Τι διαβάζουμε, πώς διαβάζουμε. Το προφίλ του σημερινού αναγνώστη.

0
289

 

Ο Αναγνώστης στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου οργανώνει συζήτηση με θέμα «Τι διαβάζουμε, πώς διαβάζουμε. Το προφίλ του σημερινού αναγνώστη».  Φιλολογικό Καφενείο, (περίπτερο 13) , Κυριακή 11 Μαΐου, 11.00-12.00. Συμμετέχουν οι: Βενετία Αποστολίδου, καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός λογοτεχνίας για παιδιά, συγγραφέας, Σωτηρία Καλασαρίδου, Δρ. λογοτεχνικής εκπαίδευσης. Συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού Ο Αναγνώστης.

 

Μικρές σκιαγραφήσεις των εισηγήσεων:

 

Βενετία Αποστολίδου:Η κοινωνική λειτουργία της ανάγνωσης

Η ανάγνωση έχει πάντοτε μια ισχυρή διάσταση που είναι η ατομική, η ανάγνωση δηλαδή ως μια απόλυτα προσωπική πράξη, μοναχική και απομονωμένη από τους άλλους αναγνώστες. Εχει όμως και μια κοινωνική διάσταση, όταν επικοινωνούμε μέσα από τις αναγνώσεις μας, όταν μοιραζόμαστε τις εκτιμήσεις και τις αναγνωστικές μας εμπειρίες με άλλους, όταν χρησιμοποιούμε την ανάγνωση ως συστατικό του κοινωνικού μας προφίλ . Σε κάθε εποχή η κοινωνική διάσταση της ανάγνωσης  παίρνει διαφορετικές μορφές. Η παρέμβασή μου θα επικεντρωθεί στην κοινωνική λειτουργία της ανάγνωσης σήμερα. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει  για την ανάγνωση στα social media και στις λέσχες ανάγνωσης.

 

Σωτηρία Καλασαρίδου:Η αναγνωστική συμπεριφορά παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης: ερωτήματα, δεδομένα και προοπτικές.

Η ανακοίνωση έχει ως στόχο να αναδείξει τη σκιαγράφηση του αναγνωστικού προφίλ παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που χρησιμοποιούν τις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δεκαεφτά δημοτικές βιβλιοθήκες που είναι ενταγμένες στο δίκτυο βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε ένα χρονικό διάστημα δυόμιση περίπου ετών, από τον Απρίλιο του 2009 έως και τον Ιανουάριο του 2012. Ειδικότερα, τα ερωτήματα που καθορίζουν την εν λόγω έρευνα συνιστούν ένα τρίπτυχο που αφορά:

  • α) Στη σκιαγράφηση του προφίλ των αναγνωστών μέσα από πτυχές, όπως είναι το φύλο, η ηλικιακή ομάδα, η εθνικότητα και η συχνότητα δανεισμών βιβλίων.
  • β) Στην αναγνωστική κίνηση που σημειώνει η κάθε βιβλιοθήκη σε συνάρτηση με τη συνοικία της πόλης στην οποία αυτή βρίσκεται.
  • γ) Στις αναγνωστικές προτιμήσεις των χρηστών των βιβλιοθηκών αναφορικά με είδη βιβλίων και συγκεκριμένους τίτλους τους.

 

 

Μαρίζα Ντεκάστρο: Tα βιβλία για παιδιά και το κοινό τους.

Το παιδικό αναγνωστικό κοινό αποτελεί τη μαγιά για τη δημιουργία των μελλοντικών ενήλικων αναγνωστών. Τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά και νέους φτάνουν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΕΚΕΒΙ για τα έτη 2009-2011, περίπου στο 18% του συνόλου της βιβλιοπαραγωγής. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνουμε μια ανασκόπηση του χώρου του βιβλίου για παιδιά και να θέσουμε ερωτήματα σχετικά με τα είδη των βιβλίων, την ποιότητά τους, τις πρακτικές συγγραφέων, εικονογράφων και εκδοτών.

 

 

Προηγούμενο άρθροH ζωή θέλει αλητεία!
Επόμενο άρθροΤα βραβεία της αγοράς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ