Οι λογοτεχνικές αναζητήσεις ενός φωτογράφου

0
229

 

 

Του Νίκου Κυριαζή

Ο Γ.Ο. Χριστάκος αποτελεί μία προσωπικότητα που συνδυάζει διαφορετικές πτυχές: Επιτυχημένο στέλεχος επιχειρήσεων για πολλά χρόνια,στράφηκε προς τη καλλιτεχνική φωτογραφία όπου ανέδειξε το ταλέντο του  με πολλές εκθέσεις  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με το «Αναζητώντας τα μονοπάτια της ψυχής», μας παρουσιάζει το πρώτο του μυθιστόρημα. Ξεκινά με ένα όνειρο, με τον τάφο και την οπτασία μιάς άγνωστης κοπέλας , που γνωρίζει πρακτικά λίγο αργότερα όταν πεθαίνει στα χέρια του. Γίνεται αφορμή για να ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης στοιχείων για τη ζωή της, που μεταβάλλεται σε αναζήτηση για τη δική του ζωή και ταξίδι αυτογνωσίας , καθώς περιπλανάται από την Αθήνα στη Σαντορίνη, τη Ρώμη, την Νυρεμβέργη και το Παρίσι. Τα γεγονότα αλλά και τα πρόσωπα του ταξιδιού θα ανατρέψουν τη ζωή του και θα τον γυρίσουν χρόνια πίσω, δείχνοντας  πως το παρελθόν του  καθόρισε την μέχρι τώρα ζωή του, αλλά μπορεί  να ανατραπεί τώρα ωθώντας τον σε διαφορετικά μονοπάτια.

Νομίζω πως η επιλογή του ονόματος του ήρωα «Οδυσσέας» δεν είναι τυχαία, μια και ο ήρωας  είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας, μόνο που η δική του Ιθάκη είναι η ανακάλυψη του χαμένου πατέρα του. Η δική του Πηνελόπη, η Βιργινία, δίνει τον δικό της αγώνα για να σταθεί δίπλα του στη κρίσιμη περίοδο της ζωής του και να κερδίσει μια θέση στη καρδιά του, ενάντια στα διαφορετικά και πολύμορφα τραγούδια των σειρήνων της σύγχρονης εποχής, που συχνά έχουν τους ήχους της μουσικής του R. Sakamoto. Είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που κρατά τον αναγνώστη και του προσφέρει όχι μόνο ωραίες εικόνες από τα ταξίδια, αλλά και ευρύτερους προβληματισμούς, όπως τα λόγια του πατέρα του, όταν τον συναντά ξανά: «Γιέ μου, τα μυστήρια της ζωής δεν λύνονται από ένα γέρο βαρκάρη. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι πως δεν υπάρχουν όρια. Βγες στην ανοιχτή θάλασσα και δες τον ορίζοντα. Η ζωή δε φτάνει μέχρι εκεί που μπορεί να δει το μάτι σου. Μήτε εκεί που ακούει το αυτί σου ή σκέφτεται το μυαλό σου.»

info: Γιώργος Όμηρος Χριστάκος «Αναζητώντας τα μονοπάτια της ψυχής», Εκδόσεις Ωκεανός 2016

 

Προηγούμενο άρθροΟ “Αναποδογενημένος” του Χρήστου Χρηστίδη
Επόμενο άρθροΟ ήρωας του Θωμά Συμεωνίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ