Drama-τικες στιγμές μικρού μήκους (της Κυριακής Μπεϊόγλου)

0
219

 

της Κυριακής Μπεϊόγλου (ανταπόκριση)

 

Οι μικρομηκάδες είναι ένας ωραίος ανεξάρτητος κόσμος, πνεύμονας στην τέχνη της χώρας. Φτιάχνουν μαγικούς κόσμους σε λίγα μόνο λεπτά με τα πιο απλά υλικά. Φέτος συναντήθηκαν και πάλι στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού τους στη Δράμα. Και η πόλη άλλαξε ένδυμα. Παρά την δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, με αυστηρή τήρηση των μέτρων,  οι κινηματογράφοι, θερινοί και χειμερινοί γέμισαν κόσμο. Οι διοργανωτές κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα φεστιβάλ που τόσο μας έχει λείψει. Πηγαδάκια, χειροκροτήματα, προγνωστικά, και φυσικά πολλές ταινίες. Ευχάριστη έκπληξη φέτος τα animation που απέκτησαν το δικό τους διαγωνιστικό κομμάτι.

Το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που έγινε στις 12-18 Σεπτεμβρίου, ήταν ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, και φαίνεται πως απέκτησε νέο πρόσωπο και νέα διάθεση. Με περισσότερη εξωστρέφεια και ένα «ευαίσθητο»  τρέιλερ με την υπογραφή του Βασίλη Κεκάτου.

Επίσημη προσκεκλημένη της διοργάνωσης ήταν  η ελληνογαλλίδα σταρ Άννα Μουγκλαλίς η οποία συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού.

Την νέα οπτική του ταυτότητα του φεστιβάλ επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπάζογλου,και ομολογουμένως έκανε πολύ καλή δουλειά.  Πέτυχε  να συμβαδίσει με την οπτική γλώσσα ενός νέου ψηφιακού κόσμου που συνέχεια αλλάζει, εκφράζοντας πρωτίστως το βασικό μέλημα του φεστιβάλ: να αγκαλιάσει και να αναδείξει ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, με κύριο μέσο τον κινηματογράφο.

Η φετινή διοργάνωση, η δεύτερη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη, ενδυνάμωσε την θέληση των ελλήνων μικρομηκάδων, που συνεχίζουν με πείσμα να δημιουργούν, διαδέχονται η μία την άλλη στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού.

***

Σε έναν από τους όμορφους κήπους της Δράμας, δίπλα στον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Σακαρίδη. Μιλήσαμε για το παρελθόν και το παρόν κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια μια ακριτικής πόλης που μια ομάδα «ωραίων τρελών ρομαντικών» πριν από 44 χρόνια ίδρυσε ένα διεθνές φεστιβάλ που έχει σήμερα παγκόσμιο αντίκρισμα.

Ο Γιάννης Σακαριδης μου λέει πως η Δράμα δεν ήταν ξένη γι αυτόν. Όχι μόνο γιατί εδώ και πολλά χρόνια συμμετείχε ως μοντέρ και σκηνοθέτης στο φεστιβάλ, αλλά και γιατί την επισκέπτονταν συχνά από μικρό παιδί καθώς η Σκύδρα, η πόλη που γεννήθηκε, δεν ήταν πολύ μακριά. Θυμάται να έρχεται τα καλοκαίρια να συναντά φίλους και συγγενείς. Μπορούσε όμως να φανταστεί πως μια μέρα θα επέστρεφε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ; «Η αλήθεια είναι πως μετά τη Σκύδρα έφυγα κατευθείαν για το Λονδίνο, δεν πέρασα καν από την Αθήνα, έζησα πολλά χρόνια εκεί. Ήξερα την καλή δουλειά που έκανε ο προηγούμενος διευθυντής που είχαμε μια πολύ καλή σχέση και συμμετείχα κι εγώ με δουλειές μου. Όποτε δεν ήταν για μένα ξένη υπόθεση η Δράμα και χαίρομαι πολύ που ανέλαβα αυτή τη θέση. Καταφέραμε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να κάνουμε τομές και να ανανεώσουμε το φεστιβάλ τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με την βοήθεια του Προέδρου του Δ.Σ Γιώργου Δεμερτζή υλοποιήσαμε σε μια δύσκολη εποχή κάποια από τα πράγματα που θέλαμε. Όμως τα πράγματα είναι δύσκολα όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και έξω. Στεκόμαστε με μια αμηχανία και μια αμφισημία απέναντι σε αυτό που μας συνέβη. Να φανταστείτε ότι μιλούσα με τον Παβλόφσκι και μου έλεγε ότι παράτησε ένα καθόλα έτοιμο σενάριο γιατί μέσα στον τελευταίο εγκλεισμό συνειδητοποίησε πως δεν θέλει να κάνει αυτό αλλά κάτι άλλο που το σκέφτεται. Είναι μια μεταβατική περίοδος για όλους μας, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια καινούργια γλώσσα και στον κινηματογράφο. Επίσης παρατηρώ ότι και οι ταινίες που ήρθαν φέτος στο φεστιβάλ είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικές. Εστιάζουμε περισσότερο στον άνθρωπο, ίσως αυτό να είναι το σημαντικό που έφερε η πανδημία στις τέχνες».

***

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ :

 

🏆 PITCHING LAB AWARDS 🏆

 

Finos Film Award for Best Project Pitch ASMAA GAMAL from Egypt for the project “MY DREAM TO FLY”

 

Greek Film Centre for Best Project Pitch TATHAGATA GHOSH  from India for the project “FOOTPRINTS”

 

🏆 ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 🏆

Απονέμεται στην ταινία ‘ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ’ του ΑΡΗ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ

 

🏆 ΒΡΑΒΕΙΟ BEST ANIMATION 🏆

ASIFA HELLAS – YANNIS VASSILIADIS AWARD

«PILAR» by Yngwie Boley, JJ Epping, Dianna van Houten (NL)

 

🏆 BEST SHORT & GREEN AWARD 🏆

🟩Πράσινο Βραβείο της Δράμας🟩

Απονέμεται στην ταινία ‘ΑNTIKΛΙΝΟ’ του JOAO GIL από την Πορτογαλία.

 

🏆 GRAND PRIX STUDENT AWARD “ALMOST FAMOUS” 🏆

 

“Spirits and Rocks: An Azorean Myth” by Aylin Gökmen from Switzerland – DocNomads.

 

🏆NEO ΒΡΑΒΕΙΟ DEVELOPMENT ONASSIS CULTURE 🏆

 

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου απένειμε ένα νέο βραβείο development για τις ταινίες:

 

‘ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ’ του ΑΡΗ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ

‘BRUTALIA, DAYS OF LABOUR’ του ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΥΡΗ

 

🏆GRAND PRIX ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 🏆

 

Απονέμεται στην ταινία “SON OF SODOM” του THEO MONTOYA από την Κολομβία.

 

🏆ΒΡΑΒΕΙΟ DRAMA QUEER 🏆

 

Απονέμεται στην ταινία “A SUMMER PLACE “της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 

🏆 ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 🏆

 

Απονέμεται στην ταινία “Every Sunday” της Καίτης Παπαδήμα

 

🏆 ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 🏆

 

Ειδικό βραβείο της επιτροπής απονέμεται στις στις ταινίες “Horsepower” του Σπύρου Σκάνδαλου και “Το Βανκούβερ” της Άρτεμης Αναστασιάδου.

🏆 ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ «ΤΩΝΙΑΣ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ»🏆

 

Βραβείο Σκηνοθεσίας «Τώνιας Μαρκετάκη» απονέμεται στην ταινία Soul foodτου Νίκου Τσεμπερόπουλου.

 

🏆 ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ 🏆

 

Απονέμεται στην ταινία “BRUTALIA, DAYS OF LABOUR” του Μανώλη Μαυρή

 

🏆 GOLDEN DIONYSUS 🏆

 

“BRUTALIA, DAYS OF LABOUR” by MANOLIS MAVRIS

 

  • Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, το Φεστιβάλ Δράμας διεξήχθει και φέτος, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online.

 

 

Προηγούμενο άρθροΧωρίς όνομα (διήγημα της Ασημίνας Χαχούλη)
Επόμενο άρθροΤαξιδεύοντας οδικώς (της Μαρίζας Ντεκάστρο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ