(Επιμέλεια: Γιούλη Αναστασοπούλου)
Tι πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες σου για σένα ή τους ήρωές σου;
Ότι οι ήρωές μου είναι τραυματίες και γεννήθηκαν μέσα από τον κοινό πόνο, αυτόν που ενώνει τους ανθρώπους, απ΄όπου κι αν προέρχονται.
Τι σε ώθησε να γράψεις τη συλλογή διηγημάτων «Η Απόρριψη»;
Η συλλογή γεννήθηκε μονάχη της με τον καιρό, μέσα από βιώματα και παραστάσεις. Τα διηγήματα ανέβηκαν καταρχήν ηλεκτρονικά, στο προσωπικό μου blog, κι όταν συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσαν να έχουν κοινό παρονομαστή, τον πόνο, την απώλεια, την απόρριψη, ανθολογήθηκαν σε έντυπη συλλογή. Ήταν μια υπέροχη διαδρομή που με ωφέλησε σα συγγραφέα και σαν άνθρωπο.
Γιατί αυτοέκδοση;
Γιατί οι εκδότες που επιθυμούσα δεν είχαν για μένα αμοιβαία αισθήματα! Επισημαίνω ωστόσο ότι ο σωστός εκδότης που αγαπά τη δουλειά του και υποστηρίζει τις εκδόσεις του είναι ανεκτίμητος.
Με ποιο κείμενο συνομιλεί η Απόρριψη;
Οπωσδήποτε με πολλά που αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να επικαλεστώ. Ευελπιστώ σε άμεσο επίπεδο να συνομιλεί με τον αναγνώστη.
Πώς γράφεις και πού;
Γεμίζω ένα σημειωματάριο στις γαλαρίες των λεωφορείων. Σουλουπώνω τα κείμενα στο σπίτι, ηλεκτρονικά, το ξημέρωμα.
Αισθάνεσαι ότι ανήκεις σε μια γενιά συγγραφέων;
Ο εγωκεντρισμός και η ματαιοδοξία με αποτρέπουν γενικά από το να «ανήκω». Δυστυχώς.
Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα σημαντικό για σένα βιβλίο ποια θα ήταν η παρέμβασή σου;
Ένα βιβλίο ανήκει πρωτίστως στο συγγραφέα του και δευτερευόντως στο κοινό. Οπότε αυτό, για μένα, αποκλείει κάθε δικαίωμα παρέμβασης.
Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο σου;
Μια νουβέλα.
Tι σου λείπει από το Λογοτεχνικό τοπίο σήμερα.
Μάλλον «η μεσαία τάξη» όταν αναφέρομαι στους εκδοτικούς. Κάποιοι επιτελούν εξαιρετική, ποιοτική δουλειά, και κάποιοι διεκπεραιώνουν σαν έμποροι. Λείπει η μεσαία τάξη, αυτών που απλώς κάνουν το καλύτερο που μπορούν σε ένα άγριο περιβάλλον.
Απάντησε σε μια ερώτηση που δεν σου έχουν κάνει ακόμα.
Το «Πηγάδι της Μοναξιάς» της Radclyffe Hall από τις εκδόσεις Κουκκίδα. Απροσδόκητα ωραίο βιβλίο, εξαίσια γραφή.
Δώσε μας συστατική επιστολή: Ποιoν συγγραφέα θα μας πρότεινες να φιλοξενήσουμε στις Συστατικές Επιστολές;
Τον Φοίβο Πιομπίνο, συγγραφές του “Επίσκεψη σε μια έκθεση” (2015). Η το Σάκη Φώλιο που γράφει στο τεύχος Ιουνίου 2015 του περιοδικού “Τυφλόμυγα” – και σε προγενέστερα τεύχη.
Μικρό Βιογραφικό
Η Αγγελική Μαρίνου γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Εξέδωσε τη νουβέλα «Η άλλη ζωή» (εκδόσεις Γκοβόστη, 2007) και συμμετείχε με διηγήματα στα συλλογικά έργα «Θρύλοι του Σύμπαντος» (εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2007) και «Γράψε Σβήσε μου πήδηξες την ιδέα» (εκδόσεις Φαρφουλάς, 2010). Η αυτοέκδοσή της «Η απόρριψη» (2015) κυκλοφορεί στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια και στον Ιανό.