Γιάννης Πάσχος (*)
Τη Σύλβια την βρήκαν αναίσθητη μια παραμονή Πρωτοχρονιάς, πλησίον νυχτερινού κέντρου, τυλιγμένη με ένα εξαιρετικά απαστράπτoν περιτύλιγμα, σαν δώρο αγνώστου αποστολέα. Τη βρήκαν, ευτυχώς, σχετικά έγκαιρα, λίγο ακόμη και θα πήγαινε χαμένη, έσκισαν το περιτύλιγμα και η γυναίκα ανέπνευσε. Το χρώμα του προσώπου της ωστόσο, δεν φανέρωνε άνθρωπο εν ζωή, αν και η ίδια κοιτούσε με ευγνωμοσύνη τους διασώστες της. Στις ερωτήσεις των σωτήρων της η Σύλβια δεν απαντούσε.
Δεν ήταν το μόνο περιστατικό αυτό. Κατά το διάστημα των εορτών στην πόλη είχαν λάβει χώρα τουλάχιστον δέκα παρόμοια περιστατικά και για καλή τους τύχη διασώθηκαν όλοι την τελευταία στιγμή. Διασώθηκαν, είναι μια κουβέντα βέβαια, γιατί σε άπασες τις περιπτώσεις το θύμα μπορεί να μην απεβίωσε, αλλά, όμως, δεν ζωντάνεψε κιόλας. Ακόμη και όταν το περιτύλιγμα είχε αφαιρεθεί από τους διασώστες παρέμεινε βουβό και μαραμένο και ήταν παντελώς αδύναμο να πει μια λέξη ή να κάνει ένα βήμα.
Η αστυνομία εξέτασε προσεκτικά το απαστράπτον περιτύλιγμα και μετά από, ομολογουμένως, μεγάλη προσπάθεια εντόπισε αυτόν που το εμπορευόταν με την ελπίδα να βρει τον ένοχο. Όταν, με κάθε μυστικότητα, επισκέφτηκαν το κατάστημα ειδών συσκευασίας «Ο φιόγκος» και αντίκρισαν τον υπεύθυνο του καταστήματος, έμειναν έκπληκτοι, γιατί ο εν λόγω κύριος, ονόματι Φραντσέσκο, φορούσε χαλαρό κουστούμι φτιαγμένο με υλικό πανομοιότυπο με το περιτύλιγμα των θυμάτων, αυτός, όμως, φαινόταν παρ΄όλ΄αυτά να κινείται με άνεση κι εξυπηρετούσε χαμογελαστός τους πελάτες του.
Με την ίδια άνεση υποδέχθηκε και τους αστυνομικούς και απάντησε ειλικρινώς και χωρίς περιστροφές στις ερωτήσεις τους: «Πράγματι, τα θύματα από μένα αγόρασαν αυτό το εντυπωσιακό περιτύλιγμα –δεν είναι απίθανο;- δυστυχώς, όμως, δεν ακολούθησαν τις οδηγίες χρήσης και χώθηκαν ολόκληροι μέσα του, αγνοώντας τις συμβουλές μου, αγνοώντας, ακόμη, τις παρενέργειες που προκαλεί κάθε είδους περιτύλιγμα, αν και ήταν ευκρινώς αναγεγραμμένες, σύμφωνα με τον νόμο -ακόμη και στην απόδειξη αγοράς υπήρχε σχετική επισήμανση- με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να πεθάνουν από ασφυξία» .
Οι αστυνομικοί, αφού εξέτασαν επιμελώς και με τη δέουσα προσοχή όσα υποστήριξε ο Φραντσέσκο, συνέταξαν τις αναφορές τους και για τις δέκα υποθέσεις, παραθέτοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και καταλήγοντας στο συμπέρασμα: Απόπειρες αυτοχειρίας από υπερβολική δόση λαμπρότητας.
(*) Ο Γιάννης Πάσχος είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο Το χρονικό ενός δυσλεκτικού, Περισπωμένη