Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη.
- Η πρωτοβουλία της βρετανικής αλυσίδας βιβλιοπωλείων Waterstone με τίτλο ‘ Το Βιβλίο Που Με Έκανε (Αυτό Που Είμαι)’ προσκαλεί τους αναγνώστες να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους το βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή μαζί με μια παράγραφο που εξηγεί το πώς . Μπορεί να πρόκειται για μαρκετινίστικο κόλπο, ήδη όμως πολλοί διάσημοι έχουν σπεύσει να εξηγήσουν γιατί η Μαντάμ Μποβαρύ έκανε ένα μελλοντικό πολιτικό να μάθει γαλλικά (Alistar Cambel), πως οι Μικρές Κυρίες παρείχαν ένα φιλικό πρότυπο σε ένα νέο κορίτσι που στη συνέχεια έγινε βραβευμένη αρθρογράφος των Times (Caitlyn Moran) και πώς ο Ian Rankin αποφάσισε να γίνει συγγραφέας αφού διάβασε το Κουρδιστό Πορτοκάλι. Και ενώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία λαμβάνει πολύ θετική δημοσιότητα, η οργανωτική δομή των Waterstone απειλείται.
- ‘Αν δεν κάνεις απολύσεις όταν πας καλά, πότε θα τις κάνεις;’ διερωτάται ο James Daunt,διευθύνον σύμβουλος των Waterstone, αφήνοντας το προσωπικό της εταιρείας με ανοιχτό στόμα και 270 θέσεις στελεχών λιγότερες. Όπως γνωστοποιήθηκε με emai που κυκλοφόρησε ανάμεσα στα στελέχη της εταιρείας, όλες οι διευθυντικές θέσεις κάθε υποκαταστήματος θα συγχωνευτούν σε μια ποικίλων καθηκόντων, αυτή του ’διευθυντή βιβλιοπωλείου’. Η αλυσίδα διατηρεί περίπου 286 υποκαταστήματα και απασχολεί πάνω από 4000 άτομα. Πάντως, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες λογιστικές καταστάσεις των Waterstone μετά την αγορά τους από το Ρώσο επενδυτή, Alexander Mamut, το 2011 έναντι 53,5 εκ λιρών, και παρά τις πωλήσεις ύψους 372 εκ λιρών μέχρι τον Απρίλιο του 2012, η ζημιά για την ίδια χρήση φτάνει τα 18 εκ λίρες. Ο κύριος Daunt βέβαια δε φημίζεται για τη σταθερότητα των απόψεων του. Πέρσι είχε καταδικάσει τη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης της Amazon ως ‘έναν ανηλεή διάολο που φέρνει χρήμα’ λίγους μόνο μήνες προτού συνάψει συμφωνία με την Amazon για τη διάθεση των σατανικών kindle από τα υποκαταστήματα των Waterstone.
- Ακριβώς την αντίστροφη αλλά εξίσου ευμετάβλητη άποψη για την ηλεκτρονική ανάγνωση φαίνεται να έχει και ο Στήβεν Κινγκ που αφού το 2000 κυκλοφόρησε τη νουβέλα του ‘Riding the Bullet’ μόνο σε ηλεκτρονική μορφή συνοδευόμενη από ένα παθιασμένο μανιφέστο στην επίσημη ιστοσελίδα του για το πώς ‘ θα γίνουμε ο χειρότερος εφιάλτης των Μεγαλοεκδοτών’, δήλωσε τώρα στην Wall Street Journal πως το νέο του βιβλίο ‘Joyland’ που αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει μόνο σε έντυπη μορφή. Ο Κινγκ επιθυμεί οι αναγνώστες του να ‘ξεκουνηθούν’ και να προμηθευτούν το αντίτυπο τους πηγαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο. Δεν θέλω να ξενερώσω τον Άρχοντα του Τρόμου αλλά υπάρχει και η λύση να παραγγείλει κανείς μέσω διαδικτύου ένα βιβλίο από χαρτί χωρίς να πατήσει ποτέ το πόδι του σε βιβλιοπωλείο. Και μετά σου λέει πως οι συγγραφείς θρίλερ σκέφτονται μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια…