Προτάσεις για φεστιβαλικό θέατρο

0
144

 

 

Της ΟΛΓΑΣ ΣΕΛΛΑ. 

Το Φεστιβάλ έχει μπει πλέον σε ρυθμούς καταιγιστικούς. Οι παραστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Κι επειδή οι οικονομικές δυνατότητες δεν δίνουν περιθώρια για πολλές επιλογές σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε, από το χώρο του θεάτρου, κάποιες ιδέες. Τι αξίζει τον κόπο να δείτε δηλαδή, τι δεν πρέπει να χάσετε με δυο λόγια μέχρι το τέλος Ιουνίου. Γιατί έχουμε και μετά πολλές και αξιόλογες προτάσεις. Από το θέατρο οι επιλογές μας:

Στις 19 και 20 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ξαναφέρνει στη σκηνή μετά από 16 χρόνια τον «Κοινό Λόγο» της Ελλης Παπαδημητρίου. Τις μαρτυρίες που συνέλεξε εκείνη η δραστήρια και φωτισμένη γυναίκα από τις ανώνυμες γυναίκες που βίωσαν γενοκτονίες, διωγμούς, καταστροφές, πολέμους και Εμφύλιο. Στη σκηνή πέντε γνωστές και σημαντικές γυναίκες ηθοποιοί: Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου.

Στις 19 Ιουνίου ξεκινάει κι αυτή η παράσταση και θα μετρήσει 15 παραστάσεις χωρισμένες σε τρία πενταήμερα. Από 19-23/6, από 26-30/6 και από 3-7 Ιουλίου στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, η σκηνοθέτις Νατάσα Τριανταφύλλη (που έχει μαθητεύσει δίπλα στον Λευτέρη Βογιατζή, στον Γιάννη Χουβαρδά, στον Μπομπ Ουίλσον) σκηνοθετεί την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο. Η μετάφραση είναι εκείνη η παλιά του Νίκου Παναγιωτόπουλου (που είχε πρωτοπαρουσιάσει ο Λευτέρης Βογιατζής στη δική του «Αντιγόνη») και στο συγκλονιστικό σκηνικό του αίθριου παίζουν οι Λένα Παπαληγούρα, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής, Ορφέας Αυγουστίδης, Λυδία Φωτοπούλου, υπό τους ήχους της πρωτότυπης (για την παράσταση) μουσικής της Μόνικας. Ωρα έναρξης, 10μ.μ.

Θέλετε να βρεθείτε λίγο σε κλίμα Μεσοπολέμου; Να δείτε με άλλη ματιά το μυθιστόρημα Αλφρεντ Ντέμπλιν «Βερολίνο, Αλεξάντερπλατς»; Η ομάδα Κανιγκούντα (που είχε παρουσιάσει εκείνον τον ξεχωριστό Μεσοπόλεμο στο Ιδρυμα Κατακουζηνού), στις 22 και 23 Ιουνίου φέρνει στο Φεστιβάλ Αθηνών το «Αλεξάντερπλατς» από την πλευρά των γυναικών, των περιθωριοποιημένων γυναικών της ζωής του κεντρικού ήρωα. Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Μαγκανάρη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου. Ωρα έναρξης, 11μ.μ.

Τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού επέλεξε να θεατροποιήσει και να παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών ο Δήμος Αβδελιώδης στις 27 και 28 Ιουνίου στο χώρο Δ της Πειραιώς 260. Στο ρόλο του Ιερομόναχου η Ολια Λαζαρίδου και μαζί της οι Δήμητρα Κωτίδου και Δανάη Ρούσσου. Ενα από τα πιο αινιγματικά και πιο εμβληματικά κείμενα του Σολωμού με την ποιητική ματιά του Δήμου Αβδελιώδη.

Κι αν έχετε κουράγιο ή μεγάλη περιέργεια, σας προκαλώ να παρακολουθήσετε την 24ωρή (ναι!) παράσταση του Γιάννη Κακλέα βασισμένη σ’ ένα από τα πρώιμα κείμενα του Σάμουελ Μπέκετ, το «Μερσιέ και Καμιέ» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ύψιλον» σε μετάφραση Αρη Μπερλή). Μια αναμέτρηση με το χρόνο, με τις ψευδαισθήσεις του και τις δικές μας σε μια μεταθεατρική εμπειρία για πολύ ανθεκτικούς θεατές. Από την Παρασκευή 28/6 στις 23.59 το βράδυ μέχρι την επομένη, 29/6 στις 12 τα μεσάνυχτα. Εγώ, πάντως, λέω να το τολμήσω!

Προηγούμενο άρθροΕυπώλητα : Βιβλιοπωλείο Πολύεδρο στην Πάτρα
Επόμενο άρθροΈρωτας vs Αγάπη: Επί σκηνής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ