Amazon-Killer

0
161

 

Της Κατερίνας Γούλα (ανταπόκριση- Γαλλία). 

 

Τα Χριστούγεννα είναι η χρυσή περίοδος των βιβλιοπωλείων, μιας και το βιβλίο παραμένει το νούμερο ένα δώρο στις προτιμήσεις των καταναλωτών και η πληθώραλογοτεχνικών βραβείων του φθινοπώρου έρχεται να ικανοποιήσει αυτήν ακριβώς την αγοραστική τάση. Στις 12 Δεκέμβρη, λίγο πριν η αγοραστική περίοδος φτάσει στο αποκορύφωμά της, ο Elliot Lepers, ένας νεαρός Γάλλος προγραμματιστής και σχεδιαστής ιστοσελίδων λάνσαρε μια εφαρμογή, διαθέσιμη για την ώρα στο Google Chrome αλλά με την πρόθεση να επεκταθεί και σε άλλες μηχανές πλοήγησης όπως Safari, Explorer και Firefox, η οποία φέρει το όνομα Amazon-Killer και αναγκάζει τον αγοραστή να περάσει αναγκαστικά από την ιστοσελίδα των βιβλιοπωλών Place des Libraires και να διαπιστώσει σε ποια βιβλιοπωλεία διατίθενται τα βιβλία που αναζητά βρίσκοντας αυτό που είναι πιο κοντά του. Αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η προσφυγή στην Άμαζον δεν οφείλεται σίγουρα στην έλλειψη γειτονικών βιβλιοπωλείων αφού οι περισσότεροι αγοραστές της Άμαζον, κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό του κάθε τόπου, βρίσκονται στο Παρίσι.

Συν τοις άλλοις, η ιδέα αυτή επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί την Άμαζον σαν βάση δεδομένων ώστε να ελέγξει τα χαρακτηριστικά ενός βιβλίου που ψάχνει, ακόμη και να επωφεληθεί του αλγορίθμου βάσει του οποίου το site είναι σε θέση να κάνει προτάσεις στους χρήστες βάσει των βιβλίων που έχουν τραβήξει ως τώρα το ενδιαφέρον τους. Αντί λοιπόν να επιτίθεται άμεσα στην Άμαζον, υιοθετεί μια έξυπνη τακτική πολεμώντας την εκ των έσω εκμεταλλευόμενος μάλιστα τα προτερήματά της!

Σύμφωνα με κείμενο που δημοσίευσε ο ίδιος ο Elliot Lepers με τίτλο « La Fabrique de l’engagement » (Η κατασκευή της δέσμευσης), η πρωτοβουλία που ανέλαβε είναι η εξής :  « Όπως ακριβώς δεν αρκεί να ανοίξει ένα μαγαζί με βιολογικά κάτω από το σπίτι μας για να αρχίσουμε να τρεφόμαστε σωστά· όπως δεν αρκεί ο δήμος να διαθέτει δωρεάν ποδήλατα κάτω από το σπίτι μας για να πουλήσουμε το αυτοκίνητό μας · όπως δεν αρκεί να υπάρχουν δωρεάν συστήματα πληροφόρησης για να εγκαταλείψουμε το iPhone ; μια λειτουργία δεν έχει καμία προοπτική υιοθέτησης αν δεν συνοδεύεται από μια προοπτική χρήσης. Και εκεί είναι που εμείς, οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, μπαίνουμε στο παιχνίδι και καταθέτουμε την εμπειρογνωμοσύνη μας, τη σκέψη μας και την έρευνά μας στην κατασκευή της έννοιας του πολίτη. (…) Από τη στιγμή που η ευκολία έχει γίνει συνώνυμο της άνεσης και η δέσμευση συνώνυμο της προσπάθειας, δεν είμαστε δυστυχώς σε θέση να περιμένουμε αυτόματα να σημειωθεί μια ευρεία λήψη ευθυνών από την πλευρά των πολιτών.»

Ο νεαρός δημιουργός της εφαρμογής αυτής εξήγησε επίσης ότι κατασκεύασε αυτόν τον ηλεκτρονικό κώδικα σαν αντίδραση στα γεγονότα του Ιουλίου του 2014: συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσπάθησε να παρέμβει ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η διάθεση από την Άμαζον των παραγγελιών των βιβλίων της χωρίς έξοδα αποστολής, κίνηση στην οποία η Άμαζον απάντησε ορίζοντας τα έξοδα αποστολής για τις παραγγελίες της στο 1 λεπτό του ευρώ. Η είδηση έχει τις τελευταίες είκοσι μέρες αναστατώσει το χώρο του βιβλίου, έχει συγκεντρώσει την επιδοκιμασία του κόσμου και την ευγνωμοσύνη των ανεξάρτητων βιβλιοπωλών και αναμένεται να διαπιστωθεί η ουσιαστική συμβολή της. Σύμφωνα πάντως με τον Lepers, η πορεία διαγράφεται ευοίωνη μιας και, όπως ισχυρίζεται, σε κάθε μεγάλη πόλη, ένας πολίτης απέχει το πολύ μισή ώρα από ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο με ένα μέσο μεταφοράς. Η Άμαζον, όπως και να’ χει, θέλει τουλάχιστον μια μέρα για να στείλει το προϊόν της! Ήδη γίνονται επαφές με πολλές χώρες που επιθυμούν να υιοθετήσουν το σύστημα αυτό…

 

            

Προηγούμενο άρθροΣτιγμιότυπα του σώματος
Επόμενο άρθροΤα δύο πρόσωπα της κερκίδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ