Τα καλοκαιρινά διαβάσματα άρχισαν (προτάσεις)

0
873

της Μαρίζας Ντεκάστρο.

Προτάσεις βιβλίων για παιδιά σε διάφορες κατηγορίες.

2 βιβλία με παραμύθια και ποιήματα για πολύ μικρά παιδιά

koudounaki

Αγνή Στρουμπούλη

Το κουντουνάκι, παραμύθια ελληνικά για μικρά μικρά παιδιά

Εικ. Εριφύλη Αράπογλου,

Εκδ. Καλειδοσκόπιο

Η γνωστή αφηγήτρια παραμυθιών διάλεξε 30 παραμύθια της προφορικής παράδοσης από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και τον Πόντο,  την Μικρά Ασία, την Κάτω Ιταλία, από περιοχές όπου ζούσαν Έλληνες κι έλεγαν παραμύθια και τα μετέγραψε για πολύ μικρά παιδιά.  Τα  παραμύθια είναι σύντομα, έχουν ρυθμό και επαναλαμβανόμενες λέξεις  ώστε να κρατούν αμείωτο ενδιαφέρον των ακροατών τους.

 

 

 

Dick King-Smith Μartin Honneyset

Είμαι ένας βάτραχος μικρούλης, ο Εμμανουήλ Α. Μπακακούλης

Στιχάκια Μαριανίνα Κριεζή

Εκδ. Αιώρα

Καλή η ιδέα της Αιώρας να επανακυκλοφορήσει τον Μπακακούλη και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς  (Της καμηλοπάρδαλης η μύτη, Αχ, γιατί να είμαι γάτα!) στα ευφάνταστα στιχάκια της Μαριανίνας Κριεζή. Χαρούμενα με ευχάριστες εικόνες απομνημονεύονται εύκολα από τα παιδιά.

 

2 βιβλία για κηπουρική και ιστορία

Gerda Muller

Στον λαχανόκηπο με τον παππού και τη γιαγιά

Μετ. Λίλυ Ιακωβίδου-Αλευρά

Εκδ. Καλειδοσκόπιο

Το κίνημα για τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η κηπουρική είναι ένα όμορφο χόμπι, μια ενασχόληση ευχάριστη και δημιουργική που προϋποθέτει υπευθυνότητα, υπομονή και φροντίδα και για τα παιδιά μπορεί να γίνει παιχνίδι διαρκείας! Παράλληλα, τους γνωρίζει τον κύκλο της φύσης αλλά και ξεκαθαρίζει έννοιες όπως η αειφορία και η υγιεινή διατροφή. Ας ενταχτούμε λοιπόν οικογενειακά στο κίνημα και ας γευτούμε τους καρπούς των κόπων μας.

 

eliaΒασιλική Μαρκάκη

Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς

Εκδ. Fish

Ένα βιβλίο γνώσεων και δραστηριοτήτων για το δέντρο –πρωταγωνιστή στην αρχαία Ελλάδα. Η ελιά, το ευλογημένο δέντρο των θεών, ήταν παρούσα εκείνα τα χρόνια σε όλες τις όψεις της ζωής, στη θρησκεία, στους αγώνες, στη νομοθεσία, στη διατροφή, στην ιατρική, στους μύθους. Πλήθος πληροφοριών, ιστορικών ανεκδότων και αναφορών σε πρόσωπα, μυθικά ή πραγματικά, δίνουν στον αναγνώστη στοιχεία για να καταλάβει πώς λειτουργούσε η ψυχοσύνθεση και η πολιτεία των αρχαίων Ελλήνων.

 

 

 

5 βιβλία μυστηρίου για καλοκαιρινά μεσημέρια

exofilo1.qxt_Layout 1Αντόνιο Ιτούρμπε

Εικ. Άλεξ Όμισε

Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Σπιθαμή και του Πα Λι Κάρι: Το μυστήριο της μούμιας που εξαφανίστηκε, Το μυστήριο του χαμένου σερβίτσιου

Αποδ. Δήμητρα Δότση

Εκδ. Κέδρος

Αν θεωρήσουμε ότι τα βιβλία πρώτης ανάγνωσης είναι βιβλία που στη μορφή τους παραπέμπουν στα βιβλία των ενηλίκων, δηλαδή, ενώ είναι εικονογραφημένα, έχουν μέγεθος και σχήμα  ‘κανονικών’ βιβλίων  και δεν είναι απαραίτητα εκπαιδευτικού περιεχομένου, τότε οι Υποθέσεις του επιθεωρητή Σπιθαμή είναι ό, τι θα επιθυμούσε ένα παιδί να διαβάσει: δυο σύντομες και χαριτωμένες αστυνομικές ιστορίες, με όμορφη εικονογράφηση και δυο ήρωες, τον επιθεωρητή και τον κινέζο βοηθό του, αστείους στη διαφορετικότητά τους.

 

Ιωάννα Μπουλντούμη

Λείπει η γάτα, χορεύουν τα φαντάσματα

Σαν το σκύλο με τη γάτα

Εικ. Κατερίνα Χαδουλού

Εκδ. Μεταίχμιο

Μετά από τις επιτυχημένες αστυνομικές περιπέτειες του επιθεωρητή Σέλοκ του σέλινου (εκδ. Ψυχογιός), διαβάζουμε τις ιστορίες του Γραφείου Αστυνομικών Ερευνών Ηρακλή Πουαντιγιέ. Ως άλλος Ηρακλής Πουαρό, ο ντιλετάντης κος Πουαντιγιέ και η συνεργάτης του Αγαθή Γαλή καλούνται να λύσουν πολλά μυστήρια στον κόσμο των σκύλων. Ένας χαριτωμένος νέος ήρωας λοιπόν του οποίου θα παρακολουθήσουμε τις περιπέτειες επί μακρόν…

 

svoronouΕλένη Σβορώνου

Μυστήρια στην πόλη: Πιάστε τους γκραφιτάδες

Εικ. Νίκη Λεωνίδη

Εκδ. Μεταίχμιο

Τα αδέλφια Λαγωνίκα ξαναχτυπούν, στην Ακρόπολη της Αθήνας αυτή τη φορά! Η Ελένη Σβορώνου δεν αρκείται να στήσει μια μικρή αστυνομική ιστορία. Με μαεστρία αναφέρεται σε πολλά ζητήματα αρχαιολογικού περιεχομένου και καλεί τους αναγνώστες να πάρουν μέρος στις αναζητήσεις των Λαγωνίκα ασκώντας την παρατηρητικότητά τους μέσα από τις ειδικά σχεδιασμένες σελίδες του βιβλίου. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι διαβάζουμε έναν νέο τύπο παιδικού βιβλίου όπου η ψυχαγωγική πλοκή δένεται με τη γνώση.

 

Λέμονι Σνικετ

«Πότε ήταν η τελευταία φορά που την είδατε;»

Εικ. Σεθ

Μετ. Σοφία Γρηγορίου

Εκδ. Ψυχογιός

Στον παράξενο κόσμο του Λέμονι Σνίκετ, στην πόλη της Μουτζουρωμένης Ακτής τα μυστήρια δεν έχουν τελειωμό. Αυτή τη φορά ο μαθητευόμενος ντετέκτιβ καλείται να βρει την κόρη του πλουσιότερου επιχειρηματία της πόλης, της εταιρείας ΜΕΛΑΝΙ ΑΕ, που κάποιος απήγαγε, καθώς και ένα άγαλμα που νόμιζε ότι είχε για πάντα χαθεί.  Ξεκινώντας ως συνήθως με τις λάθος ερωτήσεις ο Λέμονι καταφέρνει να βρει τελικά την άκρη. Αστυνομική λογική αγκαλιά με μεγάλες δόσεις σουρεαλισμού…

 

7 βιβλία για σκέψη και συζήτηση

krelerΣούζαν Κρέλερ

Το μπλε καταφύγιο

Μετ. Τάνια Σταύρου

Εκδ. Ψυχογιός

«Πρέπει κάποιος να μάθει!» «Όχι, υποσχέσου ότι δεν θα πεις πουθενά αυτά που είδες!» Τι να μάθει; Την κακοποίηση που υφίστανται δυο παιδιά από τον πατέρα τους, ευυπόληπτο πολίτη ενός γερμανικού χωριού. Άλλωστε όλοι έχουν αγοράσει το αυτοκίνητό τους από το κατάστημά του. Τι είδε η φίλη των παιδιών; Πληγές και μελανιές σε κρυμμένα σημεία του σώματός τους. Κάποιοι ξέρουν, άλλοι υποπτεύονται, αλλά δεν μιλούν για να μη διαταραχτεί η κοινωνική ειρήνη της κλειστής κοινωνίας. Η φίλη με το παιδικό της μυαλό απαγάγει τα παιδιά και τα κρύβει στο μπλε καταφύγιο, ένα έρημο σπίτι μέσα στα χωράφια. Και αμφιταλαντεύεται:  πατάμε τις υποσχέσεις; Και πόσο μπορεί να κρατήσει όλο αυτό; Η φρίκη σε όλο της το μεγαλείο, μια φρίκη που πρέπει να συζητηθεί για να λήξει. Ένα τολμηρό και εξαιρετικά σκληρό μυθιστόρημα για εφήβους.

 

Τζάκλιν Ουίλσον

Γεννημένες σταρ

Μετ. Μαίρη Γραμμένου

Εκδ. Ψυχογιός

Είναι απόλαυση να διαβάζεις τα μυθιστορήματα της Τζάκλιν Ουίλσον όσο γλυκόπικρα κι αν είναι. Ακόμα κι αν έχουν παραπλανητικούς, πιασάρικους τίτλους στην ελληνική τους έκδοση! Είναι αλήθεια ότι στο τελευταίο της βιβλίο καταπιάνεται με το σταρ σύστεμ που διαλύει και τους σταρ και τις οικογένειές τους. Κατά βάθος όμως πραγματεύεται κοινωνικές καταστάσεις με σοβαρότητα, ενίοτε με χιούμορ, δεν ζαχαρώνει και δεν κρύβει την αληθινή ζωή. Η Ντέστινι, παιδί μιας γκρούπι και ενός ροκ σταρ, ζει τις δυσκολίες μέσα από την φαντασίωση της μητέρας της γι’ αυτόν τον άπιαστο εραστή και πατέρα, η Σάνσετ και τ’ αδέλφια της υποφέρουν επίσης από τις ψυχικές μεταπτώσεις που τους δημιουργεί η ζωή των διάσημων γονιών τους. Και οι δυο έφηβες, προσγειωμένες σφίγγουν τα δόντια μέχρι να συναντηθούν και ίσως να ζήσουν επιτέλους μια φυσιολογική ζωή στα μέτρα τους.

 

hroΗρώ Παπαμόσχου

Στα βήματα της Ιφιγένειας

Εκδόσεις Πατάκη

Η αναβολή του ταξιδιού της οικογένειας Παπαμόσχου στο Λονδίνο έγινε αφορμή για να αποκτήσει η Τατιάνα νέα ζωή και εμπειρίες: την εμπειρία των φώτων της δημοσιότητας, την εμπειρία της προσπάθειας και των ευθυνών.  Πρόκειται για την ενδιαφέρουσα μυθιστορηματική βιογραφία της Τατιάνας, κόρης της συγγραφέως, που έδωσε πρόσωπο στην κινηματογραφική Ιφιγένεια του Μιχάλη Κακογιάννη το 1975. Σ’ αντίθεση με το μυθιστόρημα της Ουίλσον, εδώ η δεμένη οικογένεια στήριξε με αγάπη την κόρη, πρόσεξε να μην διαταράξει την εφηβεία της, φρόντισε την ψυχική της ηρεμία. Και το αποτέλεσμα είναι η Τατιάνα με ωριμότητα να κάνει τις επιλογές της. Ένα ‘μυθιστόρημα’ εξαιρετικής γραφής που με λεπτότητα και ακρίβεια παρουσιάζει στον αναγνώστη όχι μόνο τις ψυχικές διακυμάνσεις των προσώπων αλλά και την ελληνική πραγματικότητα  στα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της χούντας.

 

Μαρούλα Κλιάφα

Ο κόσμος βαριέται να διαβάζει θλιβερές ιστορίες

Εκδ. Κέδρος

Όταν το 1986 πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο, το θέμα και η προσέγγισή του ξάφνιασαν. Τσιγγάνοι, ρατσισμός, λίγοι ασχολούνταν με αυτά τα θέματα. Σήμερα, αν και όλοι μιλούν γι’ αυτά τα ζητήματα, το βιβλίο της Μαρούλας Κλιάφα  είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Χωρίς να ωραιοποιεί και να εξιδανικεύει την παρουσία του πληθυσμού των Ρομά στην Ελλάδα.  Με δυο λόγια εικονογραφεί την πραγματικότητά τους: μιλάει με τα λόγια τους, περιγράφει συνήθειες και κουλτούρα, αναφέρεται στις δυσκολίες ένταξης. Στο παράρτημα που ολοκληρώνει το βιβλίο ο αναγνώστης θα διαβάσει αρκετά άρθρα που αποτελούν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο γράφτηκε το μυθιστόρημα.

 

Τζέιμς Πρέλλερ

Θεατής… ή το επόμενο θύμα;

Μετ. Αργυρώ Πιπίνη

Εκδ. Πατάκη

Ο Έρικ, καινούριος στην πόλη, βλέπει ένα αγόρι να τρέχει άτσαλα. Δεν φαινόταν να τρέχει για να φτάσει κάπου. Έτρεχε για να ξεφύγει από κάποιον.  Διαβάζοντας τη συνέχεια καταλαβαίνουμε το πλαίσιο: πρόκειται για μια κλασική ιστορία εκφοβισμού, με νταήδες και θύματα. Πώς αντιδρά ο Έρικ; Θα παρέμβει ή θα βολευτεί μέσα στην ομάδα των εκφοβιστών; Ή μήπως θα διαισθανθεί ότι κι αυτός κινδυνεύει να πάρει στο μέλλον τη θέση του θύματος; Και τι είναι εκείνο που καθιστά κάποιον θύμα; Τι κρύβεται πίσω από την αγριάδα των νταήδων; Υποφέρει ο ένας ή όλοι; Υπάρχουν ρόλοι σ’ αυτές τις ομάδες; Πλήθος ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν…

 

xasekΓιάροσλαβ Χάσεκ

Ο καλός στρατιώτης Σβέικ

Διασκ. Δημήτρης Καραδήμας

Εκδ. Μίνωας

Ο Χάσεκ με τον Σβέικ καυτηριάζει με το σουρεαλιστικό του χιούμορ και διακωμωδεί την εποχή του και φυσικά δεν τον έγραψε για να διαβαστεί από παιδιά. Επειδή όμως τα παιδιά βιώνουν σήμερα τον παραλογισμό μέσα από τις κουβέντες και τις πράξεις των ενηλίκων, θα το προτείναμε σε ώριμους νεαρούς αναγνώστες με γνώσεις ιστορίας. Διαβάζοντας το έργο θα μπορέσουν να κάνουν αναγωγές στο σήμερα, ίσως καταλάβουν πώς λειτουργεί  δυστυχώς η κοινωνία και μεγαλώνοντας να αντισταθούν σ’ αυτή την κατάσταση.

 

Λίτσα Ψαραύτη

Ποτέ, μα ποτέ ξανά…

Εκδ. Πατάκη

Ένα μυθιστόρημα που αποτυπώνει την κρίση σε όλες της τις εκφράσεις: στην οικονομία- πρώτα πλουτισμός και στη συνέχεια οικονομική κατάρρευση, στις κοινωνικές αξίες- ανάδυση των νεοναζιστικών οργανώσεων νέων,  στην οικογένεια- απομόνωση, αποξένωση των μελών, εικονικές πλην επικίνδυνες φιλίες μέσω του διαδικτύου. Θύλακες  αισιοδοξίας, θετικής σκέψης και μαχητικότητας οι παππούδες που πέρασαν την εμπειρία του πολέμου και οι φωτισμένοι καθηγητές στο σχολείο.  Το θέμα ασφαλώς δεν είναι πρωτότυπο. Ο τρόπος όμως που το διαχειρίζεται η έμπειρη συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη είναι εξαιρετικός και ως προς το πώς ξεδιπλώνεται η πλοκή και ως προς τη γλώσσα που ρέει και δεν πέφτει στην ευκολία της δήθεν νεανικής γλωσσικής κουλτούρας.

 

1 βιβλίο με παιχνίδια της παρέας

Μαρία Πετκανοπούλου

Παίζουμε;  99+1 αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια

Εκδ. Καλειδοσκόπιο

Είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να παίζουν, πόσο τα βοηθά στο μυαλό και στην κοινωνικοποίηση τους. Άλλωστε δέχονται από παντού ερεθίσματα για παιχνίδια: είτε τα επινοούν είτε τα αγοράζουν έτοιμα, πάντοτε τα προσαρμόζουν στη δική τους ιδιοσυγκρασία. Στο βιβλίο Παίζουμε;  Θα βρούμε 100 προτάσεις για την αυτοσχέδια και δημιουργική κατασκευή επιτραπέζιων παιχνιδιών από μικρούς και μεγάλους. Ακολουθώντας σαφείς οδηγίες θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε από απλά υλικά δέκα ομάδες παιχνιδιών, όπως  γεωγραφίας, αθλημάτων, μαθηματικών, ιστορίας, παραμυθιών…

 

Προηγούμενο άρθροΜίλτος Σαχτούρης, Ανθή Λεούση, Ειρήνη Ρηνιώτη, Θωμάς Ιωάννου
Επόμενο άρθροΈφυγε ο Οδυσσέας Χατζόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ