονεκτήματα.

Ο συγγραφέας Salman Rushdie μίλησε στην τελετή έναρξης της Έκθεσης, λέγοντας ότι η ελευθερία του λόγου δεν είναι απλά ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά μια «καθολική συνιστώσα της ανθρώπινης φυλής», η οποία πρέπει να υποστηριχθεί. Η δυσκολία στον αγώνα είναι «ότι οι εκδότες και οι συγγραφείς δεν είναι πολεμιστές, δεν έχουμε τανκς», είπε, «αλλά εναπόκειται σε εμάς να αντισταθούμε”. Το Ιράν έστειλε ένα βιβλιοπώλη για να διατρανώσει γιατί έχει δίκιο η χώρα του να κυνηγά τον Rushdie.

Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε τα βιβλία. Ο νικητής του Booker, Marlon James μοσχοπουλήθηκε σε πάρα πολλές χώρες. Πραγματοποιήθηκαν  επίσης μεγάλες συμφωνίες για τα απομνημονεύματα του εικαστικού Ai Weiwei, ένα βιβλίο της αμερικανίδας  κωμικού Amy Schumer, το μυθιστόρημα μιας  βουλευτίνας του Συντηρητικού Κόμματος της Μ. Βρετανίας, όπως και το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης σκωτσέζας συγγραφέας Gail Honeyman. Ο HarperCollins ανακοίνωσε ότι η Sophie Hannah θα γράψει ένα δεύτερο μυθιστόρημα με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρό.

Οι μεσογειακοί (Ισπανοί και Ιταλοί κυρίως) έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στα δικά τους βιβλία (Maria Duenas,Elena Ferrante, Kamilleri, Grammellini κ.ά) παρά στις τάσεις που διαμορφώνονται στον αγγλοσαξονικό χώρο. Αν και υπάρχουν μεγάλοι μπεστ- σελερίστες από τους αγγλοσάξονες που συγκινούν το μεσογειακό αναγνωστικό κοινό όπως ο Ken Follett και ο John Green.

Στο μεταξύ η αγορά των αυτό-εκδόσεων έχει βρει μεγάλο συμπαραστάτη την Amazon. Τουλάχιστον 150 βιβλία από άλλες, ευρωπαϊκές  κυρίως, γλώσσες έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά κι έχουν καλές προϋποθέσεις να κάνουν διαδικτυακή καριέρα μέσω της Amazon.

Η τιμώμενη χώρα για φέτος, η Ινδονησία, μια χώρα που αγνοούμε την αγορά βιβλίου της, έκανε αισθητή την παρουσία της χάρη και στην προσπάθεια των γερμανών να μεταφράσουν τη λογοτεχνία της. Του χρόνου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ολλανδία.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΠαίζοντας με το φως και τη σκιά
Επόμενο άρθροΔημοσιογραφία και λογοτεχνία

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ