Το εργαστήριο της Τέχνης του Πεζού Λόγου (Harvard) με τον Στρατή Χαβιαρά

0
734

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ HARVARD

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ

Συντονιστής: Στρατής Χαβιαράς

Περιγραφή:

Το εργαστήριο της Τέχνης του Πεζού Λόγου για προχωρημένους απευθύνεται σε νέους συγγραφείς που έχουν ήδη ολοκληρώσει ικανοποιητικά εργασία σε μικρή φόρμα και επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους, με στόχο τη δημοσίευση της στον περιοδικό τύπο και το διαδίκτυο, με απώτερο σκοπό την έκδοση βιβλίου. Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον συγγραφέα Στρατή Χαβιαρά και άλλους προσκεκλημένους από το χώρο της λογοτεχνίας, εμβαθύνοντας στην τέχνη του γραπτού λόγου (μπονζάι, διήγημα, νουβέλα ή μυθιστόρημα). Μέσα από τη συζήτηση δειγμάτων γραφής και ασκήσεων, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν σε απόψεις της γραφής, όπως κριτική ανάγνωση, αφηγηματική φωνή, χρήση γλώσσας, ανάπτυξη χαρακτήρων, θεματικές επιλογές, ύφος, κ.α. Επιπλέον, θα γίνει μια γενική επισκόπηση “ειδών” λογοτεχνίας όπως η ποίηση, το δοκίμιο, η παιδική λογοτεχνία, το ιστορικό, αστυνομικό, μελλοντολογικό ή επιστημονικής φαντασίας μυθιστόρημα.

 

Προαπαιτούμενα: μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά ένα δείγμα γραφής, κατά προτίμηση μια ολοκληρωμένη ενότητα (αρχή, μέση, τέλος) έως 1200 λέξεις. Επειδή πρόκειται για εργαστήρια προχωρημένου επιπέδου, οι συμμετέχοντες απαιτείται: (1) να έχουν ευχέρεια στη γραφή (σύνθεση φαντασίας και πραγματολογικού υλικού), ή/και να έχουν παρακολουθήσει εργαστήρια για αρχαρίους και (2) να έχουν ήδη γράψει μερικά διηγήματα ή να έχουν ξεκινήσει μεγαλύτερα σε μήκος έργα.

 

Σας καλούμε ως ενδιαφερόμενοι να δεσμευθείτε ότι θα παρακολουθήσετε όλες τις συναντήσεις του εργαστηρίου και θα είστε συνεπείς στις ώρες της λειτουργίας του.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου:

Θα συμβάλετε έμπρακτα στις συζητήσεις στην τάξη.

Θα ολοκληρώσετε εγκαίρως τις ασκήσεις που απαιτούνται, αν σας ζητηθούν από τους εισηγητές.

Θα ασκηθείτε στη δόμηση του έργου που θέλετε να συγγράψετε, δοκιμάζοντας αφηγηματικές φωνές και χαρακτήρες καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Θα συνθέσετε λίστες αναγνωσμάτων ανάλογα με το θέμα του έργου που ετοιμάζεστε να συγγράψετε: κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα προταθούν τίτλοι κειμένων από τον συντονιστή.

 

Στόχοι εργαστηρίου:

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι αναμένεται:

Να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στην τέχνη του γραπτού λόγου.

Να έχουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση από άλλα μέλη του εργαστηρίου και συγγραφείς για την προσπάθειά τους.

Να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα πεζογραφίας και ειδικότερα στην αφηγηματική φωνή και στην οπτική γωνία της αφήγησης.

Να συνεχίσουν να ασκούνται στην τέχνη της γραφής με την επίμονη διασκευή του αρχικού τους γραπτού.

Να καλλιεργήσουν τη διαμόρφωση ενός δικού τους προσωπικού ιδιώματος (ύφους).

 

Τρόπος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής:

Οι ενδιαφερόμενες/-οι καλούνται να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση matina.goga@chs.harvard.edu έως και τις 10 Μαρτίου με θέμα: «Συμμετοχή στη σειρά συναντήσεων του εργαστηρίου τέχνης του πεζού λόγου για προχωρημένους». Μετά την υποβολή του αιτήματός σας θα λάβετε αποδεικτικό μήνυμα παραλαβής του.

 

Τόπος διεξαγωγής:

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) Ελλάδος στο Ναύπλιο (Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος).

 

Συναντήσεις:

Το εργαστήριο θα είναι εντατικό. Οι συναντήσεις θα γίνουν σε τέσσερις συνολικά ημέρες, σε δύο Σαββατοκύριακα: 22 – 23 Απριλίου και 6 – 7 Μαίου 2017.

* Σημειώστε πως τα Σαββατοκύριακα δεν είναι συνεχόμενα, παρεμβάλλονται κάποιες ημέρες προετοιμασίας σας ενδιάμεσα. Κάθε ημέρα θα γίνονται συναντήσεις πέντε ωρών, με ενδιάμεσα διαλείμματα.

 

Επιλογή συμμετεχόντων: Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από το συντονιστή του εργαστηρίου, συγγραφέα Στρατή Χαβιαρά.

 

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: Η κοινοποίηση της λίστας επιτυχόντων θα γίνει στις αρχές Απριλίου (1 – 3 Απριλίου) και οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν από το ΚΕΣ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικά.

 

Βεβαίωση συμμετοχής: Με το πέρας του εργαστηρίου θα σας δοθεί βεβαίωση συμμετοχής από το ΚΕΣ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του εργαστηρίου στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ή να απευθύνεστε καθημερινά (10.00 – 17.00) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, στους αριθμούς τηλεφώνου 2752047040 και 2752047030. Η Ματίνα Γκόγκα, Συντονίστρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών είναι στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Προηγούμενο άρθροΜικρά κριτικά παιδικά-νεανικά (της Μαρίζας Ντεκάστρο)    
Επόμενο άρθροΟ Χαόκοσμος του Στροβιλόκοσμου της Αγρύπνιας των Φίννεγκαν (Finnegans Wake) του Τζέημς Τζόυς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ