Άδειασμα Τζαβάρα στην απονομή Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων

2
136

Δεν θα πρέπει να ένιωσε ιδιαιτέρως άνετα χθες το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας όταν κατά τη διάρκεια της απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων οι βραβευμένοι άρχισαν να «αδειάζουν» ποικιλοτρόπως την πολιτική του για το βιβλίο. Η αρχή έγινε με τον Θανάση Βαλτινό, που έλαμψε δια της απουσίας του στην παραλαβή του Μεγάλου Βραβείου Γραμμάτων (υπενθυμίζεται πως ο υπουργός ζήτησε προ μηνών εν μία νυκτί την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΕΚΕΒΙ μαζί με την παραίτηση ολόκληρου του ΔΣ). Εν συνεχεία ο Μένης Κουμανταρέας, παραδίδοντας το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Γιώργο Συμπάρδη, έψεξε τον υπουργό για το επικείμενο κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ. Τη σκυτάλη παρέλαβε ακολούθως η Έρση Σωτηροπούλου που παίρνοντας το Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας είπε πως το βιβλίο έχει κατακρεουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Μοναδική της ευχή, να μη συνεχιστεί η κατηφόρα. Με τη σειρά του, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντώνης Λιάκος (Βραβείο Κριτικής-Δοκιμίου) έκανε λόγο για πλήρη απουσία πολιτικής βιβλίου. Τέλος, παραλαμβάνοντας το Βραβείο Ποίησης, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ παρατήρησε πως με άλλα κριτήρια δίνονταν τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία κατά τη δεκαετία του 1960 και με άλλα δίνονται στις ημέρες μας. Ο υπουργός είχε φροντίσει να δηλώσει στην εισαγωγική του ομιλία πως το κράτος τιμά με το κύρος του τη λογοτεχνική παραγωγή από το 1956 – ως εάν να μη μεσολάβησε μια ολόκληρη εποχή πολιτικού φαβοριτισμού και λογοτεχνικής ασημαντότητας, που άρχισε να αλλάζει μόνο από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά.

 

Β. Ιακ.

Προηγούμενο άρθρο36η Γιορτή Βιβλίου, Πεδίον του Άρεως, 24 Μαΐου – 9 Ιουνίου 2013
Επόμενο άρθροΓια να ξυπνήσει η Εθνική Βιβλιοθήκη

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΤΖΑΒΑΡΑ ΕΠΟΧΗ:

    Μ. Κουμανταρέας, συγγραφέας (σε τελετή απονομής βραβείων λογοτεχνικού περιοδικού με αφορμή την μη παραλαβή του βραβείου εξ ενός εκ των βραβευθέντων [ίσως θυμάστε ποιος ήταν])

    “Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αποδέχονται κάποιοι τις βραβεύσεις τους. Δεν είμαστε εδώ ούτε Γαλλική Ακαδημία, ούτε Σαρτρ και Σιμόν ντε Μποβουάρ.”

    Οπότε παραφράζοντας τα ανωτέρω στην τζαβάρειο εποχή:

    “Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αποδέχονται κάποιοι τις βραβεύσεις τους αλλά και γιατί τις αποδέχονται μουρμουρίζοντας και γκρινιάζοντας. Δεν είμαστε Απάτσι, δεν είμαστε Ζουλού, είμαστε ΥΠΠΟ-ταγοί του Πολιτισμού.”

    • Ο Βαλτινός από ό,τι διάβασα έλαμψε μεν δια της απουσίας του, παρέλαβε όμως το βραβείο δι’ εκπροσώπου..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ