Ο Χάρυ Πότερ και η Βρετανική Βιβλιοθήκη (Λονδίνο, ανταπόκριση της Αλεξ. Σαμοθράκη)

0
461

 

της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη (Λονδίνο, ανταπόκριση).

Η επετειακή έκθεση ‘Ο Χάρυ Πότερ και η Ιστορία της Μαγείας’ για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έκδοση του πρώτου βιβλίου της σειράς ‘Ο Χάρυ Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος’, εγκαινιάστηκε στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στις 20/10 και θα διαρκέσει μέχρι τις 28/2.

Σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και ‘μαγικά αντικείμενα’ που αποδίδουν την παράδοση της λαογραφίας και της μαγείας που βρίσκεται στην καρδιά των μυθιστορημάτων του Χάρυ Πότερ’ εκτίθονται ήδη μαζί με πρόχειρες σημειώσεις της συγγραφέως, JK Rowling, σκίτσα του εικονογράφου της, Jim Kay, και ένα διάγραμμα του σχολείου του Χάρυ Πότερ, του Hogwarts, που η Rowling είχε στείλει διασαφηνιστικά στον εκδότη της, Bloomsbury, στις αρχές της καριέρας της, πριν τα βιβλία της μεταφραστούν σε 78 γλώσσες και επιτύχουν πωλήσεις ύψους 450 εκ στερλινών.

Μερικά από τα εκθέματα είναι από τα αρχαιότερα που διαθέτει στις συλλογές της η Βρετανική Βιβλιοθήκη, όπως τα καψαλισμένα κόκκαλα που χρησιμοποιούνταν για τελετές μαντείας πριν από 3.000 χρόνια στην Κίνα όπου και επικρατούσε η αντίληψη πως προέρχονται από δράκο ή μια γοργόνα που είχε προέλθει από τη συρραφή μιας μαϊμούς και ενός ψαριού στην Ιαπωνία τον 18ο αιώνα.  Αλλα εκθέματα είναι σκίτσα δράκων, μονόκερων, ενός φοίνικα που ανασταίνεται από τις στάχτες τους, σκουπόξυλα, μαντικές σφαίρες, η επιτύμβια στήλη του Nickolas Flamel, ενός ιστορικού προσώπου που επίσης εμφανίζεται στο  ‘Ο Χάρυ Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος’, καθώς και μια ουράνια σφαίρα του 1693 επαυξημένης πραγματικότητας (σε συνεργασία με την google)που το κοινό θα μπορεί να περιστρέφει εικονικά για να βλέπει τους αρχαίους αστερισμούς  που ενέπνευσαν ορισμένα από τα ονόματα των βιβλίων όπως Beatrix LeStrange, Sirius Black, Draco Malfoy και Remus Lupin.

Περίοπτη θέση κατέχει  η εξάμετρη περγαμηνή του αλχημιστή Ripley που εξηγεί πως να φτιάξει κανείς μια φιλοσοφική λίθο. Την περγαμη αυτή, του 16ου αιώνα, θα παρουσιάσει η ίδια η Rowling σε ένα επίσης επετειακό και ομότιτλο ντοκυμαντέρ του BBC όπου ‘παιχνιδιάρικα’ διάσημοι οπαδοί του Harry Potter θα διαβάσουν ξόρκια, θα φτιάξουν μαγικά φίλτρα και θα αναπαραστήσουν σκηνές από τα βιβλία. Σε συνέντεξη της στους Sunday Times η συγγραφέας εξήγησε πως είχε προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα για το υπόβαθρο της μαγείας στην Αγγλία σε όλους τους τομείς εκτός από τα μαγικά ραβδιά για τα οποία δεν βρήκε απολύτως τίποτε και αναγκάστηκε να επινοήσει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Την έκθεση, που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ καθώς τα 30.000 εισιτήρια είναι εξαντλημένα εδώ και μήνες και θα μεταφερθεί το 2018 στην Νεα Υόρκη, πλαισιώνουν δυο ειδικές εκδόσεις από τον Bloomsbury. Η μια, ‘ο επίσημος οδηγός της έκθεσης’,  αποτελεί μια σκληρόδετη συλλογή δοκιμίων για τα διάφορα τμήματα της από μεγάλη ποικιλία ειδικών (συγγραφείς, δημοσιογράφους, φυσιοδίφηδες και αστροναύτες!), ενώ η άλλη,ένα χαρτόδετο βιβλίο που απευθύνεται σε οικογένειας συμπεριλαμβάνει πληροφορίες για ορισμένα εκθέματα καθώς και δραστηριότητες εμπνευσμένες από τη μαγεία για παιδιά. Και τα δυο βιβλία κυκλοφόρησαν στις 20/10,μόλις μια μέρα μετά το τελευταίο βιβλίο του Philip Pullman, Belle Sauvage, το Βιβλιο της Σκόνης (στα ελληνικά από τον Ψυχογιο όπως και ο Potter), δημιουργώντας το αδιαχώρητο στα παιδικά τμήματα των βιβλιοπωλείων.

info: https://www.psichogios.gr/site/Books/Categories?searchfor=%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9+%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81&booktype=printed&searchgo

Προηγούμενο άρθροΠέντε μαθήματα για τη σύγχρονη ποίηση στη Στοά του Βιβλίου  (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2017)
Επόμενο άρθροΤι είδε ένας βιβλιόφιλος στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (της Ξένης Δ. Μπαλωτή)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ