Το ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο μου

0
400

Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη.

‘Όχι,  δεν άνοιξα δικό μου βιβλιοπωλείο, ούτε αναφέρομαι στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου. Από τη Δευτέρα 7 Απριλίου λειτουργεί, σε δοκιμαστική μορφή, η ηλεκτρονική πλατφόρμα http://www.myindependentbookshop.co.uk/beta, ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στο εκδοτικό μεγαθήριο που προέκυψε μετά τη συγχώνευση των εκδοτικών οίκων Penguin και Random House.

Ο κάθε χρήστης θα διατηρεί το δικό του βιβλιοπωλείο- δηλαδή μια σελίδα στην οποία θα μπορεί να δημιουργεί μια ‘βιτρίνα’ στην οποία θα αναρτά 12 βιβλία της επιλογής του που είτε είναι τα αγαπημένα του, είτε αυτά που διάβασε πιο πρόσφατα, είτε αυτά που προτείνει στους διαδικτυακούς φίλους του.  Εκτός από τα δικά τους ‘ράφια’, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν ολόκληρα ‘βιβλιοπωλεία’ άλλων χρηστών δημιουργώντας έτσι μια ‘στοά του βιβλίου’ γεμάτη προτάσεις που εγκρίνουν.

Κύριο μέλημα της πρωτοβουλίας αυτής είναι το νέο ιερό δισκοπότηρο της εκδοτικής βιομηχανίας, η ‘ανακαλυψιμότητα’ (discoverability), η δυνατότητα δηλαδή να εκθέτεις τους πελάτες σε νέους τίτλους σε ένα περιβάλλον όπου όλο και περισσότερα βιβλιοπωλεία στοκάρουν όλο και λιγότερους τίτλους και η Amazon καταδυναστεύει τις επιλογές μας με τον αλγόριθμο με τον οποίον μας προτείνει βιβλία.

Δευτερεύον στόχος είναι η ενίσχυση των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων. Αν και οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν απευθείας τα προτεινόμενα βιβλία μέσω του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου Hive, η μητρική του εταιρία χονδρεμπορίου βιβλίων Gardners που συνεργάζεται με περισσότερα από 350 ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία θα τα ενισχύει. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι χρήστες είναι να δηλώσουν το αγαπημένο τους ‘πραγματικό’ βιβλιοπωλείο κατά την εγγραφή τους και στη συνέχεια αυτό θα αμείβεται για κάθε αγορά με προμήθεια περίπου 5% για τα ‘χάρτινα’ βιβλία και 8% για τα ηλεκτρονικά.

Παρότι για τον επόμενο μήνα πρόσβαση στο my independent bookshop θα δίνεται μόνο σε επιλεγμένους χρήστες από το χώρο του βιβλίου, ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν κριτικές για τη νέα πλατφόρμα. Οι περισσότερες συμφωνούν πως η ιδέα δεν είναι και τόσο πρωτότυπη καθώς πρόκειται περισσότερο για ένα συνδυασμό του (σχετικά αποτυχημένου) bookish.com που λανσαρίστηκε πέρσι και προτείνει βιβλία ανά κατηγορία από ειδικούς του χώρου και του facebook όπου ο καθένας μπορεί να αναρτήσει αγαπημένα του βιβλία για να τα βλέπουν οι ‘φίλοι’ του. Έντονα επίσης κριτικάρεται το ποσοστό που δίνεται στα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία το οποίο χαρακτηρίζεται ως ‘ψίχουλα’ και που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το πρόγραμμα συνεργασίας της Amazon (Amazon Affiliate Program).Η δριμύτερη κριτική πάντως ασκείται στην πηγή της πρωτοβουλίας- αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βασίζονται στην κάλυψη αναγκών των χρηστών, το my independent bookshop φαίνεται πως δημιουργήθηκε περισσότερο για να καλύψει τις ανάγκες προώθησης των εκδοτών και εξορισμού άρα είναι θνησιγενές.

Οποιοσδήποτε όμως έχει νιώσει έστω και μια φορά ευγνωμοσύνη απέναντι σε κάποιον που του έχει προτείνει ένα καλό βιβλίο καλύτερα να επισκεφτεί την πλατφόρμα για να σχηματίσει τη δική του γνώμη.

 

Προηγούμενο άρθροO καλός δάσκαλος
Επόμενο άρθροΝέο πολιτικό θέατρο; μια υπόθεση εργασίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ