Κατερίνα Γούλα (ανταπόκριση- Γαλλία).
Το βιβλιοπωλείο Ombres Blanches, στην Τουλούζ, συνέθεσε ένα μακρύ και πολύ συγκινητικό κείμενο μετά τα τελευταία γεγονότα. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα γιατί τα λόγια αυτά αντιπροσωπεύουν το κοινό αίσθημα όλων των βιβλιοπωλών της Γαλλίας:
«Μέσα στο σκοτάδι και χωρίς φωνή. Η διεύθυνση και το προσωπικό του βιβλιοπωλείου είναι βυθισμένοι από την Τετάρτη το μεσημέρι στη φρίκη και στον αποτροπιασμό, είναι ξέχειλοι από ερωτήματα, από πόνο. Οι λέξεις όμως έρχονται, σταδιακά. Πώς να εκφράσουμε στηνεφημερίδα Charlie Hebdo, σε όλους αυτούς τους φίλους και συνεργάτες, στις οικογένειες τους, την δίχως όρια αλληλεγγύη μας, από τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσαμε να έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση με αυτούς. Πώς να μετατρέψουμε την έκπληξη, το σοκ, πώς να βοηθηθούμε από τον τύπο, από τα βιβλία που μας δένουν με τους αναγνώστες μας, με τους συγγραφείς μας και με τους εκδότες τους, μέσα από ένα κοινωνικό σύμφωνο, ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης; Δώδεκα θύματα, εργαζόμενοι, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι, όλοι νεκροί. Αυτοί οι τελευταίοι, στερημένοι την ίδια τους τη ζωή, δε θα μπορέσουν πια να συνεχίσουν το έργο της ελεύθερης έκφρασης, το οποίο ξαναβάζει μπρος από την ερχόμενη βδομάδα. Η καρικατούρα, η σάτιρα, στο Charlie Hebdo και αλλού, θα παραμείνουν ένας τρόπος σχολιασμού και παρατήρησης μιας πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας της οποίας δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε την αξιοθρήνητη παρακμή.»
Μεγάλη προσπάθεια γίνεται από όλα τα βιβλιοπωλεία να τεθούν όσο περισσότερο δυνατόν στο προσκήνιο τα βιβλία των σκιτσογράφων, τα επιμέρους τεύχη, αλλά και συλλογικοί τόμοι και αφιερώματα στη σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo και να παρακινήσουν τον κόσμο να μην υποκύψει στον τρόμο και στον αναχρονιστικό σκοταδισμό. Σε παρόμοιες κινήσεις αλληλεγγύης προέβησαν και δίκτυα βιβλιοθηκών (Association des bibliothécaires de France, Bibliothèque nationale de France), εκδοτών (Fédération des Editeurs Européens, Communauté des éditeurs de presse), δημοσιογράφων, συγγραφέων (Syndicat national des auteurs et des compositeurs, La société des auteurs dans les arts graphiques et plastiques), οργανωτικών επιτροπών σαλονιών κι εκδηλώσεων για το βιβλίο και λοιπών επίσημων φορέων που στόχο έχουν να μην αφήσουν να ριζώσει ο φόβος, το μίσος και η σιωπή. Υπογραμμίζουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο η εξαιρετική ποιότητα της δουλειάς που κατέθεταν εβδομαδιαία οι συντάκτες του Charlie Hebdo αλλά, άσχετα με το περιεχόμενο, η ελευθερία του ανθρώπου να κατακρίνει την πραγματικότητα που τον περιβάλλει και σε μια ελεύθερη κοινωνία να μπορεί να υποστηρίζει ότι «τίποτε δεν είναι ιερό», όπως έλεγε και ο Charb. Τα σκίτσα του Charlie Hebdo εξάλλου δεν είχαν πάντοτε στο πλευρό τους ομόφωνο τον πολιτικό κόσμο, και όχι μόνο εκ των δεξιών. Πολλές ομάδες της κοινοβουλευτικής ή της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς είχαν κριτικάρει τον επιθετικό και προσβλητικό χαρακτήρα των σκίτσων, αλλά ο ίδιος ο Charb, διευθυντής σύνταξης ως τώρα της εφημερίδας, έλεγε ότι πλάι στις κτηνώδεις υιοθετούμενες πολιτικές της δύσης απέναντι στον αραβικό κόσμο του φαίνεται γελοίο να κατηγορούν τα σκίτσα του για προσβολή του μουσουλμανικού πληθυσμού.