του Βασίλη Δανέλλη.
– Τις πύλες του ανοίγει στις 30 Οκτωβρίου το 5ο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Κωνσταντινούπολης Tanpınar (ITEF), το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και θα φιλοξενήσει 61 συγγραφείς από 15 χώρες του κόσμου. Ο γενικός τίτλος του φετινού Φεστιβάλ είναι «Πόλη και Παιχνίδι» και τα κύρια θέματα των ομιλιών των καλεσμένων θα είναι: η σχέση αναγνώστη – συγγραφέα, οι τομείς στους οποίους επεκτείνεται η λογοτεχνία, αλλά κι εκείνοι τους οποίους επηρεάζει, η αδιάρρηκτη σχέση λογοτεχνίας και παιχνιδιού, καθώς και οι ρίζες του αφηγήματος, οι οποίες φτάνουν μέχρι την αρχή της ανθρώπινης Ιστορίας.
Το φετινό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας όμως δεν θα περιοριστεί στην πόλη που το φιλοξενεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά θα ταξιδέψει και σε άλλες τέσσερις πόλεις, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε αναγνώστες λιγότερο προνομιούχων περιοχών να έρθουν σε επαφή με ξένους λογοτέχνες, να συζητήσουν μαζί τους και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί. Έτσι λοιπόν, εκτός από την Κωνσταντινούπολη το ITEF θα ταξιδέψει και στην Άγκυρα, την Προύσα, το Ερζερούμ και το Ικόνιο.
Στα πλαίσια μάλιστα του Φεστιβάλ, ο Αργεντινός συγγραφέας Alberto Manguel θα γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Πέντε πόλεις στα χνάρια του Tanpınar», όπου θα περιγράφει τις εντυπώσεις του από τις πέντε πόλεις που θα επισκεφτεί κατά τη διάρκεια των δέκα ημερών που θα διαρκέσει το Φεστιβάλ. Σκοπός του βιβλίου είναι να συστήσει στο αναγνωστικό κοινό τις βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια, τα βιβλιοπωλεία, αλλά και μερικά από τα άγνωστα πολιτιστικά κέντρα των συγκεκριμένων πόλεων.
Η μεγαλύτερη πηγή πολιτισμού ωστόσο είναι τα σχολεία, γι’ αυτό οι διοργανωτές του ITEF αποφάσισαν να διοργανώσουν φέτος και το πρόγραμμα «Συγγραφείς στα σχολεία», μέσω του οποίου χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τους εννέα δήμους της Κωνσταντινούπολης θα συναντήσουν τους φιλοξενούμενους λογοτέχνες και θα διδαχτούν τα μυστικά της συγγραφής.
###
– «Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ» λέει η παροιμία. Κάπως έτσι σκέφτηκαν κι οι υπεύθυνοι των δύο βιομηχανικών μουσείων «Rahmi M. Koç», Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, που φόρτωσαν τα εκθέματά τους σε ένα λεωφορείο κι άρχισαν να ταξιδεύουν σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα μουσείο.
Με σλόγκαν: «Αν οι μαθητές δεν μπορούν να πάνε στο μουσείο, ας φέρουμε το μουσείο στο σχολείο τους», το Müzebüs, το λεωφορείο-μουσείο, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια συνεχούς ταξιδιού στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Τουρκίας, γιατί όπως λένε οι εμπνευστές του, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας μαθητής που να μην έχει επισκεφτεί ποτέ ένα μουσείο.
###
– Ρεκόρ προσέλευσης σημείωσε η 13η Biennial Κωνσταντινούπολης προσελκύοντας συνολικά 337.429 επισκέπτες στους πέντε χώρους που την φιλοξένησαν στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης. Με θέμα «Μαμά, μήπως είμαι βάρβαρος;», εμπνευσμένο από την ομότιτλη συλλογή της τουρκάλας ποιήτριας Lale Müldür, η 13η Biennial Κωνσταντινούπολης φιλοξένησε πίνακες, αγάλματα, video art και άλλα installations 88 καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών κολεκτίβων από όλο τον κόσμο.
Η ένθερμη ανταπόκριση του κόσμου αιφνιδίασε ευχάριστα ακόμα και τους διοργανωτές, οι οποίοι είδαν τον αριθμό των επισκεπτών της έκθεσης να τριπλασιάζεται σε σχέση με την προηγούμενη Biennial που διοργανώθηκε στην πόλη το 2011.