Αστυνομική Βιβλιοθήκη, 04 (Μάιος 2021, του Μάρκου Κρητικού)

0
1533

 

 

Ο Μάρκος Κρητικός παρουσιάζει τα αστυνομικά βιβλία του μήνα.

 

 

Χίλντα Παπαδημητρίου – Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου (2021)

Μεταίχμιο (2021)

σελ. 464

 

Η Χίλντα Παπαδημητρίου είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Έχει μεταφράσει έργα σπουδαίων συγγραφέων της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας και έχει αποδώσει κείμενα στα ελληνικά για τη σύγχρονη τέχνη και τον κινηματογράφο. Έχει γράψει δύο μονογραφίες για τους Beatles και τους Clash (εκδόσεις Απόπειρα), έχει συνεργαστεί με έντυπα και ηλεκτρονικά μουσικά περιοδικά (ZOO, Pop&Rock, Sonic, www.mic.gr), ενώ διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. Έγινε ευρύτερα γνωστή στο αναγνωστικό κοινό για τα «μουσικά» αστυνομικά της μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χάρη Νικολόπουλο. Διαδραματίζονται στην Αθήνα, σχετίζονται με τον χώρο της μουσικής και των ραδιοφωνικών σταθμών και βρίθουν «ψαγμένων» μουσικών αναφορών, που ενθουσιάζουν τους μουσικόφιλους αναγνώστες. Ο Χάρης Νικολόπουλος έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο μυθιστόρημα Για μια χούφτα βινύλια (Μεταίχμιο, 2011) σε ένα από τα κλασικά μυθιστορήματα της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας της προηγούμενης δεκαετίας. Έκτοτε πρωταγωνίστησε ως αστυνόμος της ΓΑΔΑ στα βιβλία Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς (Μεταίχμιο, 2013) και Η συχνότητα του θανάτου (Ματαίχμιο, 2016).

Στο Ύποπτος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, βρίσκουμε τον Χάρη το 2012, στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, να έχει παραιτηθεί απ’ το Σώμα και να ζει ήσυχα στη Ναύπακτο. Η ασθένεια της μητέρας του και η ανάγκη νοσηλείας της σε οίκο ευγηρίας θα τον φέρει εσπευσμένα πίσω στην Αθήνα. Εκεί θα γνωρίσει την ψυχολόγο Ιωάννα Κωνσταντίνου που διευθύνει έναν ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Όταν θα τη βρει στο σπίτι της άγρια δολοφονημένη και ο ίδιος θα θεωρηθεί ο βασικός ύποπτος και θα αντιμετωπίσει την καχυποψία ακόμα και των πρώην συναδέλφων του, ξέρει πολύ καλά ότι για να σώσει τον εαυτό του πρέπει να εξιχνιάσει το έγκλημα. Στην πορεία της δύσκολης έρευνας, απρόσμενη βοήθεια θα δεχτεί από μια νεαρή αντισυμβατική υπαστυνόμο.

Ο πρόλογος του βιβλίου, στον οποίο και περιγράφεται η σκηνή του εγκλήματος, διαχωρίζει χρονικά την ιστορία σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, που προηγείται του φόνου, είναι ένα οδοιπορικό στην Αθήνα που αντικατοπτρίζει τη δαιδαλώδη διαδρομή των εσωτερικών αναζητήσεων του μοναχικού ήρωα εξαιτίας της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της ζωής του, σε μια πόλη αλλαγμένη, όπου η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχολογία, τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Στο δεύτερο μέρος, η έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας τον οδηγεί στις κακόφημες και υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης και τον φέρνει αντιμέτωπο με αδίστακτους εγκληματίες που δρουν ανενόχλητοι σε οργανωμένα κυκλώματα σεξουαλικού τράφικινγκ. Ένα σκληρό, αστικό αστυνομικό αφήγημα, με έντονα κοινωνικά στοιχεία, υποδειγματική νουάρ ατμόσφαιρα και πολυπλόκαμη αλλά εξαιρετικά δομημένη πλοκή με κλιμακούμενο σασπένς. Διεφθαρμένοι και undercover αστυνομικοί, εξαθλιωμένοι μετανάστες, περιφερόμενοι άστεγοι, κακοποιημένες γυναίκες, φασίστες, δολοφόνοι και προαγωγοί συνθέτουν την τοιχογραφία της σκοτεινής πλευράς της πόλης σε μια ρεαλιστική και άκρως πειστική εκδοχή, που ξαφνιάζει τον αναγνώστη και τον παρασύρει σε έναν ζοφερό κόσμο γενικευμένης ηθικής και κοινωνικής εξαχρείωσης.

Δεν θα μπορούσα να μην κάνω μια αναφορά στον επίλογο του βιβλίου –«ένα όχι και τόσο unhappy τέλος»– που, σε αντιδιαστολή με τον αιφνιδιαστικό πρόλογο, αποφορτίζει περίτεχνα το κλίμα με μια καλοκαιρινή συναυλία του Μοrrissey στον Λυκαβηττό, με την αγάπη για τα ζώα να λειτουργεί ως αντίδοτο στη σκληρή πραγματικότητα αλλά κυρίως μ’ ένα κλείσιμο του ματιού στον αναγνώστη ότι θα ξαναβρεί μπροστά του τον Χάρη Νικολόπουλο ως ερευνητή –σκέτο παρακαλώ–, αφού «οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ στην Ελλάδα είναι κάπως… μπλιαχ».

Το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=bfKRJx2nHZY

Εδώ μπορείτε να δείτε το «How Soon is Now?» του Morrissey από την αξέχαστη βραδιά της 16ης Ιουλίου 2012 στον Λυκαβηττό, που αναφέρεται στο βιβλίο. Και αν είστε παρατηρητικοί θα δείτε τον Χάρη Νικολόπουλο με την καινούρια φίλη του, τη Βάλια, στριμωγμένους στα αριστερά της σκηνής.

Βρες το εδώ 

Αναγνωστικές προτάσεις της Αστυνομικής Βιβλιοθήκης από το έργο της Χίλντας Παπαδημητρίου:

  • Για μια χούφτα βινύλια (Χάρης Νικολόπουλος #1) – 2011

Μεταίχμιο (2011)

  • Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς (Χάρης Νικολόπουλος #2) – 2013

Μεταίχμιο (2013)

 

 

 

 

Αντρέα Καμιλλέρι – Ο μάγειρας του “Αλκυόνη” (2019)

Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού

Εκδόσεις Πατάκη (2021)

σελ. 304

 

O Σικελός Αντρέα Καμιλλέρι (1925-2019) είναι ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της Ιταλίας και ένας από τους πιο εμβληματικούς εκπροσώπους του μεσογειακού νουάρ. Έχει γράψει περισσότερα από εκατό μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και δοκίμια που έχουν μεταφραστεί σε τριάντα επτά γλώσσες και έχουν πουλήσει σχεδόν είκοσι πέντε εκατομμύρια αντίτυπα στην Ιταλία και περισσότερα από δεκαπέντε εκατομμύρια στο εξωτερικό. Οι είκοσι οκτώ περιπέτειες της σειράς, με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο –ο συγγραφέας έδωσε αυτό το όνομα στον ήρωά του για να τιμήσει τον σπουδαίο Ισπανό ομότεχνό του Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν–, που εκτυλίσσονται στη φανταστική πόλη Βιγκάτα της Σικελίας, τον έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο. Η τηλεοπτική σειρά της RAI που βασίστηκε στις ιστορίες του Μονταλμπάνο έχει προβληθεί σε περισσότερες από εξήντα πέντε χώρες. Ο συμπαθής επιθεωρητής έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο μυθιστόρημα Το σχήμα του νερού (1994), όταν ο Καμιλλέρι ήταν ήδη εξήντα εννέα ετών! Σύμφωνα με δήλωση του συγγραφέα, η καταληκτική ιστορία του Μονταλμπάνο με τίτλο Riccardino είχε παραδοθεί στον εκδότη με ανοιχτή ημερομηνία έκδοσης με σκοπό να αποτελέσει μετά τον θάνατό του το τελευταίο βιβλίο της σειράς.

Ο μάγειρας του «Αλκυόνη» είναι το εικοστό έβδομο και προτελευταίο της σειράς. Γράφτηκε το 2009 και αρχικά προοριζόταν για σενάριο μιας ιταλοαμερικανικής κινηματογραφικής ταινίας. «Όταν ναυάγησε η συμπαραγωγή χρησιμοποίησα το σενάριο με κάποιες αλλαγές για μια καινούρια ιστορία του Μονταλμπάνο, που αναπόφευκτα υφίσταται τις συνέπειες, ίσως για καλό ίσως για κακό, της μη λογοτεχνικής του προέλευσης», σημειώνει ο Αντρέα Καμιλλέρι για το μυθιστόρημα. Όταν ο διεφθαρμένος Τζοβάννι Τρινκανάτο αποφασίζει λόγω οικονομικών προβλημάτων να βάλει λουκέτο στο ναυπηγείο του, ένας απελπισμένος υπάλληλος βρίσκεται κρεμασμένος σε μια αποθήκη. Ο Μονταλμπάνο ενώ ασχολείται με την υπόθεση τίθεται αιφνίδια σε αναγκαστική άδεια ενόψει της επικείμενης συνταξιοδότησής του και το αστυνομικό τμήμα της Βιγκάτα διαλύεται με άνωθεν διαταγή. Ενώ οι έρευνες της αστυνομίας φέρνουν στο φως τις περίεργες δοσοληψίες του αδίστακτου Τρινκανάτο με το πλήρωμα του ιστιοφόρου «Αλκυόνη» που κινείται ύποπτα στην περιοχή, ο Μονταλμπάνο χωρίς να το γνωρίζει έχει κομβικό ρόλο σε μια μεγάλη και τολμηρή επιχείρηση του FBI που έχει σκοπό να παγιδεύσει τους ισχυρότερους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο. Μια ευχάριστη αστυνομική-κατασκοπική περιπέτεια κινηματογραφικής αφήγησης με έντονη μεσογειακή ατμόσφαιρα, εναλλαγές χιούμορ και αγωνίας, γρήγορο ρυθμό και υπερβολές στην πλοκή με πολλά ευτράπελα, που την καθιστούν ένα ιδανικό καλοκαιρινό page turner. Με το μυθιστόρημα Ο μάγειρας του «Αλκυόνη», που είναι εμφανές εξαρχής στον αναγνώστη ότι είναι προϊόν διασκευής μιας σεναριακής ιδέας και δεν είναι αντιπροσωπευτικό της σειράς, φτάνουμε ένα βήμα πριν το τέλος του θρυλικού επιθεωρητή.

«Πότε θα τελειώσει ο Μονταλμπάνο; Τη στιγμή που θα τελειώσω εγώ, θα τελειώσει και εκείνος. Αλλά ο Μονταλμπάνο δεν πεθαίνει και ούτε συνταξιοδοτείται. Ο Μονταλμπάνο είναι ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας και πεθαίνει όπως μπορούν να πεθάνουν οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες», θα πει σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις του στο ιταλικό Fanpage ο αξέχαστος Αντρέα Καμιλλέρι.

Βρες το εδώ

Αναγνωστικές προτάσεις της Αστυνομικής Βιβλιοθήκης από το έργο του Αντρέα Καμιλλέρι με πρωταγωνιστή τον Επιθεωρητή Μονταλμπάνο:

  • Ο κλέφτης της μεσημβρίας (Montalbano #3) – 1996

μτφρ. Φωτεινή Ζερβού, Εκδόσεις Πατάκη (2001)

  • Υποχρεωτική πορεία (Montalbano #7) – 2003

μτφρ. Φωτεινή Ζερβού, Εκδόσεις Πατάκη (2005)

  • Χάρτινο φεγγάρι (Montalbano #9) – 2005

μτφρ. Φωτεινή Ζερβού, Εκδόσεις Πατάκη (2008)

  • Το ματωμένο χωράφι (Montalbano #13) – 2008

μτφρ. Φωτεινή Ζερβού, Εκδόσεις Πατάκη (2010)

 

 

Αχμέτ Ουμίτ – Η φυλή (2006)

Μετάφραση: Θάνος Ζαράγκαλης

Εκδόσεις Πατάκη (2021)

σελ. 528

 

O Αχμέτ Ουμίτ είναι Τούρκος ποιητής συγγραφέας και δημοσιογράφος, ενεργό μέλος του τουρκικού κομμουνιστικού κόμματος (TKP). Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Τούρκους συγγραφείς και έγινε γνωστός πέρα απ’ τα σύνορα της χώρας του κυρίως για τα μυθιστορήματά του με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Νεβζάτ στην Κωνσταντινούπολη. H τέταρτη περιπέτεια της σειράς, Μνήμες Κωνσταντινούπολης (Πατάκης) με πολλές ιστορικές πληροφορίες από την εποχή του Βυζαντίου γνώρισε τεράστια επιτυχία και είναι το πιο γνωστό έργο του συγγραφέα.

Η φυλή, είναι το τρίτο μυθιστόρημα –από τα επτά μέχρι σήμερα– με πρωταγωνιστή τον χτυπημένο απ’ τη μοίρα Νεβζάτ, που έχασε πριν λίγα χρόνια τη γυναίκα του και την κόρη του σε βομβιστική επίθεση και ο ίδιος δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι ο δράστης παραμένει ατιμώρητος, «Εγώ που ήμουν γνωστός επειδή διαλεύκανα τα πιο περίεργα εγκλήματα, δεν μπόρεσα να βρω τον δολοφόνο της γυναίκας και της κόρης μου».

Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, ένας τελετουργικός φόνος φέρνει τον Νεβζάτ και τους συνεργάτες του στην συνοικία Ελμάνταγ. Ο χριστιανός Γιουσούφ Ακντάγ βρίσκεται στο σαλόνι του διαμερίσματός του μ’ ένα μαχαίρι καρφωμένο στην καρδιά, με λαβή σε σχήμα σταυρού, ενώ στο τραπέζι υπάρχει ένα ασημένιο θυμιατό και ανοιγμένη η Αγία Γραφή με κάποιες αράδες της υπογραμμισμένες με αίμα. Ένας απρόσκλητος επισκέπτης στον τόπο του εγκλήματος θα οδηγήσει την έρευνα στο μπαρ Ναζαρέτ, ιδιοκτησίας της φίλης του θύματος Μεργιέμ. Η δολοφονία ενός ανθρώπου του υπόκοσμου για την οποία η Μεργιέμ θα κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός, ο μυστηριώδης ρόλος ενός αντικέρ και μια κατάθεση εκατό χιλιάδων δολαρίων σε τραπεζικό λογαριασμό του θύματος θα περιπλέξουν την υπόθεση.

Ένα πολυεπίπεδο νουάρ που προσαρμόζει τις συμβάσεις μιας άρτιας και συναρπαστικής αστυνομικής ιστορίας στις εθνοτικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της μυστηριώδους και πάντα γοητευτικής ανατολίτικης κουλτούρας. Ο συγγραφέας παρασύρει τον αναγνώστη σε μια αγωνιώδη περιπλάνηση σε δαιδαλώδεις υπερρεαλιστικούς κόσμους θρησκευτικών θρύλων και απόκρυφων δοξασιών που συνυπάρχουν αρμονικά με τον σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής στην Κωνσταντινούπολη και καθορίζουν περίτεχνα την εξέλιξη του αστυνομικού μύθου, ενώ υπερτονίζει χωρίς προκαταλήψεις και απαλλακτικούς θρησκευτικούς ιδεολογισμούς τη διαχρονικά άρρηκτη σχέση της θρησκοληψίας με την εγκληματικότητα.

Βρες το εδώ

 

Αναγνωστικές προτάσεις της Αστυνομικής Βιβλιοθήκης από το έργο του Αχμέτ Ουμίτ με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Νεβζάτ:

  • Μνήμες της Κωνσταντινούπολης (Nevzat #4) – 2010

μτφρ. Θάνος Ζαράγκαλης, Εκδόσεις Πατάκη (2012)

  • Η κραυγή του χελιδονιού (Nevzat #6) – 2018

μτφρ. Θάνος Ζαράγκαλης, Εκδόσεις Πατάκη (2019)

***

 

Άλλες νέες κυκλοφορίες που ξεχωρίζουν:

 

  • Dominique Manotti – Μασσαλία 73

μτφρ. Γιάννης Καυκιάς, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

 

Ένα έγκλημα με φυλετικά κίνητρα στη Μασσαλία πυροδοτεί κοινωνικές ταραχές και μια σειρά ρατσιστικών δολοφονιών από ακροδεξιές ομάδες, με θύματα Άραβες, κυρίως Αλγερινούς. Ο έντιμος νεαρός αστυνόμος Ντακέν θα βρεθεί στο επίκεντρο της ιστορίας. Ένα πολιτικό νουάρ με θέμα τη ρατσιστική και αστυνομική τρομοκρατία –δυστυχώς πολύ επίκαιρο στις μέρες μας–, που βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα που συντάραξαν τη Γαλλία το 1973 με την διεισδυτική ματιά μιας εξαιρετικής ιστορικού και συγγραφέως.

 

Βρες το εδώ

  • Γιάννης Μόσχος– Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι

Εκδόσεις Τόπος

 

Μετά το «αμερικανικό» κοινωνικοπολιτικό θρίλερ Τοκορόρο που προκάλεσε αίσθηση, ο Γιάννης Μόσχος επανέρχεται με το δεύτερο βιβλίο του, που αυτή τη φορά διαδραματίζεται στην ελληνική επαρχία το 1975. Ένας παροπλισμένος υπομοίραρχος της Χωροφυλακής θα αναλάβει την εξιχνίαση της δολοφονίας του πρώην νομάρχη Βόλου σε μια μεταβατική περίοδο που είναι νωπές οι επώδυνες μνήμες της χούντας και ενεργοί ακόμα οι μηχανισμοί της. Πολύ καλός ρυθμός, δυνατή πλοκή και έντονο πολιτικό στοιχείο.

 

Βρες το εδώ

  • Άντυ Βρόσγος – Αβαριτία

Εκδόσεις Κύφαντα

 

Μετά την «κλοπή του αιώνα» στην Εθνική Πινακοθήκη –στο πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, Χρήσιμοι ηλίθιοι– ο αστυνόμος Αποστόλου επιστρέφει για να εξιχνιάσει μια υπόθεση πολλαπλών δολοφονιών. Η έρευνα θα τον οδηγήσει σε χώρους που η απληστία τέμνει τους κύκλους της λαμπερής σόουμπιζ και του σκοτεινού υπόκοσμου. Σκληρό αστυνομικό με έμφαση στο σασπένς, και κοινωνική κριτική με πολιτική άποψη.

 

Βρες το εδώ

  • Anthony Horowitz – Οι φόνοι του νυχτολούλουδου

μτφρ. Χριστιάννα Σακελλαροπούλου , Εκδόσεις Διόπτρα

 

Η νέα περιπέτεια της επιμελήτριας βιβλίων-ντετέκτιβ (!) Σούζαν Ράιλαντ, που γνωρίσαμε στο μυθιστόρημα Οι φόνοι της κίσσας (Διόπτρα). Παρότι δεν εργάζεται πια στο χώρο των εκδόσεων αλλά διευθύνει ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, θα της ζητηθεί να ανακαλύψει σε ένα βιβλίο που έχει επιμεληθεί στο παρελθόν το στοιχείο εκείνο που το συνδέει με τον φόνο ενός άντρα σε ένα ξενοδοχείο στη Βρετανία πριν οκτώ χρόνια. Βασισμένο στην ευφυή ιδέα του best seller Οι φόνοι της κίσσας.

 

Βρες  το εδώ

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο graphic novel του ΄21, χθες και σήμερα (της Μαρίζας Ντεκάστρο)
Επόμενο άρθροΔιασταυρούμενες διαδρομές στον χωρο-χρόνο του παγκόσμιου θεάτρου (της Καίτης Διαμαντάκου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ