Τι έμαθα φέτος τα Χριστούγεννα

0
633
1000 Ideas About Vintage Gifts On Pinterest Gift Wrapping Paper - Best Creative Design and Decoration

 

Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη.

Την Παρασκευή ξεκίνησα να πάω στη λαϊκή αλλά καθ΄ οδόν είχα τη φαεινή ιδέα να πεταχτώ στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς για να αγοράσω μερικά δώρα.

Διάλεξα 20 βιβλία- μισά παιδικά για παιδιά, ανήψια, βαφτιστήρια και τα υπόλοιπα για τους ενήλικους συγγενείς και φίλους. Η καταστηματάρχης με ρώτησε με τόνο που προκατέβαλε πως περίμενε αρνητική απάντηση : ‘Να σας τα τυλίξουμε όλα;’ ‘Ναι αν είναι εύκολο.’ της είπα κυρίως επειδή είχα μόλις διαλέξει το δώρο μου εκ μέρους του άνδρα μου και το ήθελα τυλιγμένο αλλά ντρεπόμουν να της πω να τυλίξει μόνο αυτό.

Άρχισε να τυλίγει μαζί με την ανιψιά της . Οι υπόλοιποι πελάτες συσσωρεύονταν στη ουρά πίσω μου και ξεφυσούσαν σα μανιασμένα τρένα. Η καταστηματάρχης είναι λεπτολόγος και γλυκύτατη- δεν είχε καλά καλά τυλίξει το πρώτο βιβλίο και αγχώθηκε. ‘Κάνε εσύ τους φιόγκους να βάζω εγώ χαρτί περιτυλίγματος.’ είπε στην ανιψιά της. Στα επόμενα πέντε λεπτά είχαν τυλίξει δυο βιβλία και προφασίστηκα πως έπρεπε να πάω στη λαϊκή για να τις αφήσω να συνεχίσουν με την ησυχία τους και να μη με λιντσάρουν οι υπόλοιποι. Αγόρασα μερικά μαρούλια και μερικά κλωνάρια μυρσίνης γιατί ο μαρουλάς με έπεισε πως μπορεί να μην ήταν βρώσιμα αλλά άξιζαν τα 3 ευρώ τους καθώς αυτά στόλιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα Χριστούγεννα όπως λέει και το γνωστό άσμα με το νοητό ήλιο.

Όταν επέστρεψα στο βιβλιοπωλείο είχαν τυλίξει επιτυχώς όλα τα δώρα και πάνω στο περιτύλιγμα είχαν σημειώσει συνθηματικά ποιο βιβλίο ήταν ποιο. Εν τω μεταξύ μπήκε στο βιβλιοπωλείο γνωστός δημοσιογράφος, πολιτευτής, συγγραφέας και πρώην δήμαρχος για να αγοράσει ένα μπλοκ. Αυτός πλήρωσε 1,75 και εγώ 260 ευρώ.

‘Συγγνώμη’ ρώτησα αφού έφυγε’ γιατί αυτή η διαφορά στη χρέωση;’

‘Αυτός είναι δημιουργικό άτομο. Πήρε ένα μπλοκ που θα το γεμίσει περιεχόμενο. Μπορεί ακόμη και να γράψει εκεί το νέο του μυθιστόρημα. Ενώ εσύ αγόρασες έτοιμο περιεχόμενο. Είσαι τεμπέλα και καταναλώτρια και γι’αυτό τιμωρείσαι.’

‘Τι λες ρε θεία.’ Τη διέκοψε η ανιψιά της. ‘Μπλοκ αποδείξεων αγόρασε ο άνθρωπος.’

Από την ταραχή μου που πλήρωσα τόσα, ξέχασα να ρωτήσω με ποιο τρόπο είχαν σημειώσει τα βιβλία για να ξεχωρίζω.Πόσο δύσκολο μπορεί να ήταν να καταλάβω μόνη μου; Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δώσω λάθος δώρο σε όλους.  Δεν συνειδητοποίησα το λάθος μου μέχρι που αμέσως το γεύμα των Χριστουγέννων ο θείος μας που μόλις είχε κάνει bypass ξετύλιξε το δώρο του και βούρκωσε. Στιγμιαία ένιωσα περήφανη που είχα επιλέξει το τέλειο δώρο είδα όμως πως κρατούσε τα χέρια του το ‘Ξαφνικός Θάνατος’ του Philip Kerr. Ενώ προσπαθούσα να του εξηγήσω πως πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα με φοβερή αφήγηση και πως ο τίτλος δεν υπονοούσε τίποτε, η πεθερά μου σηκώθηκε από την καρέκλα της κρατώντας το ‘Απλές Συνταγές για Αρχάριους’ και μου έριξε ένα βλέμμα μίσους. ‘Να σου υπενθυμίσω αγαπητή μου πως εσύ κάνεις σπανακόπιτα με ΕΤΟΙΜΟ φύλλο αλλά σε ευχαριστώ.’ είπε και συγκράτησε τα υπόλοιπα. Η μάνα μου όμως που έχει γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια και στην οποία είχα πάρει εκτός από βιβλίο και μια κρέμα προσώπου για άνω των 60 δεν κρατήθηκε.

Μου πέταξε στη μούρη το ‘Ταρίχευση και μούμιες’ που προοριζόταν για την 30χρονη ανιψιά μας που σπουδάζει συντήρηση έργων τέχνης και δυσκολεύεται να συνάψει σχέση τα τελευταία 10 χρόνια και στην οποία έλαχε το παιδικό βιβλίο ‘Το σκουριασμένο τρίγωνο’.

‘Δεν είναι μόνο το τρίγωνο σκουριασμένο’ χαχάνισε η κουνιάδα μου αλλά το γέλιο της κόπηκε όταν αντί για το βιβλίο που όλο το πρωί διατυμπάνιζα πως ήταν ταμάμ και μου είχε πει να πάρω για τον άνδρα της ώστε ‘να μάθει αυτό που όλοι οι άλλοι ήξεραν’ (‘Συνταγές Μαγειρικής για Αρχάριους’) είδε στα χέρια του το ‘Ρούντολφ: Τάρανδος με Πελώρια Κέρατα’.

Νόμιζα πως τα πράγματα δε θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα αλλά αντί για την τετράχρονη ανιψιά μας, ‘ο Καρυοθραύστης’ βρέθηκε στα χέρια του άνδρα μου στον οποίο σε προηγούμενο καυγά μας είχα πει πως ‘μου τα σπάει’, ενώ ο πεθερός μου ξεφύλλιζε χασκογελώντας το ‘Ας Μιλήσουμε για το Σεξ’ που είχα πάρει για το 12χρονο βαφτιστήρι μου.

‘Ζώο είσαι και φαίνεσαι’ μου είπε ο συνήθως ψύχραιμος πατέρας μου ξετυλίγοντας το ‘Η Οικογένεια μου και Άλλα Ζώα’ ενώ οι δυο ανιψιές μου και η κόρη μου, όλες προσχολικής ηλικίας, έπαιζαν twister στο χαλί προσπαθώντας να τοποθετήσουν σωστά τα χέρια και τα πόδια τους σύμφωνα με όσα έβλεπαν στην εικονογραφημένη έκδοση του Κάμα Σούτρα που είχα πάρει στον άνδρα μου για πλάκα επειδή έχει δυο οσφυϊκές δισκοκήλες.

Μόνο εγώ είχα πάρει το σωστό βιβλίο. Κούρνιασα στον καναπέ με το μωρό να κοιμάται πάνω μου και άρχισα να διαβάζω αφού στο γενικό πανδαιμόνιο που επικρατούσε κανείς δε μου έδινε σημασία.

Φέτος τα Χριστούγεννα έμαθα πως αν θέλετε να πάρετε δώρο βιβλίο ή πάρτε δώρο μόνο για τον εαυτό σας ή κάντε μόνοι σας το αμπαλάζ.

Προηγούμενο άρθροΧρονιάρες μέρες (της Σταυρούλας Τσούπρου)
Επόμενο άρθροΠοδαρικό (διήγημα της Γιούλης Αναστασοπούλου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ