Τα φαντάσματα του Ενκί Μπιλάλ

0
628

Της Λήδας Τσενέ.

Ο Ενκί Μπιλάλ είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς στο χώρο της 9ης Τέχνης. Γεννημένος στο Βελιγράδι, ανακαλύπτει τα comics στο Les-Fantomes-du-Louvre-de-BilalΠαρίσι και μαγεύεται από τη δυναμική τους. Αντλεί έμπνευση από τους μεγάλους Γάλλους σχεδιαστές, από τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και κυρίως από τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις του. Οι ιστορίες του είναι φουτουριστικές, έντονα πολιτικοποιημένες, και συνάμα αισθησιακές. Ο πόλεμος και η βία είναι επαναλαμβανόμενα μοτίβα- άλλωστε δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά- ενώ και η οικολογία επανέρχεται συχνά στις αφηγήσεις του.

Πρόσφατα ο μεγάλος δημιουργός επισκέφτηκε την Αθήνα καλεσμένος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών όπου μίλησε για την πορεία και το έργο του, τις επιρροές και τα βιώματά του και συνομίλησε με πλήθος θαυμαστών του. Les-Fantomes-du-Louvre-de-Bilal_1

Όταν έμαθα ότι ο Μπιλάλ θα έρθει στην Αθήνα ενθουσιάστηκα, όχι μόνο γιατί αγαπώ ιδιαίτερα τα comics του, αλλά και γιατί πολύ πρόσφατα είχα τη χαρά να επισκεφτώ την έκθεση “Les fantomes du Louvre” (Τα φαντάσματα του Λούβρου).

Σε μια από τις κεντρικότερες αίθουσες του Μουσείου φιλοξενείται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση. Ο Μπιλάλ εμπνέεται από κλασικά έργα του Μουσείου και συνομιλεί μαζί τους δημιουργώντας χαρακτήρες και αφηγήσεις γύρω από αυτά. Η Μόνα Λίζα, η Νίκη της Σαμοθράκης, μια αιγυπτιακή μάσκα, ξαναζωντανεύουν και μας διηγούνται τις ιστορίες τους ανανεώνοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Όπως μας λέει ο Fabrice Douar, επιμελητής της έκθεσης και υπεύθυνος εκδόσεων του Μουσείου, “η έκθεση προέκυψε όταν ο Henri Loyrette, διευθυντής του Λούβρου, επισκέφτηκε το ατελιέ του Μπιλάλ και είδε τα έργα που είχε φιλοτεχνήσει με αφορμή τα εκθέματα και που προορίζονταν μόνο για μια έκδοση. Ο Loyrette ενθουσιάστηκε και αποφάσισε να εντάξει τα συγκεκριμένα έργα στο εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου”. Les-Fantomes-du-Louvre-de-Bilal_2“Η αντίδραση των επισκεπτών είναι πολύ θερμή απέναντι στη συγκεκριμένη έκθεση”, συνεχίζει ο Douar. “Μάλιστα, είναι συχνό το φαινόμενο να αναζητούν τα κλασικά έργα αμέσως αφού δουν την έκθεση για να συγκρίνουν και να συνεχίσουν την εμπειρία”. Άλλωστε, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Λούβρο φιλοξενεί έκθεση comics. Πριν από αρκετά χρόνια (2005) ο Nicolas de Crecy εγκαινίασε τα comics στο Λούβρο με το βιβλίο και την παράλληλη έκθεση “Periode glaciaire”. Όπως τονίζει ο Douar, “για εμάς είναι απολύτως φυσιολογικό να οργανώνουμε εκθέσεις και να δείχνουμε πώς ο δημιουργός εμπνεύστηκε από τα εκθέματα του Λούβρου”.

Η έκθεση συνοδεύεται από μια πολυτελή έκδοση για όσους θέλουν να επιστρέφουν ανά πάσα στιγμή, έστω και νοερά, στην εμπειρία της συνομιλίας με τα φαντάσματα του Λούβρου μέσα από τα μάτια του Ενκί Μπιλάλ.

Προηγούμενο άρθροMarie NDiaye, Ladivine, Gallimard, 2013
Επόμενο άρθροΤι έμαθα από τα αμερικανικά σήριαλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ