Τα βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου –ΙΒΒΥ

0
1514

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ανάμεσα στους τιμηθέντες και το μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Αναγνώστη  Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο της Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ – Οδηγός για νέους.  

Αναλυτικά τα Βραβεία: 

Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» για την συνολική της προσφορά στην παιδική λογοτεχνία απονεμήθηκε στην κριτικό και συγγραφέα Γεωργία Γαλανοπούλου.

 Βραβεία σε δημιουργούς

  1. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου»σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμαςγια παιδιά:απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο για το βιβλίο Μεγαλώνω τη γιαγιά μου, Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη της Νομικής Βιβλιοθήκης.

 

  1. Βραβείο σεεικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου(Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο: απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση) και στην Αργυρώ Πιπίνη (συγγραφή) για το βιβλίο Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…, εκδόσεις Πατάκη.

 

  1. Βραβείοσε εικονογράφο για τηνεικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους (εκτός των Εικονοβιβλίων – Picture Book): απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Διατσέντα Παρίση για την εικονογράφηση του βιβλίου Δέκα μάγισσες κακές, φοβερές και τρομερές, των Αναστασίας Αγραφιώτη και Ρούλας Παπανικολάου, εκδόσεις Δια Βίου.

 

  1. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σεσυγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου:απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Μαρία Παπαγιάννη για το βιβλίο Παπούτσια με φτερά, εκδόσεις Πατάκη.

 

  1. Βραβείοσε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου,για εφήβους και νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το βιβλίο Ξυπόλυτοι ήρωες, εκδόσεις Πατάκη.

 

  1. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου»σεσυγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ – Οδηγός για νέους, Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα.

 

  1. Βραβείο σεξένο συγγραφέα, έλληνα εκδότη και μεταφραστήβιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Τζον Μπόιν (συγγραφή), Πετρούλα Γαβριηλίδου (μετάφραση) και στις εκδόσεις Ψυχογιός  εκδόσεις για το βιβλίο Το αγόρι στην κορυφή του βουνού.

 

  1. Βραβείο “Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου” σεπρωτοεμφανιζόμενο

συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Άννα Δάρτζαλη για το βιβλίο Όταν η μαμά μου είπε ψέματα, εκδόσεις Λιβάνη.

 

Από το σύνολο των βιβλίων που κατατέθηκαν προς κρίση, η επιτροπή απονέμει «Βραβείο σε Εικονογράφο ή Art Director» για το εξώφυλλο ελληνικού παιδικού και νεανικού βιβλίου στους Απόστολο Βέττα (εικονογράφηση), Σάκη Γεωργιάδη και Εριφύλη Αράπογλου (σχεδιασμός-σελιδοποίηση) για το εξώφυλλο του βιβλίου Ιζαντόρα Ντακ (συγγραφή Στέλλα Μιχαηλίδου), εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

 

 Διεθνή Βραβεία Hans Christian Andersen Awards (HCCA 2018) και πρέσβεις Παιδικού και Νεανικού  Βιβλίου για τη διετία 2017-2018:

για τη συγγραφή, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, & για την εικονογράφηση, ο Χρήστος Δήμος.

Προτάθηκαν από  το Διοικητικό Συμβούλιο για αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ (2017-2018):

Για τη συγγραφή,  η Άννα Κοντολέων για το βιβλίο «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα», εκδόσεις Πατάκη.

Για την εικονογράφηση, η Κέλλυ Ματαθία Κόβο για το βιβλίο «Η άπληστη χελώνα», εκδόσεις Καλέντη (συγγραφή Σοφία Μαντουβάλου).

Για τη μετάφραση, η Δήμητρα Δότση για το βιβλίο «Το υπέροχο ταξίδι της Νίλου» εκδόσεις Καλέντη (συγγραφή Γκουίντο Κόντι ).

Προηγούμενο άρθροΠαιδικά βιβλία ή βιβλία για παιδιά: αναζητώντας την ταυτότητά τους (του Κυριάκου Ντελόπουλου)
Επόμενο άρθρο«Νέοι Ορίζοντες», συνεχίζεται η έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ