της Μαρίζας Ντεκάστρο
Μικρά μυθιστορήματα
Μυστήρια έτοιμα να λυθούν από παρέες ζώων και παιδιών. Βιβλία που διαβάζονται φοβερά ευχάριστα όχι μόνο γιατί κινούνται γύρω από των μυστήρια, αλλά επειδή οι συγγραφείς τους τα έγραψαν με αφάνταστη δημιουργική τρέλα! Μήπως αναρωτιέστε, αναγνώστες, γιατί προτείνω μόνο ένα ελληνικό; Φαντάζομαι, ότι όσοι διαβάζουν τα παιδικά μυθιστορήματα των δικών μας, έχουν διαπιστώσει ότι τους λείπει το χιούμορ, αυτό το κάτι άλλο που σε κάνει να θέλεις να προχωρήσεις παρακάτω. Και εάν φοβάστε ότι είναι μόνο βιβλία για τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια, μοιραστείτε τα παρακαλώ με τα παιδιά σας και θα βρείτε δόσεις -ανατρεπτικού- διδακτισμού στα λόγια των ηρώων τους!
Άλεξ Τ. Σμιθ, Ο κ. Πιγκουίνος και ο χαμένος θησαυρός (μτφρ. Τατιάνα Γαλάτουλα, Ψυχογιός).
Νάντια Σιρίν, Γκρίμγουντ (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης-Μαρία Αγγελίδου, Πατάκης).
Να γράψουμε παρέα με τα Χμ!
Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 2012 η σειρά των Χμ! της Κατερίνας Κρις, είχα γράψει: «Ψάχνοντας να ανακαλύψουμε τι είναι τα Χμ οδηγούμαστε κατευθείαν… με φαντασία στο ταξίδι/λεξίδι της γραφής… Μαζί με τον Έντμοντ και τα Χμ τα παιδιά ανακαλύπτουν το μολύβι και πώς χρησιμοποιείται, το δοκιμάζουν κάνοντας τις πρώτες μουτζούρες, και φτάνουν τελικά στη δημιουργία των απλών και των σύνθετων λέξεων, παίζουν με τα σημεία στίξης και καταλήγουν στη συγγραφή ολόκληρων κειμένων! Και φυσικά ταξιδεύουν με τις λέξεις στον κόσμο. Εξαιρετικά πρωτότυπα βιβλία με ευρηματικό κείμενο και εικόνες, κεφάτα. Γιατί τι άλλο, εκτός από μάθημα, πρέπει να είναι η γραφή για τα παιδιά; Ένα ατελείωτο παιχνίδι δημιουργίας!»
Η Κατερίνα Κρις, αποφάσισε τελευταία να μας βάλει περισσότερο στον κόσμο των μικροσκοπικών πλασμάτων που ζουν μέσα στο χαρτί και μας εμπνέουν να σημειώνουμε, να γράφουμε και να ζωγραφίζουμε. Πέντε από τα σημαντικότερα Χμ!, ο Δρ. Ιδεοθεραπευτάκης, ο κος Λεξικοπουλάκης, ο Σερ Ευφυολογάκης, ο κος Μπουρδουράκης και ο κος Σημειωνόπουλος είναι οι βοηθοί για τους μικρούς επίδοξους συγγραφείς στα πέντε τομίδια Οι μικρές βιογραφίες των ΧΜ (Κέδρος)
Οι απίθανες δυνατότητες της γλώσσας!
Ματθαίος Αμανατιάδης- Αλίκη Γιαννάκη, Το ΝΗΣΙ του ΙΣΗΝ (εικ. Ρένια Μεταλληνού, Μάρτης). Οι δυο γεμάτοι φαντασία λεξιπλόκοι συγγραφείς κάνουν πολύ καλή παρέα τα Χμ! της Κατερίνας Κρις. Στο ΝΗΣΙ του ΙΣΗΝ όλα κυλούν ανάποδα από τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι τα γνωστά μας ζώα μεταμορφώνονται και αποκτούν νέα χαρακτηριστικά. Θα συναντήσουμε το Γοργούνι, τον Υπνοκόρα ή Πετειπνό, τον Νοσοκόνωπα τον Επωφελή και θα παίξουμε παιχνίδι ξεσκεπάζοντας τις αναποδιές τους. Με έναν τρόπο θα θυμηθούμε, ή θα μάθουμε, πώς είναι στην κανονική ζωή. Η εξαιρετική εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού αποδίδει με χιούμορ τις μεταμορφώσεις των ηρώων.
Pinto& Chinto, 111 Παράξενες ιστορίες με μικρά και μεγάλα ζώα (αποδ. Αντώνης Παπαθεοδούλου, Καλέντης). Χιουμοριστικές απρόβλεπτες ιστορίες για γνωστά ή σπάνια ζώα των δυο Γαλικιανών δημιουργών. Η απόδοση των λογοπαιγνίων στα ελληνικά, το να βρεθεί δηλ. η κατάλληλη διατύπωση που να βγάζει νόημα πέτυχε χάρη στην ευφυία και την εμπειρία του Αντώνη Παπαθεοδούλου!
Κυκλοφορεί επίσης των ιδίων 28 ιστορίες για να κοιμηθούν τα παιδιά στη στιγμή.
Οι αρχαίοι, η αρχαιολογία και πάλι τα μυστήρια
Λουκιανού Αληθινή ιστορία, διασκ. Κατερίνα Δημόκα (εικ. Πετρούλα Κρίγκου, Μεταίχμιο).
Δεν είναι ακριβώς sci fi ο Λουκιανός, αρχαίος της κλασικής γραμματείας ήταν και διέθετε αχαλίνωτη φαντασία. Είχα διαβάσει στους μαθητές μου το έργο- περιέχει όλα εκείνα που ξετρελαίνουν τα παιδιά, αρχίζοντας από τα τέρατα μέχρι παράλογες και κωμικές καταστάσεις- από μια παλιά έκδοση (Ύψιλον, 1983) καθόλου ενδιαφέρουσα για την ηλικία τους του δημοτικού. Η Κατερίνα Δημόκα διασκεύασε το έργο και το εικονογράφησε έξοχα η Πετρούλα Κρίγκου. Καλή κίνηση, ωστόσο πιστεύω ότι το πρωτότυπο σε μετάφραση είναι εξίσου ευκολοδιάβαστο, αν υποτεθεί ότι πέφτει στα χέρια των παιδιών αναγνωστών.
Θόδωρος Παπακώστας, Παιδιά, χωράει η αρχαιότητα στο ασανσέρ; (εικ. Lawrence Elwick, Key Books).
Η ιστορία της Ελλάδας από την προϊστορία μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση διαβάζεται σαν μυθιστόρημα. Ένας αρχαιολόγος και ένας φοιτητής του Μαθηματικού, άγνωστοι μεταξύ τους, κλείνονται μέσα σ’ ένα ασανσέρ. Πιάνουν λοιπόν την κουβέντα για να περάσει η ώρα μέχρι να τους βγάλουν. Ο φοιτητής θυμάται ελάχιστα από την Ιστορία του σχολείου. Ωστόσο, η αφήγηση του archeostoryteller συνεπιβάτη του τον συνεπαίρνει όσο κι εμάς που τη διαβάζουμε. Με πολύ εύληπτο τρόπο κατανοούμε τη ροή των γεγονότων, τη μακρά συνέχεια, τα μυστικά της επιστήμης της αρχαιολογίας, τις ανατροπές των ιστορικών στερεοτύπων, τον ρόλο της μυθολογίας… Απολαυστικό!
Για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, η Βίκυ Ξανθοπούλου προτείνει Escape books με αγαπημένα θέματα: για την αρχαιότητα το Μια νύχτα στην Ακρόπολη, τη μυθολογία με την Απόδραση από την Ατλαντίδα, τους συναρπαστικούς πειρατές με την Απόδραση από το πειρατικό καράβι (εικ. Νίκη Λεωνίδου, Παπαδόπουλος). Μοιάζουν με πολύ πιο έξυπνα βιβλία δραστηριοτήτων, ακονίζουν μυαλό και παρατηρητικότητα χωρίς να ξεχνούν πόσο απαραίτητες είναι οι γνώσεις που αποκτήθηκαν στο σχολείο.
Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι!