Απονομή των Βραβείων 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων

0
639

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) την τελετή απονομής των Βραβείων 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία θα καλωσορίσει τα νέα μέλη της και θα παρουσιάσει το Ημερολόγιο 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων, με θέμα «Εγώ κι ο Άλλος (ταυτότητα/ετερότητα) (εκδόσεις Σοκόλη).

Το βραβείο Διδώ Σωτηρίου απονέμεται στον ελληνιστή καθηγητή τής μεσαιωνικής και. της νεότερης ελληνικής Φιλολογίας Χάνς Αϊντενάιερ, ο οποίος θα μιλήσει για την «Γραφή και Ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα της ακοής». Το βραβείο θα απονείμει ο κριτικός λογοτεχνίας και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Αλέξης Ζήρας, ο οποίος και θα μιλήσει για το έργο του Χανς Αϊντενάιερ.

Το βραβείο Βαρβέρη σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή θα απονείμει ο ποιητής, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Γιώργος Μαρκόπουλος.

Το βραβείο Κουμανταρέα σε πρωεμφανιζόμενο/η πεζογράφο θα απονείμει ο πεζογράφος, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέας, Δημήτρης Νόλλας.

Στην εκδήλωση, εκ μέρους της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Πρόεδρός της Ιωσήφ Βεντούρας θα καλωσορίσει τα νέα μέλη, ενώ το Ημερολόγιο 2023 με θέμα «Εγώ κι ο Άλλος (ταυτότητα/ετερότητα)», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Σοκόλη, θα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Άννα Αφεντουλίδου. Την εκδήλωση οργανώνει και συντονίζει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Έλενα Χουζούρη.

Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά οι Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο και η Λυδία Παναγιωταρέα στο τσέλο.

Τις βιντεοπροβολές έχει επιμεληθεί ο Παντελής Αναστασιάδης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 2022 ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Στον διακεκριμένο Γερμανό μελετητή της βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας και φιλέλληνα Χανς Αϊντενάιερ [Στουτγκάρδη, 1937] απονέμει η Εταιρεία Συγγραφέων το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» 2022, στην ετήσια μεγάλη εκδήλωσή της που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Μουσική Βιβλιοθήκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά την μακροχρόνια αφοσίωση του Χανς Αϊντενάιερ στην μελέτη της ελληνικής γραμματολογίας, καθώς και την καθοριστική συμβολή του στη διάδοση της νεοελληνικής λογοτεχνίας στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι ο Χανς Αϊντενάιερ, μαζί με την σύζυγό του, μεταφράστρια Νίκη Αναστασιάδου-Αϊντενάιερ, ίδρυσαν τον εμβληματικό και πρωτοπόρο  εκδοτικό οίκο «Ρωμιοσύνη» χάρη στον οποίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών λογοτεχνικών έργων. Επίσης ο Χανς Αϊντενάιερ συνέβαλε και στη σύσφιγξη των ελληνογερμανικών σχέσεων με  την  Πολιτιστική Ομάδα Πρωτοβουλίας για την διάδοση της ελληνικής κουλτούρας στην Γερμανία, της οποίας ήταν επικεφαλής από το 1983 έως το 2008. Για τους λόγους αυτούς, τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλης του Βερολίνου, ανακηρύχθηκε  επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ και Αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ο τιμώμενος θα παρευρίσκεται στην εκδήλωση της 7ης Δεκεμβρίου για να παραλάβει αυτοπροσώπως το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» από τον πρώην Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων, Αλέξη Ζήρα και θα μιλήσει με θέμα «Γραφή και Ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα της ακοής».

Ο Χανς Αϊντενάιερ (Hans Eideneier) γεννήθηκε το 1937 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία, βυζαντινολογία, νεοελληνική φιλολογία, ιστορία, φιλοσοφία και γλωσσολογία στα πανεπιστήμια του Tubingen, του Αμβούργου, της Θεσσαλονίκης και του Μονάχου. Στη συνέχεια δίδαξε Βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και μετά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1994-2002), έως τη συνταξιοδότησή του. Επιμελήθηκε τις κριτικές εκδόσεις στα γερμανικά βυζαντινών έργων όπως ο “Σπανός”, ο “Πτωχοπρόδρομος” και ο “Κρασοπατέρας”. Επίσης, μαζί με τη σύζυγό του Νίκη Αναστασιάδη-Αϊντενάιερ, δημιούργησαν το 1982 στην Κολωνία τον εκδοτικό οίκο Romiosini Verlag, στον οποίο εξέδωσαν μεγάλο αριθμό έργων νεοελληνικής λογοτεχνίας σε γερμανική μετάφραση (των Παύλου Μάτεση, Θανάση Βαλτινού, Μάρως Δούκα, Άλκης Ζέη, κ.ά.) (biblionet)

https://www.authors.gr/eideneier_hans-article-305.html?category_id=12

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΑΡΒΕΡΗ – ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ – ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ

Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες για τα βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών και πεζογράφων. Οι βραβευόμενες / βραβευόμενοι θα ανακοινωθούν στις 7 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων της Εταιρείας. Οι αποφάσεις για τις βραχείες λίστες και τα εν λόγω βραβεία λαμβάνονται από κριτικές επιτροπές που ορίζει επί θητεία το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ 2022

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους/τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Άντεια Φραντζή (Πρόεδρο της Επιτροπής), Γιάννη Δούκα και Στάθη Κουτσούνη.

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΑΡΒΕΡΗ (εκδόσεις 2021)

  1. Θοδωρής Αρσένης, Ο Θηρευτής, Σμίλη
  2. Αριάδνη Καλοκύρη,Χώρα Αναμονής, Κίχλη
  3. Μαρία Καντ (Καντωνίδου),Stanza,Gutenberg
  4. Βαγγέλης Μπριάνας,Ντελάλης, Θράκα
  5. Ευά Παπαδάκης,Μερακλίνα Κουκιμπιμπέρισσα Ομπλαντί, Εκδόσεις Ευρασία – Στιγμός
  6. Σαπφώ Σούτσου,Μάρτης αγνώστου μήνα, Εκάτη

ΒΡΑΒΕΙΟ MENH ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ 2022

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Λίλα Κονομάρα (Πρόεδρο της Επιτροπής), Ζέτα Κουντούρη και Αργυρώ Μαντόγλου.

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ (εκδόσεις 2021)

  1. Sam Albatros, ελαττωματικό Αγόρι,Βιβλιοπωλείον της Εστίας
  2. Παναγιώτα Δημοπούλου,Κίτρινη ουρά,Εντευκτήριο
  3. Καλή Δοξιάδη,Το σπίτι στα βράχια,Μεταίχμιο
  4. Στρατούλα Θεοδωράτου,Ο ουρανός της παλάμης,Αλεξάνδρεια
  5. Μαίρη Καλανδαρίδου,Αναίμακτα,Βακχικόν
  6. Νάγια Κουτρουμάνη,Τριαντάφυλλα με μπακαλιάρο,Ιωλκός
  7. Κατερίνα Λάκκα,Μια κάποια Γαλάτεια,Βιβλιοπωλείον της Εστίας
  8. Μαρίλη Μαργωμένου,Το θηρίο βγήκε βόλτα,Καστανιώτη
  9. Γιώργος Μελιόπουλος,Γαλαξίας στην τσέπη,Αλεξάνδρεια
  10. Αργύρης Φασούλας,Πομόνα,Μάγμα

Προηγούμενο άρθροΥπάρχουν ιστορίες πιο τρομαχτικές απ’ τη ζωή; (της Δέσποινας Παπαστάθη)
Επόμενο άρθροΔεν υπάρχουν ένδοξοι πόλεμοι (του Θεόδωρου Γρηγοριάδη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ