Χριστούγεννα με αγαπημένους ήρωες     (της Μαρίζας Ντεκάστρο)

0
281

 

της Μαρίζας Ντεκάστρο

 

Πολλές οι όμορφες εκδόσεις των φετινών χριστουγεννιάτικων παιδικών βιβλίων, τόσες που χάνονται από στο εκδοτικό χάρτη τα βιβλία προηγούμενων χρόνων με ήρωες αγαπημένων και επιτυχημένων εκδοτικών σειρών!

Όταν ένας συγγραφέας αποφασίζει να φτιάξει σειρά βιβλίων με τον ίδιο ήρωα ή πολλούς, φαντάζομαι ότι τη σχεδιάζει προσεκτικά, πολύ δε περισσότερο όταν θέλει να εντάξει στους τίτλους της ήδη υπάρχουσας κάποια εποχιακή ιστορία. Γιατί έχουμε διαβάσει βιβλία και βιβλία εποχιακά και επετειακά (χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά, για τη γιορτή της μητέρας, εθνικές γιορτές, κ.ά.) γραμμένα βιαστικά με σκοπό να καλύψουν τη συγκεκριμένη περίσταση. Το θέμα λοιπόν είναι να μην γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα, αλλά οι νέες ιστορίες να πατούν στην ίδια συγγραφική γραμμή, να προσθέτουν και να ενισχύουν τη θεματολογία και την παιδαγωγική της εκάστοτε σειράς.

Καθόλου τυχαία, όλα αυτά τα βρήκα στις πασίγνωστες και θαυμάσια εικονογραφημένες σειρές των Καρύδα, Πένι Πέπερ, Έλμερ, Λύκου Ζαχαρία, Τζερόνιμο Στίλτον, Κλουζ και του έλληνα Βιβλιοπόντικα.

Αν μπαίναμε στο εργαστήριο των συγγραφέων, θα διαπιστώναμε ότι:

Η ψυχολογία, ο χαρακτήρας και οι σχέσεις των ηρώων και των φίλων τους διατηρούνται. Οι φίλοι, είτε είναι συνομήλικοι, είτε ενήλικοι που βοηθούν. Οι αντίπαλοι είναι επίσης συνομήλικοι ή ενήλικοι. Προϋπόθεση για την επιτυχία της αποστολής τους είναι η συνεργασία που στηρίζεται στη φιλία, το θάρρος και την εξυπνάδα. Η αποστολή αφορά συνήθως τη λύση κάποιου μυστηρίου που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν συντρέχουν οι παραπάνω συνθήκες.

Η σταθερότητα στη διαπαιδαγώγηση μέσω της καλοσύνης και της ανάληψης κοινωνικής δράσης η οποία συνοψίζεται συνήθως στη μέριμνα και τη φροντίδα. Κάθε ιστορία προτάσσει με τον τρόπο της και ανάλογα με την ηλικία του αναγνωστικού κοινού ηθικές αρχές. Η έκβαση των ιστοριών είναι πάντοτε θετική, αν και συχνά οι ήρωες αντιμετωπίζουν διλλήματα τα οποία ξεπερνούν με βάση τις αρχές τους.

Το βασικό μοτίβο των ιστοριών μένει σταθερό μεταφέροντας τη δράση, εδώ στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι ντετέκτιβ Κλουζ, Τζερόνιμο Στίλτον, η δραστήρια και ορμητική Πένι Πέπερ λύνουν μυστήρια δίνοντας χριστουγεννιάτικο χρώμα στη δράση τους.

Ποιος λοιπόν έκλεψε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και γιατί, ψάχνει να βρει η Πένι Πέπερ με τις φίλες της. Η Πένι έχει ένα μαγικό Ημερολόγιο των Χριστουγέννων (σαν κι αυτό των εκδ. Μεταίχμιο) και περιμένει να ξημερώσει κάθε μέρα για να ανοίξει το παραθυράκι και να πάρει το δωράκι της.

Τι θα γίνει που χάλασε το χριστουγεννόμετρο με αποτέλεσμα μπερδευτούν οι μέρες και να μην φτιάχνονται χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά; Θα το επιδιορθώσουν ο  Στίλτον και οι φίλοι του!

Τι έκρυβε το χριστουγεννιάτικο πακέτο που έλαβε ο Κλουζ και ποιος το έστειλε και ποιοι είναι ο Φίδης και ο Αρουραίος που κάνουν πλάκες;

Ο παρδαλός ελέφαντας Έλμερ νοιάζεται για τα δώρα που θα χαρίσει στα μικρά ελεφαντάκια ο αγαπημένος Μπάρμπα Κόκκινος, ο καλόκαρδος Καρύδας φροντίζει τους μοναχικούς δράκους που δεν κάνουν γιορτές και ο Λύκος Ζαχαρίας ανακαλύπτει πόσο ζεστές μπορεί να είναι αυτές οι μέρες αν πάψει να γκρινιάζει και να απορρίπτει συλλήβδην ό,τι του προτείνουν οι συγκάτοικοί του στο δάσος. Ο δε Βιβλιοπόντικας, που λατρεύει τα βιβλία, περνάει το βράδυ των Χριστουγέννων παρέα με την Τίτα Γραβιέρα τη βιβλιοθηκονόμο και τα ποντικόπουλα στη Βιβλιοποντικοθήκη διαβάζοντας και τρώγοντας μπισκότα αλειμμένα με κρέμα γραμματικής! Και υποστηρίζει ότι τα βιβλία που διαβάζουμε αγκαλιά, ανοίγουν την όρεξη για… βιβλία (και άλλες νοστιμιές)!

Θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος είναι πάντοτε παρόντα σε αυτές τις χαριτωμένες παιδικές ιστορίες. Αναφέρονται ευθέως ή παρεμπιπτόντως πολλαπλασιάζοντας το ανάλαφρα εύρος τους. Για παράδειγμα, ο Έλμερ, ψάχνοντας για έλατο, διάλεξε ένα που θα μπορούσε μετά να το φυτευτεί. Η Πένι Πέπερ ανακαλύπτει ότι ένας έμπορος θέλει να προωθήσει στην αγορά μόνο πλαστικά έλατα που πετιούνται και επιβαρύνουν το περιβάλλον.

**

Για μεγαλύτερα παιδιά, διάβασα τα διηγήματα μυστηρίου του Σέρλοκ, Λουπέν & εγώ, το οποίο ανήκει στη σειρά που επιμελείται ο Pierdomenico Baccalario (γνωστός στη χώρα μας από τα μεταφρασμένα νεανικά του μυθιστορήματα στις εκδ. Μίνωας, Μεταίχμιο, Διόπτρα, Susaeta). Ήρωες, ο γνωστός μας Σέρλοκ Χολμς του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο Αρσέν Λουπέν, ο λωποδύτης τζέντλεμαν του Μωρίς Λεμπλάν, αλλά στην παιδική εκδοχή τους και μαζί τους ακόμα τρείς φίλοι. Ήταν μια κρύα λονδρέζικη παραμονή, τι καλύτερο λοιπόν από το να αφηγηθούν περασμένες υποθέσεις που διαλεύκαναν στην καριέρα τους πίνοντας μπροστά στο τζάκι. Προσηλωνόμαστε λοιπόν και ακολουθούμε τους ντετέκτιβ στη λύση του μυστηρίου της κλοπής ενός διαμαντιού στη γιορτή που έδωσε ο τσάρος στα Χειμερινά Ανάκτορα, διαβάζουμε μια ιστορία κατασκοπίας στις αρχές του Μεγάλου Πολέμου το 1914, την εξαφάνιση δύο έργων τέχνης από το Λούβρο, την κλοπή ενός πολύτιμου μπαούλου τα Χριστούγεννα του 1903 από τον σταθμό του Πάντινγκτον, ένα στυγερό έγκλημα… Ο Baccalario και οι συνεργάτες του συγγραφείς ξέρουν καλά ότι το παν στις ιστορίες μυστηρίου είναι η ατμόσφαιρα, οι μικρές λεπτομέρειες, ο χρόνος που εκτυλίσσονται οι ιστορίες. Διαβάστε το και θα καταλάβετε!

**

Από τις νέες εκδόσεις ξεχωρίζω το Δωρομπερδέματα, το χριστουγεννιάτικο της Ελένης Σβορώνου, συνεργάτιδας του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ.  Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της και έχω γράψει για τα περισσότερα γιατί την εκτιμώ ως συγγραφέα και παιδαγωγό. Τα βιβλία της έχουν πάντοτε μια λοξή ματιά οποιοδήποτε και αν είναι το θέμα τους, είτε πρόκειται για μυθοπλασία, είτε για Ιστορία ή για το περιβάλλον που θεωρείται ειδικότητά της. Λοξή ματιά σημαίνει για μένα να μπαίνουν επ’ ευκαιρία στο βιβλίο ζητήματα που φανερώνουν ενσυναίσθηση και το ανοίγουν.

Έτσι, καθώς λέμε ότι τα Χριστούγεννα ανήκουν στα παιδιά, δεν σκεφτόμαστε σχεδόν ποτέ τους  δωροθέτες. Πώς νιώθουν οι μεγάλοι που χαρίζουν και ιδιαίτερα οι παππούδες; Πώς απολαμβάνουν, αν απολαμβάνουν, τις γιορτές; Μέσα από ένα τεράστιο μπέρδεμα στις διανομές του Άι Βασίλη, η Ελένη Σβορώνου αντιστρέφει τους όρους και ψιθυρίζει με χιούμορ στα παιδιά ότι είναι χαρά για όλους να παίρνουν δώρα, ακόμα και εκείνοι που πάντοτε χαρίζουν!

Ας γίνουμε εμείς οι ήρωες των Χριστουγέννων!

Χριστούγεννα δεν είναι μόνο παραμύθια και ιστορίες. Είναι συνήθειες, παραδόσεις, γεύσεις και τραγούδια σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η Βασιλική Μαρκάκη μας ταξιδεύει στις Γειτονιές των Χριστουγέννων. Στέκεται στην Ελλάδα, στο Μεξικό, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ισλανδία και σε άλλες χώρες δίνοντάς μας μια μυρωδιά της γιορτινής ατμόσφαιρας με πολλές προτάσεις για κατασκευές και μαγειρικές!

 

 

Orianne Lallemond, Τα Χριστούγεννα του λύκου Ζαχαρία

Εικ. Éleonore Thuillet, Μτφρ. Σοφία Παλλάκη

Εκδ. Παπαδόπουλος 2015.

 

 

Ούρλικε Ράιλανς

Πένι Πέπερ, Σαμποτάζ στα Χριστούγεννα, Εικ. Λίζα Χενς,Μτφρ. Δαρεία Τζαννετάκη

Εκδ. Μεταίχμιο, 2017.

 

 

Γίργκεν Μπανσέρους, Τα Χριστούγεννα του Κλουζ, Εικ. Ραλφ Μπούτσκοβ,Μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Εκδ. Μεταίχμιο, 2013.

 

 

 

 

 

Ίνγκο Ζίγκνερ

Ο μικρός δράκος Καρύδας, Χριστούγεννα στη δρακοσπηλιά

Μτφρ. Μαρία Αγγελίδου-Άγγελος Αγγελίδης

Εκδ. Μεταίχμιο, 2023.

 

 

Ντέιβιντ Μακ Κι

Ο Έλμερ και ο μπάρμπα Κόκκινος

Μτφρ. Μαρία Παπαγιάννη

Εκδ. Πατάκη, 2022.

 

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του Βιβλιοπόντικα

Εικ. Κιάρα Φεντέλε

Εκδ. Πατάκη, 2020.

 

Τζερόνιμο Στίλτον

Η μαγική νύχτα των ξωτικών

Μτφρ. Γιώργος Κασαπίδης

Εκδ. Κέδρος, 2021.

 

 

 

Αίρίν Άντλερ

Σέρλοκ, Λουπέν & εγώ: Πέντε μυστήρια για τα Χριστούγεννα

Μτφρ. Ελένη Τουλούπη, Εκδ. Μίνωας, 2023.

 

 

 

 

Ελένη Σβορώνου

Δωρομπερδέματα

Εικ. Βασίλης Κουτσογιάννης

Εκδ. Susaeta, 2023.

 

 

Βασιλική Μαρκάκη

Στη γειτονιά των Χριστουγέννων

Εικ. Λέλα Στρούτση

Εκδ. Ψυχογιός, 2023.

 

Το μεγάλο ημερολόγιο των Χριστουγέννων

Εικ. Tomke&Jona

Αποδ. Μάρω Ταυρή

Εκδ. Μεταίχμιο, 2023.

Προηγούμενο άρθροΣε αναζήτηση του χαμένου παρελθόντος Πατρίκ Μοντιανό, «Chevreuse» (του Αντώνη Ν. Φράγκου)
Επόμενο άρθροΆλλα 6 πρόσωπα ζητούν συγγραφέα (του Χρήστου Τσιάμη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ