Τιμή στον Γιεφτουσένκο

0
239

 

Του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

Μήνας βραβείων ο Μάιος στη Ρωσία. Ο Γιεγκένι Γιεφτουσένκο ήταν ο νικητής του βραβείου «Ποιητής», που θέσπισε η Εταιρεία για την διάδοσης της ρωσικής ποίησης. Πέρσι με το βραβείο είχε τιμηθεί ο ποιητής Γιεβγκένι Ρέιν. Κατά το παρελθόν, μεταξύ εκείνων που τιμήθηκαν με το εν λόγω βραβείο ήταν ο Σεργκέι Γκαντλιέβσκι, ο Τιμούρ Κιμπίροφ, η Ίννα Λισνιάνσκαγια, ο Βίκτωρ Σονσόρα και ο Ολεγκ Τσουζόντσεφ. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως για την επιλογή των υποψηφίων και των νικητών του διαγωνισμού δε λαμβάνεται υπόψη η εθνικότητα ή ο τόπος κατοικίας των ποιητών. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 50.000 δολαρίων. Σύμφωνα με τον κανονισμό του βραβείου, αυτό απονέμεται μόνο σε ζώντες ποιητές, ενώ απαγορεύεται η απονομή του ταυτόχρονα σε διάφορους υποψηφίους την ίδια χρονιά. Το νικητή κάθε χρονιά επιλέγει κριτική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο νικητής της προηγούμενης χρονιάς.

Στον ποιητή και μεταφραστή από τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά Μαξίμ Αμελίν, απονεμήθηκε το βραβείο «Αλεξάντρ Σολζενίτσιν» για το 2013. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, το βραβείο απονεμήθηκε στον ποιητή «για τους καινοτόμους πειραματισμούς, οι οποίοι διευρύνουν τα όρια και τις δυνατότητες της λυρικής ποίησης, για την ανάπτυξη ποικιλόμορφων παραδόσεων του ρωσικού στίχου και για την ευρύτατη δραστηριότητα του προς όφελος της γραμματείας». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 25.000 δολαρίων ΗΠΑ. Ο Μαξίμ Αμελίν, 43 ετών,  έχει εκδώσει αρκετές ποιητικές συλλογές, ενώ έχει μεταφράσει Κάτουλο και Πίνδαρο στα ρωσικά.

 

Ο ποιητής Αντρέι Γκρισάγιεφ, ο εκδότης Αντρέι Κοστανιάν, οι σκηνοθέτες Βλαδίμηρος Πανκόφ και Κυρίλλ Σερεμπριάνικοφ ήταν οι πρώτοι νικητές του βραβείου «Αντρέι Βοζνεσένσκι» «Παραβολή», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 20.000 δολαρίων. Αυτό ανακοίνωσε η χήρα του ποιητή Ζόγια Μπουγκουσλάβσκαγια σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των μελών της οργανωτικής επιτροπής «το βραβείο καλεί τους καλλιτέχνες να δημιουργούν, να τολμούν και να συνεχίσουν το έργο του ποιητή Αντρέι Βοζνιεσένσκι. Μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο ήταν οι ποιήτριες Νίνα Κρασνόβα, Βέρα Πολοζκόβα και ο νεαρός σκηνοθέτης κινηματογράφου Σεργκέι Λομπαν. Στην κριτική επιτροπή μετείχαν η ηθοποιός του θεάτρου Άλλα Ντεμίντοβα, ο λαϊκός καλλιτέχνης της ΕΣΣΔ, σκηνοθέτης Ολέγκ Ταμπακόφ, ο συνθέτης Αλεξέι Ρίμπνικοφ, και οι συγγραφείς Γιεγκένι Γκρισκόβετς και Ντμίτρι Μπίκοφ.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροEπίσημη πειρατεία
Επόμενο άρθροΗ πανσιόν Βωκέ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ