Εδιμβούργο, η πόλη του μυστηρίου

0
672

Φίλιππος Φιλίππου.

 

 

Ο Ίαν Ράνκιν (Φάιφ Σκωτίας, 1960), αφού δημιούργησε τον επιθεωρητή Τζον Ρέμπους, τον απέσυρε για να βάλει στη θέση του έναν άλλο ήρωα, τον Μάλκολμ Φοξ. Τώρα τον επαναφέρει σε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο Φάκελος Ρέμπους-Οι άγνωστες υποθέσεις. Ο Ρέμπους δρα στο Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας, πόλη την οποία ο Ράνκιν χαρακτηρίζει «στοιχειωμένη». Στο πρώτο διήγημα, το «Ξοφλημένος», ο Ρέμπους προσπαθεί να εξιχνιάσει μια παλιά ιστορία που διαδραματίστηκε είκοσι χρόνια πριν, το 1963: κάποιος Μπλέι κρεμάστηκε στο ικρίωμα, ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που εκτελέστηκαν στην Σκοτία. Ο Μπλέι, σύμφωνα με το δικαστήριο, σκότωσε με μαχαίρι κάποιον που του χρωστούσε χρήματα. Ο Ρέμπους εκτιμά πως τα στοιχεία για την ενοχή του υποτιθέμενου δράστη ήταν ατεκμηρίωτα και βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Καλό διήγημα είναι «Το πλέιμπακ» με θέμα το τηλεφώνημα ενός ανθρώπου, του ΜακΦάρλαντ, στην αστυνομία με το οποίο ομολογεί ένα έγκλημα, τη δολοφονία της φίλης του, και μετά δηλώνει αθώος, προκαλώντας την ανησυχία του Ρέμπους. Έγκλημα από ζήλια; Πάντως, μοιάζει με τέλειο έγκλημα, αλλά ο Ρέμπους ξεσκεπάζει τον πραγματικό  δολοφόνο.

Το διήγημα «Η κατάρα τον Ντιν» αποτελεί φόρο τιμής στον Ντάσιελ Χάμετ, τον δημιουργό του ιδιωτικού ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ. Εδώ ο Ράνκιν αναφέρει μια ιστορία με βομβιστική ενέργεια, ανάλογη μ’ εκείνες του ΙΡΑ πριν από πολλά χρόνια. Μόνο που δεν πρόκειται για πολιτική πράξη, μα για κάτι προσωπικό που αφορά την κόρη του δράστη. Στο διήγημα «Θεμελιωμένες αποδείξεις», όπου υπάρχει ένας νεκρός στα θεμέλια ενός κτιρίου, γίνεται λόγος για τον πόλεμο μεταξύ ανταγωνιστικών κατασκευαστικών εταιρειών. Το διήγημα «Οράματα» αναφέρεται στο εμπόριο ναρκωτικών από κάποιους διακινητές, οι οποίοι διαπληκτίζονται. Τελικά, λέει ένας ήρωας, «όλα γίνονται για τα λεφτά». Το διήγημα «Μια καλή θηλιά», όπου υπάρχει ένας άντρας με μια θηλιά περασμένη στο λαιμό του –μοιάζει με αυτοκτονία αλλά μπορεί να είναι έγκλημα–, αποτελεί φόρο τιμής στην Άγκαθα Κρίστι, αλλά και τον Σαίξπηρ. Το θύμα είναι ηθοποιός και συνδέεται με μια κοπέλα, την οποία διεκδικεί κάποιος άλλος. Ε, δεν είναι καινοφανές, πρόκειται για έγκλημα πάθους. Ένα από τα καλύτερα διηγήματα της συλλογής, τρυφερό και ατμοσφαιρικό μαζί, είναι το «Κυριακή», όπου βλέπουμε τον Ρέμπους να ξυπνάει στο κρεβάτι του, στο οποίο έπεσε μεθυσμένος και κουρασμένος. Οι καμπάνες της εκκλησίας χτυπούν, καλώντας τους πιστούς, κι ο Ρέμπους πρέπει να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να διαβάσει τις εφημερίδες του. Ωστόσο, όταν στο περβάζι του παραθύρου του κάθονται πουλιά που κελαηδούν, αυτός τα ταΐζει, ενώ θυμάται μια παλιά ιστορία που είχε με έναν κακοποιό, ένα νεαρό διακινητή ναρκωτικών που κρατούσε μαχαίρι.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα επίμετρο με τίτλο «Ο Ράνκιν για τον Ρέμπους», όπου ο συγγραφέας μιλάει για τον ήρωά του, ο οποίος τον έκανε διάσημο και δημοφιλή. Όλα ξεκίνησαν το 1985, όταν ο 24χρονος Ράνκιν ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ελάχιστα πράγματα γνώριζε, ομολογεί, για τη ζωή έξω από τα όρια του πανεπιστημίου. Και ασφαλώς αγνοούσε το πώς ήταν η δουλειά ενός αστυνομικού. Επίσης, ο Ράνκιν εξομολογείται πως οφείλει πολλά στον συμπατριώτη του Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον που έγραψε το Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ. Μάλιστα, σημειώνει πως το πρώτο βιβλίο του με ήρωα τον Ρέμπους, το Knots and Crosses, ήταν βασισμένο στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα του Στίβενσον. Ως μαθητής, συνεχίζει, αγαπούσε τα γλωσσικά μαθήματα κι έγραφε καλές εκθέσεις που στην πραγματικότητα ήταν μικρά διηγήματα. Κι ύστερα, όταν αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, σκεφτόταν την πόλη του, το Εδιμβούργο, μια πόλη τυλιγμένη στο μυστήριο, οπότε άρχισε να την περιγράφει με τα μάτια του Ρέμπους. Αυτή η περιγραφή κι αυτός ο ήρωας του χάρισαν τη δόξα, τον απώτατο στόχο κάθε συγγραφέα.

 

 

ΙΝFO:

Ian Rankin, Φάκελος Ρέμπους-Οι άγνωστες υποθέσεις

Μετάφραση Νάντη Σακκά,

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,σελ. 484, τιμή 17,70 ευρώ

Προηγούμενο άρθροΑνδαλουσία: Το πόδι της χήνας
Επόμενο άρθροΤο παρόν διαρκεί πολύ (*)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ