Από τον Σπύρο Κακουριώτη
Από την απόσταση των 98 του χρόνων, ο ποιητής Λόρενς Φερλινγκέτι, που, όπως λέει, δουλεύει ακόμα («όσο μπορεί να κρατά μολύβι στο χέρι») πάνω σε «κάτι που μοιάζει με μυθιστόρημα», αναθυμάται το Σαν Φρανσίσκο της εποχής των μπίτνικ («μια επαρχιακή πρωτεύουσα»), καθώς και τους συγγραφείς φίλους του που σύχναζαν στο βιβλιοπωλείο City Lights που είχε ιδρύσει: τον Άλεν Γκίνσμπεργκ («ήταν ο καλύτερος στο εμπόριο»), τον Τζακ Κέρουακ («όταν έγινε διάσημος, σταμάτησε τις αλητείες… κλείστηκε στο σπίτι κι άρχισε να πίνει»), τον Γκρέγκορι Κόρσο («μια φορά λήστεψε το βιβλιοπωλείο και πήρε μαζί του όσα χρήματα υπήρχαν στο ταμείο… τα κρατήσαμε από τα συγγραφικά του δικαιώματα»). Αυτά και άλλα πολλά αφηγείται στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού Το Δέντρο (216-217), αναπλάθοντας στη μνήμη του μια γενιά που έριξε τον σπόρο για τη ριζική ανατροπή του τοπίου της ψυχροπολεμικής Αμερικής της δεκαετίας του ’50. «Σας φοβίζει ο θάνατος;» τον ρωτά ο δημοσιογράφος, για να πάρει την απάντηση: «Με φοβίζει ο πόνος και τα βάσανα που με χωρίζουν απ’ αυτόν»…
Σε παρόμοιο κλίμα όμως κινούνται και οι καθηλωτικές ημερολογιακές καταγραφές της ζωγράφου Εύας Μπέη, για τα τελευταία περιστατικά της ζωής του ποιητή Νίκου Καρούζου στο Λονδίνο, τους πρώτους μήνες του 1990, όταν ο σύντροφός της είχε ήδη διαγνωστεί με καρκίνο («όταν πανικόβλητος συνειδητοποιείς πως από δω και πέρα δεν θα προφθαίνεις τίποτα πια…»)
Ακόμη, στην ύλη του νέου τεύχους περιλαμβάνεται ένα μικρό αφιέρωμα στην πεζογραφία της Ρέας Γαλανάκη, με μελετήματα των Γιώργου Περαντωνάκη («Μυθικοί παραλληλισμοί και σύγχρονη πραγματικότητα»), Βαγγέλη Χατζηβασιλείου («Ο ιστορικός Άλλος και το τέλος των εθνικών ανατάσεων») και Μάιρης Μικέ («Νεωτερικές ταυτότητες μυθικών συμβόλων»), καθώς και αποσπάσματα από το κείμενο της συγγραφέως «Εγώ, η Αριάδνη».
Στις υπόλοιπες σελίδες του τεύχους δημοσιεύονται αναμνήσεις και παρατηρήσεις του Λόρενς Ντάρελ για μια παράσταση Καραγκιόζη στην Κέρκυρα, του Λε Κορμπυζιέ για την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων και του φινλανδου συγγραφέα και δημοσιογράφου Τίμο Κιλμάλα για την Αθήνα του ’50, εξομολογήσεις των Τζούλιαν Μπαρνς και Ίαν Μακ Γιούαν για τη ζωή και τη λογοτεχνία, αλληλογραφία των Κόναν Ντόυλ και Ρ. Λ. Στήβενσον, επιστολές του Φερντινάν Σελίν, διηγήματα των Ε. Λ. Ντοκτόροου, Χαρούκι Μουρακάμι, καθώς και σκέψεις του Ουμπέρτο Έκο για τον ηλεκτρονικό και έντυπο λόγο.
Την πλούσια ύλη του καινούργιου Δέντρου συμπληρώνουν, όπως πάντα, επιλεγμένες ειδήσεις από την ξένη πνευματική επικαιρότητα και σχόλια (στοχαστικά, μα και ενίοτε καυστικά) για την ελληνική πνευματική ζωή.
[ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, Τζ. Αλεβιζάτου 82, 156 69, Παπάγου, 210-380.46.30, dentromag@yahoo.gr]