ΕΚΕΒΙ: Ένα φάντασμα αναζητά τη λύτρωση

1
163

 

Γιάννης Ν. Μπασκόζος

Το ΕΚΕΒΙ υπάρχει; με ρώτησε χθες το μεσημέρι μια φίλη μεταφράστρια από τη Γερμανία. Απάντηση δεν υπήρχε. Έλαβα την ανακοίνωση του  Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου όπου αναφέρεται στα χρονίζοντα προβλήματά του και σαν να ήρθε ένα γράμμα από τα παλιά.  Ο ποταμός των λέξεων που γράφτηκαν γι αυτό, για τα προβλήματα, τα σκανδάλακια, τις εκκρεμότητες, την ακυβερησία κ.τ.λ. ξεχάστηκαν στη δίνη της κοινωνικής κρίσης. Σκεπτόμουν ότι έκλεισε ένα χρόνος  από την ανακοίνωση της κατάργησης του ΕΚΕΒΙ από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό και έξι μήνες από την ανάκληση της παραπάνω απόφασης από το νυν Υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο. «Να το γιορτάσουμε;» , θα μου πει ειρωνικά ένας από τους εργαζόμενους στο ΕΚΕΒΙ. Η κατάσταση του οργανισμού παραμένει σταθερή: ακέφαλο, χωρίς χρήματα, με αβέβαιο μέλλον, με εργαζόμενους που εργάζονται απλήρωτοι εδώ και 3 -4 μήνες αλλά δεν ξέρουν γιατί και για ποιον. Και όμως η πλειονότητα των εκδοτών, συγγραφέων, μεταφραστών, βιβλιοπωλών σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις δέχονται την ανάγκη ύπαρξης του και  ζητούν «να γίνει κάτι». Η κατάσταση όμως δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα σημείο. Φήμες βεβαίως διακινούνται ένθεν και ένθεν. Φήμες χωρίς αντίκρισμα. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου περιμένει, το πρόγραμμα Φράσις περιμένει, η Φιλαναγνωσία υπνώττει. Δεν υπάρχουν κονδύλια. Ευτυχώς η Βιβλιονέτ λειτουργεί και οι υποδομές του ΕΚΕΒΙ μαζί με τους εργαζόμενους είναι εκεί και περιμένουν. Μια απόφαση. Κάποιος να αποφασίσει ότι το ΕΚΕΒΙ μπορεί να λειτουργήσει, με αυτό ή άλλο όνομα , αυτόνομο ή υπαγόμενο σε άλλο δημόσιο φορέα. Να αναλάβει μια στρατηγική βιβλίου, ίσως περιορισμένη λόγω των καιρών , και γιατί όχι, πιο δημιουργική.

Να, πώς παρουσιάζουν το τέλμα στο οποίο έχουν περιπέσει οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στη γενική απεργία της Τετάρτης:

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

 

Κλείνοντας σχεδόν ένα χρόνο από την ανακοίνωση της κατάργησης του ΕΚΕΒΙ από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό και έξι μήνες από την ανάκληση της παραπάνω απόφασης από το νυν Υπουργό Πολιτισμού κύριο Πάνο Παναγιωτόπουλο, η κατάσταση για τους εργαζόμενούς του παραμένει αβέβαιη.

Ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού, κύριος Παναγιώτης Καρακατσάνης, δήλωνε σε συνέντευξή του στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι ο διορισμός νέου διευθυντή, η επίλυση του εργασιακού ζητήματος (έχει ανατεθεί στη νομική σύμβουλο του υπουργείου κυρία Κορίνα Ζερβού) και η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2013.

Ο κύριος Καρακατσάνης σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου ανακοίνωσε πως ο Υπουργός έδωσε ειδική έγκριση για έκτακτη επιχορήγηση του ΕΚΕΒΙ η οποία θα κάλυπτε τη μισθοδοσία των εργαζομένων (δεδομένου ότι από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2013 ύψους 850.000 €, εκταμιεύθηκαν μόνο οι 40.000 €, ενώ το υπολειπόμενο ποσό παραμένει άγνωστο πού έχει διατεθεί). Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων, κύριο Γιώργο Λιόντο, ότι έχει παγώσει η διαδικασία για την έγκριση της χρηματοδότησης χωρίς καμία πειστική εξήγηση ενώ ο κύριος Καρακατσάνης για πολλοστή φορά μας ζήτησε να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή.

Η πραγματικότητα είναι πως το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, παρά τις «καλές προθέσεις» του Υπουργείου, παραμένει ένα χρόνο χωρίς διευθυντή, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς προγραμματισμό και με εργαζόμενους απλήρωτους και εγκλωβισμένους.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό σεβόμενοι την επιθυμία του κόσμου του βιβλίου για τη διατήρηση του οργανισμού και απαιτούμε μια άμεση και οριστική επίλυση του ζητήματος από την πλευρά του Υπουργείου.

Τελικά, ο κύριος Παναγιωτόπουλος θα δώσει την οριστική λύση ή θα μείνουμε στις «καλές προθέσεις»

 

Προηγούμενο άρθροΟι πολιτικοί πρόσφυγες και η εμπειρία τους
Επόμενο άρθροΓράμμα απ’ τη Ρωσία

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. H πραγματικότητα είναι πως το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, παρά τις «καλές προθέσεις» του Υπουργείου, παραμένει ένα χρόνο χωρίς διευθυντή, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς προγραμματισμό και με εργαζόμενους απλήρωτους και εγκλωβισμένους.Ετσι ακριβως , και στο Συνταγμα της Ελλαδφος δεν ανευρισκεται καν η λέη ΒΙΒΛΙΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ