Λίγο πριν ανακοινωθούν τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη 2018

0
1488

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά ο Αναγνώστης διοργανώνει τα Λογοτεχνικά Βραβεία, αύριο Τρίτη 12 Ιουνίου στις 8μμ στο Μουσείο Μπενάκη. Τα βραβεία αυτά έχοντας πίσω τους μια τεράστια παράδοση δημιούργησαν τη  δική τους ιστορία, θα λέγαμε ότι έχουν πια ενηλικιωθεί.

Η αυριανή ημέρα είναι η καθιερωμένη γιορτή των συγγραφέων, των εκδοτών, των βιβλιοπωλών, των τυπογράφων και των σχεδιαστών βιβλίου. Και βεβαίως είναι μια γιορτή των Αναγνωστών. Σε αυτούς απευθύνονται τα βραβεία, τους κλείνουν το μάτι και τους γνέφουν να τα αγοράσουν και να τα διαβάσουν. Οι εκδότες και οι συγγραφείς στήριξαν και στηρίζουν τον θεσμό που αναζητά το καλό βιβλίο σε όλα τα πεδία της λογοτεχνικής παραγωγής.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Αναγνώστης στις αρχές Ιουνίου παρουσιάζει σταθερά και χωρίς καθυστερήσεις  τα βραβεία  των δύο Κριτικών Επιτροπών (ενηλίκων και για παιδιά)  για τα καλύτερα- κατά τη γνώμη τους- βιβλία της περασμένης χρονιάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πιθανόν κι άλλα ισάξια βιβλία.

Από πέρυσι ο Αναγνώστης καθιέρωσε ένα νέο βραβείο, αυτό του  Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού. Εκτάκτως φέτος θα απονεμηθεί και Ειδικό Βραβείο Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού στον σκηνογράφο και εικαστικό Γιώργο Ζιάκα.

Φέτος το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο του Αναγνώστη θα απονεμηθεί για το σύνολο του έργου του στον καθηγητή Αλέξη Πολίτη.

Το βραβείο Νίκου Θέμελη θα απονεμηθεί στην Ρίκα Μπενβενίστε για το βιβλίο της «Λούνα» (εκδ.Πόλις)

Οι δύο επιτροπές εργάστηκαν από το φθινόπωρο έως τον Μάιο εντατικά διαβάζοντας την παραγωγή της χρονιάς 2017 και ο Αναγνώστης τους ευγνωμονεί για τη συνέπεια και την επιμονή τους να εξετάσουν κάθε βιβλίο που θα παρουσίαζε ενδιαφέρον .

Τα μέλη των Επιτροπών ψηφίζουν έως την προηγουμένη της απονομής των Βραβείων μυστικά στη δικηγόρο κ. Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, η οποία και συντάσσει το πρακτικό της ψηφοφορίας ανήμερα της τελετής. Έτσι διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου, αποφεύγονται οι διαρροές και οι πιέσεις στα μέλη των επιτροπών .

Οι Μικρές Λίστες των υποψηφίων για τα Λογοτεχνικά Βραβεία ανακοινώθηκαν στις αρχές Μαίου 2018.

Στη φετινή  τελετή απονομής παίρνει μέρος ο συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Σάκης Παπαδημητρίου.

Τα βίντεο είναι της videoartist Φρατζέσκας Ντόγκα.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από από το Bookia.gr 

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει κοκτέιλ στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

 

Προηγούμενο άρθροΑλέξης Πολίτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Γ. Ζιάκας : οι τιμώμενοι στα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη
Επόμενο άρθροΟι τρεις πρώτοι στα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη 2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ