Τη θλίψη τους για τον θάνατο του πατριάρχη του μαγικού ρεαλισμού, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 87 ετών, εκφράζουν ηγέτες κρατών, στέλνοντας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Γκαρσία Μάρκες και σημείωσε πως «το έργο του Γκάμπο θα συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες γενιές». «Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους οραματιστές συγγραφείς του, έναν από τους αγαπημένους μου από όταν ήμουν νέος» τόνισε σε ανακοίνωσή του. «Είχα μια φορά το προνόμιο να συναντηθώ μαζί του στο Μεξικό, όπου μου χάρισε ένα βιβλίο με αφιέρωση που κρατάω ευλαβικά ως και σήμερα» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής σήμερα στη μνήμη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, υπογραμμίζοντας ότι ο συγγραφέας που απεβίωσε χθες ήταν «ένας στενός φίλος της Ρωσίας».
«Πρόκειται για ένα σπουδαίο συγγραφέα και στοχαστή που μας άφησε, πιστό έως το τέλος στις ιδέες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης» δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο. «Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ήταν ένας στενός φίλος της Ρωσίας» προσέθεσε. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο Η Φωνή της Ρωσίας, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, δημοσιογράφος, είχε καλύψει το 1957 στη Μόσχα το παγκόσμιο Φεστιβάλ νεότητας για ένα περιοδικό της Κολομβίας. Τα βιβλία του είχαν εκδοθεί στην ΕΣΣΔ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, προσωπικός φίλος του Γκαρσία Μάρκες, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του λογοτέχνη. «Από τότε που διάβασα τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά πριν από 40 χρόνια και πλέον, πάντα μου προκαλούσαν θαυμασμό τα μοναδικά του δώρα της φαντασίας, της σαφήνειας της σκέψης, της συναισθηματικής εντιμότητας. Απαθανάτισε τον πόνο και τη χαρά της ανθρωπότητας σε σκηνικά τόσο πραγματικά όσο και μαγικά» ανέφερε ο Κλίντον σε ανακοίνωσή του. «Με τιμούσε να είμαι φίλος του και να γνωρίζω τη μεγάλη του καρδιά και το λαμπρό του μυαλό για πάνω από 20 χρόνια. Τα συλλυπητήριά μου στη (σ.σ. σύζυγό του) Μερσέδες, στην οικογένειά του, στους φίλους και στους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο».
«Χίλια χρόνια μοναξιάς και θλίψης για το θάνατο του σπουδαιότερου Κολομβιανού όλων των εποχών! Αλληλεγγύη και συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γκάμπο» έγραψε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος στον λογαριασμό του στο Twitter.
Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα ο Σάντος είχε δηλώσει πως βρισκόταν σε επαφή με την οικογένεια του διάσημου συγγραφέα και είχε ζητήσει από τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν τη σεναριολογία για την κατάστασή του.
«Γεννήθηκε στην Κολομβία, αλλά έκανε το Μεξικό το σπίτι του για δεκαετίες, πλουτίζοντας έτσι τη ζωή μας. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη» έγραψε ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο στο Twitter.
Οι αρχές του Μεξικού υποσχέθηκαν μια κηδεία «αντάξια» του αναστήματος του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα, αλλά και ότι θα σεβαστούν τις επιθυμίες της οικογένειάς του.
Ο Γκαρσία Μάρκες γιόρτασε τα 87α γενέθλιά του την 6η Μαρτίου. Είχε βγει από το σπίτι του για λίγο για να χαιρετίσει τους φωτογράφους και τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω, χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Ο Γκαρσία Μάρκες, ο πατέρας του λογοτεχνικού είδους που έγινε γνωστό ως μαγικός ρεαλισμός, συνέβαλε σημαντικά με το έργο του στο να αναδειχθεί η αξιοσημείωτη λογοτεχνική παραγωγή στη Λατινική Αμερική τις δεκαετίες του 1950, του 1960 και του 1970.
Ο Περουβιανός Μάριο Βάργκας Γιόσα, άλλοτε στενός φίλος του Μάρκες, επίσης βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, απομένει ο μόνος επιζών εκείνης της γενιάς.
«Ένας μεγάλος συγγραφέας πέθανε. Το έργο του έδωσε μεγάλη απήχηση και κύρος στη λογοτεχνία. Τα βιβλία του θα τον κρατήσουν ζωντανό, θα συνεχίσουν να κερδίζουν αναγνώστες παντού. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», είπε ο Βάργκας Γιόσα στην εφημερίδα Ελ Κομέρσιο του Περού.
Οι δύο άλλοτε φίλοι είχαν αποξενωθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και λέγεται ότι δεν μίλησαν ποτέ ξανά έκτοτε.