Ανοίγει σήμερα η έκθεση «Ανεπιθύμητη Τέχνη: Εικαστικές Τέχνες και Λογοκρισία στη μεταπολεμική Ελλάδα» στον χωρό της ΑΣΚΤ και θα διαρκέσει για τις επόμενες 10 ημέρες.
Αν για τον κινηματογράφο, το θέατρο, ή το τραγούδι υπάρχει εξαρχής ένα δεδομένο θεσμικό και νομικό πλαίσιο ελέγχου, που συχνά ξεκινά από τη δημιουργία και φτάνει μέχρι την προβολή και τη διακίνηση μιας ταινίας, ενός έργου, ή ενός «μουσικού τεμαχίου», αυτό δεν ισχύει για τις εικαστικές τέχνες. Ο αριθμός των εικαστικών καλλιτεχνών που υπέστησαν λογοκριτικές παρεμβάσεις είναι συντριπτικά μικρότερος από τον αντίστοιχο των κινηματογραφιστών, θεατρικών συγγραφέων – σκηνοθετών, και μουσικών. Παρ’ όλα αυτά, τα λογοκριτικά φαινόμενα δεν είναι λίγα και σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα. Αφενός, διότι οι περιπτώσεις λογοκρισίας είναι συχνά κραυγαλέες, και αφετέρου, επειδή τα εικαστικά, ταυτισμένα καθώς είναι παραδοσιακά με την έννοια της «Τέχνης», απαιτούν και συνήθως απολαμβάνουν ένα ειδικό καθεστώς ελευθερίας: Η λογοκρισία θεωρείται κατεξοχήν εχθρική και επιζήμια για την τέχνη και αντίθετη στην αισθητική αυτονομία.
Η έκθεση «Ανεπιθύμητη Τέχνη: Εικαστικές Τέχνες και Λογοκρισία στη μεταπολεμική Ελλάδα» παρουσιάζει επιλεγμένα λογοκριτικά περιστατικά από την Απελευθέρωση έως τις μέρες μας. Αποτελεί τμήμα του μεταδιδακτορικού ερευνητικού έργου «Η λογοκρισία στον Κινηματογράφο και τις Εικαστικές Τέχνες: Η Ελληνική εμπειρία από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι σήμερα» (CIVIL) που υλοποιήθηκε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2018-2022). Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου, Πηνελόπη Πετσίνη, και η έρευνα από την ΕΥ και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Ελένη Κούκη, Χρήστο Τριανταφύλλου, Βάλια Τσιριγώτη, και τον Δημήτρη Χριστόπουλο, Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και επίτιμο πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το οπτικό υλικό (αναπαραγωγές έργων, δημοσιεύματα και κείμενα τεκμηρίωσης), θα εκτίθεται στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) έως τις 20 Οκτωβρίου.
Επιμέλεια: Πηνελόπη Πετσίνη
Κείμενα: Ελένη Κούκη, Πηνελόπη Πετσίνη, Βάλια Τσιριγώτη
Σχεδιασμός: Ηώ Χαβιαρά
Εκτυπώσεις: Colour Consulting Group
Διοργάνωση: Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Περισσότερα: https://logokrisies.wixsite.com/civil
Έκθεση: https://logokrisies.wixsite.com/civil/projects-8
Δημοσιεύσεις: https://logokrisies.wixsite.com/civil/dimosieyseis
Βάση Δεδομένων: https://civil.lodbook.org/
Είδος έργου: Έργο ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών (2018-2021)
Φορέας Υποδοχής: Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Προϋπολογισμός: 240.000 ευρώ
Χρηματοδότηση: Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας / ΕΛΙΔΕΚ
Επιστημονικά Υπεύθυνη: Πηνελόπη Πετσίνη
Ερευνητική Ομάδα: Ελένη Κούκη, Στρατής Μπουρνάζος, Πηνελόπη Πετσίνη, Μιχάλης Στεφανιδάκης, Χρήστος Τριανταφύλλου, Βάλια Τσιριγώτη, Μαρία Χάλκου, Δημήτρης Χριστόπουλος