Ελένη Ανδρεάδη, η πράκτωρ του Πλανήτη

0
326

(Επιμέλεια:  Γιούλη Αναστασοπούλου)

Συστηθείτε στους αναγνώστες: Tι πρέπει να γνωρίζουν για εσάς και τους ήρωές σας;

 Απολύτως τίποτα. Το περιεχόμενο του βιβλίο μου είναι άκρως απόρρητο. Το έχουμε κρύψει σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες για να το βρουν επίδοξοι και τολμηροί Πράκτορες του Πλανήτη ώστε να αναλάβουν μια μυστική αποστολή να σώσουν τον κόσμο. Θα μπορούσα να σας πω για τους εχθρούς που καλείται να υπερνικήσει ο αναγνώστης, όπως τον Βαμπίρη Ενεργειά, τον Νεροβαμπίρη και το δίδυμο Πουφ και Πιφ, γνωστοί και ως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο… Η’ για την οικογένεια Τεμπελχανά και τον μικρό Τεμπελχανά που κρύβουμε όλοι μέσα μας, εκτός βέβαια από τους τρανούς Πράκτορες-ήρωες, αλλά δεν θα το κάνω. Για την δική σας ασφάλεια.

 Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;

 Διαβάζω πολύ από μικρή. Ως παιδί έγραφα ποιήματα στο ημερολόγιό μου και διηγήματα. Έγραψα το πρώτο μουβιβλίο μετά απο ένα μάθημα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ρότζερ Ροσενμπλατ στο Πανεπιστήμιο, που μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να δω πιο σοβαρά αυτή την αγάπη για το γράψιμο.

 Με ποιο κείμενο συνομιλεί το κείμενό σας;

 Χρησιμοποιώ το δεύτερο πρόσωπο, όπως στην εισαγωγή βιβλίων του Λέμονι Σνίκετ (Μια Σειρά απο Ατυχή Γεγονότα), αλλά με στόχο να μπει το παιδί μέσα στην αφήγηση και δράση, και να αναδειχθεί ο ίδιος ο αναγνώστης ως πρωταγωνιστής.Είναι μια προσπάθεια εφαρμογής της βιωματικής μάθησης μέσω βιβλίου, ένα πείραμα που ήθελα να δοκιμάσω. Αν πέτυχε, τότε το βιβλίο συνομιλεί με τις σκέψεις του ίδιου του αναγνώστη.

 Τι σημαίνει για εσάς ότι βρεθήκατε σε μικρές λίστες βραβείων;

 Ήταν μια πολύ μεγάλη έκπληξη και τιμή, ιδιαίτερα για την πρώτη μου προσπάθεια. Το βιβλίο, που είναι ένα βιβλίο γνώσεων, διακρίθηκε ως τρίτο σε μια κατηγορία όπου τις δύο πρώτες θέσεις κατέκτησαν εξαιρετικά παιδικά λογοτεχνικά βιβλία. Αυτό ήταν ένας απο τους βασικούς μου στόχους και ευχή: να μπορέσει, δηλαδή, ένα περιβαλλοντικό βιβλίο γνώσεων να σταθεί δίπλα σε λογοτεχνικά, και να ενθουσιάσει και να διασκεδάσει τους αναγνώστες όσο και αυτά.

 Αισθάνεστε ότι ανήκετε σε μια γενιά συγγραφέων;

 Αισθάνομαι ότι ανήκω σε μια γενιά ανθρώπων στην χώρα μας που προσπαθούν να καινοτομήσουν και να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στον διάλογο των θεμάτων που τους προβληματίζουν. Το βιβλίο πλαισιώνεται από μια σειρά δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά και τους γονείς τους, που περιγράφονται στην ιστοσελίδα μας www.planetagents.org. Τη σχολική χρονιά που μας πέρασε, μέσω του βιβλίου και των προγραμμάτων, εκπαιδεύσαμε 10,000 παιδιά ως Πράκτορες του Πλανήτη.

 Tι σας λείπει από το λογοτεχνικό τοπίο σήμερα;

 Θα ήθελα να δω περισσότερα Ελληνικά παιδικά βιβλία για τις θετικές επιστήμες.

 Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα αγαπημένο σας βιβλίο ποια θα ήταν η παρέμβασή σας;

 Θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Λιούις Κάρολ απο την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων: «δεν μπορώ να επιστρέψω στο χθες, καθώς ήμουν άλλος άνθρωπος τότε».Μου είναι αδύνατον να φανταστώ κάτι διαφορετικό για αγαπημένα βιβλία, καθώς διαμόρφωσαν το «τώρα» μου.

 Γράφετε κάτι καινούριο;

 Μόλις τελείωσα το δεύτερο βιβλίο στην σειρά Πράκτορες του Πλανήτη. Επίσης δουλεύω πάνω σε ένα σενάριο ταινίας.

 Ποιoς ήταν ο αγαπημένος σας παιδικός ήρωας;

 H Τζόρτζ, το αγοροκόριτσο από τους  Διάσημους Πέντε της Ένιντ  Μπλάιτον.

 Ποιον νέο συγγραφέα θα μας προτείνατε να φιλοξενήσουμε στις Συστατικές Επιστολές;

 Την Στέλλα Κάσδαγλη.

 

 Μικρό Βιογραφικό

Η Ελένη Ανδρεάδη αποφοίτησε απο το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με ειδικότητα στα ΜΜΕ και στην περιβαλλοντική πολιτική. Το πρώτο της βιβλίο, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», βρέθηκε στις μικρές λίστες των βραβείων Αναγνώστη, Βίτω Αγγελοπούλου του Ελληνικού τμήματος ΙΒΒΥ, και Public για το 2015. Είναι ιδρύτρια της βραβευμένης απο το Υπουργείο Παιδείας μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης, Πράκτορες του Πλανήτη, που εστιάζει στην βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση παιδιών.

Προηγούμενο άρθροΠάνος Τσερόλας: για νέους και εκρηκτικούς τρόπους έκφρασης
Επόμενο άρθροΜαρία Φίλη: ο ουρανός όπως τον βλέπω…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ