Το ελληνικό βιβλίο στη Μόσχα

0
629

Της Έλενας Χουζούρη.

 

Μπορεί ο Ουμπέρτο Έκο να δήλωνε το 1990 στην Espresso «ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο», η πραγματικότητα όμως  τον διαψεύδει. Έτσι ο Αναγνώστης φέρνει στη δημοσιότητα μια αποκλειστική είδηση που σίγουρα θα προκαλέσει και ενδιαφέρον και συζητήσεις στον χώρο του ελληνικού βιβλίου.

Όπως θα θυμούνται οι παροικούντες την λογοτεχνική και όχι μόνον Ιερουσαλήμ, η Ρωσία ήταν τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Ανταποδίδοντας την τιμή, η Ρωσία θα υποδεχθεί την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας που θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Σεπτεμβρίου, στην ρωσική πρωτεύουσα. Η ευθύνη της οργάνωσης της εκεί παρουσίας μας ανήκει στο Ελληνικό ‘Ιδρυμα Πολιτισμού, όπως και για την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αναγνώστη το ΕΙΠ συνέστησε  μια επιτροπή η οποία με τη σειρά της επέλεξε και πρότεινε τους συγγραφείς που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Μόσχα. Η επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από την δημοσιογράφο και κριτικό Μικέλα Χαρτουλάρη, τον κριτικό Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και τον ποιητή-πεζογράφο Γιώργο Χουλιάρα. Πάντα  σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τριμελής αυτή επιτροπή, με το σκεπτικό να προβληθούν νεώτεροι Έλληνες συγγραφείς, πρότεινε να μεταβούν στη Μόσχα οι συγγραφείς: Ιωάννα Μπουρατζοπούλου, Χρήστος Χρυσόπουλος και Γιάννης Παλαβός. Επίσης από τον πανεπιστημιακό χώρο πρότεινε την αν. καθηγήτρια  του ΑΠΘ   Βενετία Αποστολίδου και τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ, Χάγκεν Φλάισερ. Μαθαίνουμε επίσης ότι ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, στο πλαίσιο της  μοσχοβίτικης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, θα μιλήσει για το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

Συζητήσεις γίνονται για το ποιοι Έλληνες εκδότες θα ταξιδέψουν μέχρι την Μόσχα για να προωθήσουν τους δικούς τους συγγραφείς. Το θέμα μάλλον δεν έχει κλείσει ακόμα αν και  μας χωρίζει παρά ένας και λιγότερο μήνας από την Έκθεση της Μόσχας. Ο Αναγνώστης, πάντως, επιφυλάσσεται να επανέλθει με περισσότερες πληροφορίες.

 

 

Προηγούμενο άρθροTo πορτραίτο του συγγραφέα ως ναυαγού (Της Θάλειας Ιερωνυμάκη)
Επόμενο άρθροΟι Ανα-γνώσεις του Δ.Μουσμούτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ