3ο Θερινό Πανεπιστήμιο στο Γαύριο της Άνδρου. Θέμα: η λογοκρισία

0
490

 

 

Ανακοινώθηκε επίσημα η  διοργάνωση του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου στο Γαύριο της Άνδρου, από 9 έως 16 Ιουλίου, με θέμα: «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου».

Ειδικότερα, το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Φέτος για  δεύτερη χρονιά υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard. Θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές:

-Η λογοκρισία στον δημόσιο λόγο. Ιστορική αναδρομή και επίκαιρες προσεγγίσεις.

-Λογοκρισία και δημοσιογραφικός λόγος. Πολιτική λογοκρισία και επικοινωνία.

-Εξουσία και μηχανισμοί λογοκρισίας και επιβολής.

-Γλωσσική λογοκρισία και γλωσσικός σχεδιασμός. Η λογοκρισία στη μουσική, στο θέατρο, στη γελοιογραφία, στην ερωτική λογοτεχνία.

-Κριτικός γραμματισμός και Κριτική Ανάλυση Λόγου. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης από την παιδική ηλικία.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους.

Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης. Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ. Το πρόγραμμα στηρίζουν ενεργά για τρίτη χρονιά οι εκδόσεις Gutenberg. Επιπλέον, η FAST FERRIES θα προσφέρει τη δωρεάν ακτοπλοϊκή μετάβαση των σπουδαστών στο νησί, ενώ μία σειρά άλλων μεγάλων επιχειρήσεων υποστηρίζει με προϊοντικές χορηγίες το σεμινάριο.

Πληροφορίες για εγγραφές στο email: nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

Και συλλογικός τόμος για τη Γλώσσα 

Στο μεταξύ χθες παρουσιάστηκε ο συλλογικός τόμος   από τα δύο προηγούμενα θερινά πανεπιστήμια που έχει τίτλο: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα.

Τον τόμο επιμελήθηκε η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Το βιβλίο εντάσσεται στη Γλωσσολογική Βιβλιοθήκη των εκδόσεων Gutenberg και σχεδιάστηκε καλλιτεχνικά από τον κ. Γιάννη Μαμάη.  Περιλαμβάνει κείμενα για τη διδασκαλία και τις χρήσεις της ελληνικής γλώσσας σε σύγχρονα περιβάλλοντα, ενώ στο δεύτερο μέρος του δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της ελληνικής γλώσσας με την επικοινωνία, από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Στην έκδοση έχουν ενσωματωθεί άρθρα για την εξουσία, την οικονομική κρίση και τις απεικονίσεις τους στα σύγχρονα ΜΜΕ. Σε αυτή συμμετέχουν Καθηγητές από Ελληνικά ΑΕΙ καθώς και από τα Πανεπιστήμια του Harvard και του Rio De Janeiro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤίτος Πατρίκιος, δύο καινούργια ποιήματα (Προσπάθειες διαλόγου, Προσγειώσεις)
Επόμενο άρθρο“Ιάκωβος”: Η συνείδηση ως έρημη χώρα (της Ειρήνης Σταματοπούλου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ