…αν όμως είστε στις Μικρές Λίστες του Αναγνώστη, τότε…(της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη)

2
777

 

της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη

 

Είδατε το όνομα σας στις μικρές λίστες του Αναγνώστη; Συγχαρητήρια! (στην κριτική μας επιτροπή που το επέλεξε). Επειδή πλέον μπορούν να συμβούν δυο τινά που έλεγε και ο Ψαθάς, ας προετοιμαστούμε καταλλήλως.

Τινό Ένα- Στις 16/6 βραβεύεστε.

  1. Μόλις λάβατε κοτζάμ βραβείο Αναγνώστη. Παίξτε λίγο με την ιδέα να αρνηθείτε να το παραλάβετε για κάποιον ανθρωπιστικό σκοπό. Φανταστείτε το ντόρο. Σωστά. Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί. Άντε παραλάβετε το βραβείο σας και συντομεύετε γιατί έχουμε και άλλες κατηγορίες να βραβεύσουμε.
  2. Αν είστε πραγματικά πνευματικός άνθρωπος σίγουρα ξέρετε πως τα βραβεία δεν αξίζουν τίποτε- απολαύστε, διακριτικά όμως, το ξενέρωμα στις φάτσες των συνυποψηφίων σας αφού όλοι ξέρουμε πως η μεγαλύτερη συνεισφορά της Γερμανίας στην ανθρωπότητα είναι η εφεύρεση της ηδονή από τη δυστυχία των φίλων μας (Shadenfreude).
  3. Μην παραλείψετε κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που ακολουθεί να πέσετε, τάχα μου τυχαία, κρατώντας ένα ποτήρι κρασί πάνω στον εκδότη που σας απέρριψε πρώτος. Μην του ρίξετε κρασί απλά κοιτάξτε τον/την στα μάτια με νόημα και παίξτε το cool. Για extra απόλαυση, κάντε το ίδιο με βιβλιοκριτικό που σας έθαψε- εδώ δεν μπορώ να επιμείνω να μην του ρίξετε το κρασί στη μάπα- είναι καλό κρασί αλλά όχι και τόσο καλό. Ένα δροσιστικό μπουγέλο χρειάζεται. Αυτός είναι και ο κρυφός λόγος που η τελετή απονομής γίνεται πάντα Ιούνιο. Ενδόμυχα φοβόμαστε πως η δεξίωση θα εξελιχθεί σε σαλούν φάιτ.
  4. Τα βραβεία είναι σαν τις γεροντοκόρες- υπάρχει λόγος που είναι στο ράφι. Ο Ισιγκούρο είχε πει σε μια συνέντευξη πως αφού γύρισε σπίτι του μετά τη βράβευσή του από τη Σουηδική Ακαδημία, περίμενε να βρει ένα τακτοποιημένο, πολυτελές γραφείο, με γυαλισμένη επιφάνεια και κρυφά ηχεία που παίζουν αγγελική μουσική, το μόνο που βρήκε όμως ήταν το αχούρι στο οποίο έγραφε πάντα- με τα άλυτα προβλήματα του επόμενου βιβλίου του να τον περιμένουν με αδημονία και χαρά, σαν μια αγέλη πιστά κουτάβια. Δεν το είπε τόσο περιγραφικά- αλλά τους ξέρετε τώρα τους Άγγλους.

Τινό Δυο – Στις 16/6 η κριτική επιτροπή του Αναγνώστη κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής της. Δεν βραβευτήκατε. Εντάξει πως κάνετε έτσι. Τώρα είναι η στιγμή να δείξετε πως διαθέτετε αξιοπρέπεια. Αν δεν διαθέτετε πάντως, όμοιος ομοίω αει πελάζει, και σας έχω τα καλύτερα:

  1. Δυστυχώς, τα μέλη της κριτικής επιτροπής δεν θίγονται εύκολα- ιδίως όσα από αυτά είναι δισυπόστατα και ανήκουν και σε συντακτική επιτροπή τη δική μας ή άλλων περιοδικών. Εσείς θέλετε να τους βρίσετε τώρα; Ας καγχάσω- εμείς τους σέρνουμε τα εξ αμάξης όλο το χρόνο, εδώ και χρόνια. Δεν σκοτίζονται. Σας έχω λοιπόν μια λίστα με λογοτεχνικές προσβολές και κατάρες για να δείξετε το (χαμηλό ομολογουμένως) επίπεδό σας
  • «Θα σε έδερνα αλλά δεν θέλω να λερώσω τα χέρια μου»- Σαίξπηρ «Τίμων ο Αθηναίος (4η πράξη, 3η σκηνή)
  • «Μην το πάρετε προσωπικά, αλλά μου τη σπάει η φάτσα σας.»- Αγκάθα Κρίστι «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρες»
  • «Αν ο εγκέφαλός σας ήταν δυναμίτης, μια έκρηξη του δεν θα επαρκούσε ούτε να σας ανασηκώσει το καπέλο»- Kurt Vonnegut «Timequake»
  • «Κριτικέ!»- Σάμουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό
  • «Ο τύπος είναι απλά μια τρύπα στον αέρα.» Τζόρτζ Όργουελ «Το Λιοντάρι και ο Μονόκερος»
  • «Ὦ μιαρὸν ἦθος καὶ γυναικὸς ὕστερον» (Αχρείο πλάσμα, μιας γυναίκας δούλε!) Σοφοκλής -Αντιγόνη
  • «οὐ γὰρ τότ᾽ εὐθὺς χρῆν σ᾽ ἄρα τύπτεσθαί τε καὶ πατεῖσθαι» (Δε σου χρειάζεται νομίζεις μια κλοτσοπατινάδα;») Αριστοφάνης- Νεφέλες
  • «δαιμόνι᾽, ἀτρέμας ἧσο καὶ ἄλλων μῦθον ἄκουε,/οἳ σέο φέρτεροί εἰσι, σὺ δ᾽ ἀπτόλεμος καὶ ἄναλκις» (Ξεμυαλισμένε! Κάθου φρόνιμα και γρίκα και τους άλλους
    τι λεν, που στέκουνται πιο πάνω σου. Μα εσύ κιοτής κι ανάξιος!) Όμηρος- Ιλιάδα ραψωδία Β
  • «ὦ πέπονες, κάκ᾽ ἐλέγχε᾽, Ἀχαιΐδες, οὐκέτ᾽ Ἀχαιοί» ( Ω λέρες! πλέον Αχαιοί δεν είσθ᾽ αλλ᾽ Αχαιίδες!) Επίσης Όμηρος- Ιλιάδα ραψωδία Β.

 

Ή αυτοσχεδιάστε- ιδού tabula rasa να τη γεμίσετε με τη δημιουργικότητα σας.

  1. Όχι δεν είχε δίκιο η μάνα σας που σας έλεγε να γίνετε εισπράκτορας λεωφορείου. Ασχέτως με το λογοτεχνικό σας ταλέντο, αυτό το επάγγελμα έχει καταργηθεί- άνεργος θα ήσασταν τώρα.
  2. Είχατε την προσήλωση και το σθένος να γράψετε ένα βιβλίο (ή και περισσότερα). Αυτό είναι σπάνιο. Εντάξει όχι στην Ελλάδα- στην Ελλάδα πιο πολλοί γράφουν παρά διαβάζουν. Τουλάχιστον γράφετε καλύτερα από τους υπόλοιπους Έλληνες. Αν υποθέσουμε πως ο πληθυσμός της χώρα είναι 11 εκατ (κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ χάρη στους αντι-απογραφάκηδες) το έργο σας ανήκει στο καλύτερο 6/11.000.000 ή 0,54%.
  3. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελετή λαμβάνει χώρα φέτος στις 16/6 (Bloomsday). Ο Joyce μάζευε τη χλαπάτσα από τον εκδοτικό κόσμο με τη σέσουλα, μέχρι να γίνει αυτό που έγινε. Και δεν ζούσε και στην Ελλάδα να απολαύσει τη γλυκιά καλοκαιρινή βραδιά. Ο μόνος λόγος που η τελετή γίνεται Ιούνιο είναι επειδή η καλοκαιρινή αθηναϊκή νύχτα και μόνο είναι μια παρηγοριά.
  4. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αυτομάτως εξαιρούνται από υποψηφιότητες. Άρα; Εσείς μπορεί να ξαναείστε υποψήφιος και του χρόνου και να τους επιβάλετε να διαβάσουν το επόμενο έργο σας που εξορισμού δε μπορούν να ανταγωνιστούν. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.
Προηγούμενο άρθροΠανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες :”Κατεδάφιση” δια της παραλείψεως (του Σπύρου Κακουριώτη)
Επόμενο άρθροΗ ιστορία των Βραβείων του περιοδικού “Ο Αναγνώστης” (του Γιάννη Ν. Μπασκόζου)

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ