Έφυγε ο ποιητής Λεύκιος Ζαφειρίου

0
412

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, σε ηλικία 73 ετών, ο Κύπριος λογοτέχνης και μελετητής Λεύκιος Ζαφειρίου, τιμημένος μεταξύ άλλων με κρατικά βραβεία αλλά και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. 

Μόλις πρόσφατα, στις 29 Ιανουρίου, η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου της οποίας υπήρξε εκ των ιδρυτών, αποφάσισε να του απονείμει το Βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης για το 2022 εκτιμώντας τη συνολική προσφορά του στα κυπριακά και ελληνικά Γράμματα – σε ποίηση, διήγημα, νουβέλα, δοκίμιο, μελέτη και έρευνα.

Ο Λεύκιος Ζαφειρίου γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1948 στη Λάρνακα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές “Ποιήματα” (1975, 1977), “Σχεδόν μηδίζοντες” (1977), “Απομαγνητοφώνηση” (1978), “Ο μιγάδας άγγελος” (1980), «Ποιήματα 1964-2010» κ.α, το πεζογράφημα “Οι συμμορίτες” (1983) και τη μελέτη “Η νεότερη Κυπριακή Λογοτεχνία: γραμματολογικό σχεδίασμα” (1991). Επιμελήθηκε την “Ανθολογία σύγχρονης κυπριακής ποίησης” (Αθήνα 1985). Ποιήματα, κείμενα και μελέτες για τη λογοτεχνία δημοσίευσε σε πολλά περιοδικά, συλλογικές εκδόσεις, πρακτικά συνεδρίων. Μετείχε στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού “Σημείο” (Λευκωσία 1992-1999), καθώς και στην έκδοση των λογοτεχνικών περιοδικών “Ακτή” και “Ύλαντρον”.

Με τον φίλο του Τίτο Πατρίκιο

«Ο ποιητής, όπως πρεσβεύει ο Λεύκιος Ζαφειρίου… οφείλει να είναι η φωνή της συνείδησης της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει.  Έτσι, με τη φύσει κριτική ματιά του δημοσιολόγου – ποιητή διείδε νωρίς και την ποιητική διάσταση της χρησιμοθηρικής αξιοποίησης της ηρωικής θυσίας των νεκρών της κυπριακής τραγωδίας. Και με απαράμιλλη, για την εποχή του γράφτηκε το ποίημα, τόλμη… «Σχεδόν μηδενίζοντες» που είναι αφιερωμένο στον Δώρο Λοΐζου, απευθύνεται στην «κραυγή του Δώρου» λέγοντάς της: «αρχίσαμε να μπασταρδεύουμε το νόημα σου», γράφει, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο του ‘Ποιηματογραφίες’  για τη συλλογή του Λεύκιου Ζαφειρίου «Ποιήματα 1964-2010», ο κριτικός λογοτεχνίας, Γιώργος Φράγκος.

Το άκουσμα της είδησης για το θάνατο του Λεύκιου Ζαφειρίου σκόρπισε καθολική θλίψη. «Έφυγε χτες από τη ζωή ο εξαίρετος λογοτέχνης και μελετητής Λεύκιος Ζαφειρίου, τιμημένος μεταξύ άλλων με κρατικά βραβεία αλλά και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών», έγραψε ο ποιητής Ανδρεας Καρακόκκινος.

«Σεμνός, με σπάνια ποιότητα και ήθος. Αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο. Εξαιρετικός εκπαιδευτικός επίσης. Ο αδελφός μου ήταν μαθητής του τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή και έχει να λέει για την αγάπη που έδειξε τότε στο τραύμα των παιδιών μετά τον πόλεμο», έγραψε η Κωνσταντία Σωτηρίου.

“Καλό σου ταξίδι Λεύκιε! Είχες πολλά να δώσεις ακόμα και εύχομαι τα βιβλία που ετοίμαζες να μπορέσουν να εκδοθούν. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη αξία σου ως ποιητή και τα όσα σημαντικά πρόσφερες στις καλβικές σπουδές, αυτό που σε χαρκτήριζε είναι η αγάπη σου για τα παιδιά και ο τρόπος που τα ενέπνεες ως δάσκαλος να αγαπήσουν την λογοτεχνία. Ήσουν δίπλα στους απλούς ανθρώπους που αποτελούσαν προτεραιότητα στην ζωή σου και τους στήριζες με κάθε τρόπο.” Έτσι τον αποχαιρετά ο ποιητής Βάκης Λοΐζιςδης..

Κανείς δεν περίμενε την τόσο ξαφνική αναχώρηση του Λεύκιου Ζαφειρίου, σπουδαίου Κύπριου ποιητή που η σχεδόν νεανική συλλογή του “Σχεδόν Μηδίζοντες” (Εκδ “Τα Τετράδια του Ρήγα”, Λευκωσία 1977, σσ. 64) άφησε εποχή, λίγο μετά την Κυπριακή τραγωδία. Μοναδικού ερευνητή, μελετητή και βιογράφου του Κάλβου, με σημαντικότατη συμβολή στις Καλβικές Σπουδές, που έφερε στο φως και την άγνωστη μέχρι το 2003, πρώτη Καλβική Ωδή “Ελπίς Πατρίδος”! Του μοναδικού επίσης δασκάλου των εγκλωβισμένων παιδιών στα κατεχόμενα, στα οποία μετέβαινε με κίνδυνο ακόμη και της ζωής του!
Προσωπικά, θα μείνω με την ανάμνηση της συνάντησής μας, κατά την τελευταία μου επαγγελματική/εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λευκωσία το 2017, τότε που με ξενάγησε σε όλο το μήκος της “Πράσινης Γραμμής” της πόλης για να μου δείξει τα κατεστραμένα κι εγκαταλειμένα σπίτια, κυρίως τις, κρυφές και φανερές, πρόχειρες οχυρώσεις και τα ταμπούρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά την Τουρκική εισβολή και μετά!
Καλό σου ταξίδι, Λεύκιε, φίλε γλυκύτατε! “Στο άλλο κόσμο που θα πας, κοίτα μη γίνεις σύννεφο”
Παύλος Πέζαρος, δοκιμιογράφος
Μια συνέντευξή του στο φιλεnews
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:

Ποίηση

• Ποιήματα, Λευκωσία, Κούρος, Αθήνα 1975, Λευκωσία 1977
• Σχεδόν μηδίζοντες, Τα Τετράδια του Ρήγα, Λευκωσία 1977 (Κρατικό Βραβείο Υπ. Παιδείας Κύπρου, 1981)
• Απομαγνητοφώνηση, Λευκωσία, 1978
• Ο μιγάδας άγγελος, Λευκωσία, 1980
• Η θλίψη του απογεύματος, Μεταίχμιο, Αθήνα, 2007 (Κρατικό Βραβείο Υπ. Παιδείας Κύπρου)
• Ποιήματα 1964-2010, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα, 2011.

Πεζογραφία

• Οι συμμορίτες, (νουβέλα, αφηγηματικό χρονικό), Ρόπτρο, Λευκωσία 1983, και Εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2009 (Κρατικό Βραβείο Υπ. Παιδείας Κύπρου).
• The Gangsters, 2005, Translated by Stathis Gauntlett : Delphicoracle Press: Sunbury, Australia.
• Gangsterji , 2008. Translated by Jelena Isak Kres. Modrijan Publications: Ljubljana, Slovenia.
• Με ευλάβεια και με λύπη (διηγήματα), Γαβριηλίδης, Αθήνα 2013 (Κρατικό Βραβείο Υπ. Παιδείας Κύπρου).

Μελέτες-Ανθολογίες

• Ανθολογία Σύγχρονης Κυπριακής Ποίησης, (μαζί με τον Λουκά Αξελό), Εκδόσεις Στοχαστής, Αθήνα 1985.
• H νεότερη Κυπριακή Λογοτεχνία. Γραμματολογικό σχεδίασμα (μελέτη), Λευκωσία 1991.
• Ανδρέας Κάλβος: Ελπίς πατρίδος (επανέκδοση άγνωστης ωδής του 1819), (περιοδικά Αντί και Πόρφυρας, 2003), ΟΕΛΜΕΚ – Σύνδεσμος Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΣΕΚΦ), Λευκωσία 2004.
• Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου (1792-1869), Μεταίχμιο, Αθήνα 2006- (Βραβείο Δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη).
• Χρονολόγιο Διονύσιου Σολωμού, ΣΕΚΦ, Λευκωσία, 2007, 2008.
• Κυπριακό Χρονολόγιο, 10.000 π.Χ.-2008 μ. Χ., Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία 2008.
• Ανδρέας Κάλβος: Αλληλογραφία τόμος Α’ (1813-1818) και τόμος Β’ (1819-1869), Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2014 (Επιμέλεια Δημήτρη Αρβανιτάκη και Λεύκιου Ζαφειρίου).
• Παραλειπόμενα και συμπληρώματα στη βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου, Εκδόσεις Εν Τύποις, Λευκωσία, 2018
• «Κείμενα Κυπριακής Λογοτεχνίας» (τόμοι Α ́ και Β’), για το Λύκειο (Λευκωσία 2012 και 2015).

.

 

Προηγούμενο άρθροΤο ύφος Σινιόσογλου (του Γιάννη Ν.Μπασκόζου)
Επόμενο άρθροΑπό την Βραζιλία στον Γκράμσι, 6 βιβλία με εκατό λέξεις (του Δημήτρη Φύσσα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ