100 χρόνια Μαγιακόφσκι και Μουσείο Ανεκτικότητας.

0
229

Του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

Γιορτάζοντας τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Μαγιακόφσκι, το μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας, εγκαινίασε μια νέα πρωτότυπη έκθεση. Μια αμαξοστοιχία Μόσχααποτελούμενη από τέσσερα βαγόνια, πραγματοποιεί διαδρομές στον υπόγειο σιδηρόδρομο της πόλης, κατά τη διάρκεια των οποίων ειδικοί ξεναγοί αφηγούνται στους επιβάτες – επισκέπτες της έκθεσης τη ζωή και το έργο του μεγάλου βάρδου της ρωσικής επανάστασης.

Η Βιβλιοθήκη Σνεερσόν, για την οποία διαγκωνίζονται Χασιδικές κοινότητες των Η.Π.Α. θα παραδοθεί για φύλαξη στους εκπροσώπους των Ρώσων χασιδικών εβραϊκών κοινοτήτων, παραμένοντας, ωστόσο, ιδιοκτησία του κράτους. Τα βιβλία της συλλογής Σνεερσόν θα βρίσκονται στο «Μουσείο Ανεκτικότητας» στη Μόσχα, το οποίο χτίστηκε με χρήματα της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Ιανουάριο, το περιφερειακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον καταδίκασε τη ρωσική κυβέρνηση σε πρόστιμο ίσο με 50.000 δολάρια για κάθε μέρα καθυστέρησης στην παράδοση του αρχείου του Ιωσήφ Σνεερσόν στο κίνημα «Χαμπάντ Λιουμπάβιτς». Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απάντησε πως αυτό έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

Εβδομήντα χρόνια μετράει φέτος η «Εβδομάδα παιδικού και νεανικού βιβλίου», η οποία περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την αχανή Ρωσία. Ο θεσμός εγκαινιάστηκε τη δεύτερη χρονιά του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και διαρκεί μέχρι σήμερα. Συμμετέχουν συγγραφείς παιδικών και νεανικών βιβλίων, διοργανώνονται συναντήσεις με τους νεαρούς αναγνώστες. Στις παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώνονται εκθέσεις βιβλίων, παραστάσεις, διαγωνισμοί. Η Ρωσία ετοιμάζει τις επόμενες γενιές αναγνωστών της.

Με τη φράση : «Η χώρα πρέπει να έχει τους ήρωες» της, ο Ρώσος πρόεδρος εκδήλωσε την πρόθεση του να υποστηρίξει την ιδέα της συγγραφής σχολικού εγχειριδίου για την στρατιωτική ιστορία της Ρωσίας, ιδέα που πρόβαλε η «Ρωσική Εταιρεία Στρατιωτικής Ιστορίας». «Ένα τέτοιο βιβλίο θα είναι χρήσιμο και για τους νέους και για τους ενήλικες», δήλωσε ο Βλαδιμήρ Πούτιν και υποσχέθηκε να δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας να επεξεργαστούν το ζήτημα και να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους.

Προηγούμενο άρθροΟ Μάνος Ελευθερίου για τον Μάρκο Βαμβακάρη (Vima FM, 24/03/2013)
Επόμενο άρθροΗ κατά Αντόρνο διαλεκτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ