Τέσσερα χρόνια Αναγνώστης (του Γιάννη Ν .Μπασκόζου)

1
357

 

Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

 

 

Σαν σήμερα πριν  τέσσερα χρόνια βγήκαμε στον παγκόσμιο ιστό.  Το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο Αναγνώστης έκλεισε τέσσερα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο διαδίκτυο και στην βιβλιοφιλική πολιτιστική κοινότητα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τους : Μαρίζα Ντεκάστρο, Έλενα Χουζούρη, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Κατερίνα Σχινά, Στρατή Χαβιαρά, Λίλα Κονομάρα, Γιάννη Μπασκόζο και εσχάτως προστέθηκε στη συντακτική ομάδα και ο Αριστοτέλης Σαίνης.

Όσο κι αν η εποχή μας σκιάζεται από το γκρίζο φως της ύφεσης τα βιβλία παραμένουν αναντικατάστατη αξία και η ελληνική λογοτεχνία συνεχίζει να παράγει ενδιαφέροντα γεγονότα, βιβλία και θέματα. Πώς θα χαρακτηρίζαμε το περιοδικό μας: ανοικτό σε απόψεις, παρεμβατικό, με αγάπη στους νέους συγγραφείς, με σεβασμό στους εκδότες, τους βιβλιοπώλες, τους συγγραφείς , τους μεταφραστές και γενικά όλους τους ανθρώπους του βιβλίου.

Το ότι συνεχίζουμε για τέσσερα χρόνια αδιαλείπτως την παρουσία μας στον παγκόσμιο ιστό και στην όλο και πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια πολιτιστική πραγματικότητα της χώρας δεν ήταν τόσο απλό όσο μας φαίνεται, πια, σήμερα. Χρειάστηκε κόπος, ξενύχτια, προσωπικές ώρες κλεμμένες, αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών, μαζώξεις για ιδέες  με τη συμβολή  πολλών και διαφόρων φίλων μας. Και αν πετύχαμε κάτι είναι ότι δημιουργήσαμε  γύρω μας μια κοινότητα βιβλιόφιλων που είδαν σε μας τη συνέχεια των παλιών λογοτεχνικών και βιβλιοφιλικών περιοδικών και κυρίως του Διαβάζω, από το οποίο αρκετοί από εμάς προερχόμασταν. Αλλά είμαστε πια ένα άλλο περιοδικό, πιο κοντά στην εποχή μας. Την αρχική ομάδα πλαισίωσαν και άλλοι αξιόλογοι κριτικοί λογοτεχνίας, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, παιδαγωγοί.  Η ομάδα του Αναγνώστη δεν είναι μια κλειστή παρέα με συγκεκριμένες απόψεις που προωθεί αυτές και μόνον αυτές, λειτουργούμε περισσότερο ως μια πλατφόρμα όπου κάθε αξιόλογη πένα μπορεί να δημοσιεύσει τη γνώμη της. Συνεχώς διευρύνουμε τον κύκλο μας και γινόμαστε ένας πολιτιστικός πόλος αναφοράς. Τριάντα χιλιάδες τον μήνα στο site και πάνω από πενήντα χιλιάδες στο fb ακολουθούν τα δημοσιεύματά μας.

Παραμείναμε αυτά τα χρόνια ένα περιοδικό πιστό στα βιβλία, κυρίως τα λογοτεχνικά αλλά και στα υπόλοιπα επιστημονικά, οικονομικά, τέχνης, παιδαγωγικά κ.ά. Πιστό στη διαδικασία της ανάγνωσης, της αγάπης για το είδος «βιβλίο», οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει αυτό. Αγαπήσαμε και τις υπόλοιπες τέχνες ειδικότερα αυτές που έχουν σχέση με τον λόγο. Παράλληλα αυτά τα χρόνια αναπτύξαμε τις πολιτιστικές μας παρεμβάσεις, πολλές , σε διάφορες κατηγορίες ακόμα και σε άλλες πόλεις (Καβάλα, Δράμα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη). Εκδηλώσεις για το μεταμοντέρνο στην ελληνική λογοτεχνία, για τη μετάφραση, για το πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο, για την ποίηση, για το φανταστικό, τιμητικές βραδιές για εξέχοντα πρόσωπα της ελληνικής λογοτεχνίας, για το dada και άλλες πολλές. Φέτος ξεχώρισαν οι τρεις sold out  διαδραστικές εκδηλώσεις με τίτλο «Ποιος είναι ο δολοφόνος;».

Τα Βραβεία του Αναγνώστη έχουν καθιερωθεί με την ποιότητα και τους σαφείς και αδιάβλητους όρους κρίσης του διαγωνισμού.  Μεγάλη  είναι η συνεισφορά του Αναγνώστη στην υποστήριξη νέων λογοτεχνών. Οι λίστες των πρωτοεμφανιζόμουν συγγραφέων στο πλαίσιο των Βραβείων του Αναγνώστη έφεραν στο προσκήνιο νέους λογοτέχνες που ξεχωρίζουν για την καινοτόμα γραφή τους, επηρέασαν τους εκδοτικούς οίκους που στράφηκαν  πιο πολύ στην ανάδειξη νέων συγγραφέων.  Σημαντική είναι η παρέμβαση μας και στο παιδικό βιβλίο. Πλαισιωμένοι από πολλούς καλούς συγγραφείς και παιδαγωγούς δημιουργήσαμε έναν αξιόλογο κύκλο ανθρώπων που μας παρακολουθούν και μας συμβουλεύονται σε ότι αφορά το παιδικό βιβλίο.

Εκδίδουμε τον έντυπο ετήσιο Αναγνώστη, ένα περιοδικό που φιλοδοξεί να συνδυάσει την ηλεκτρονική με την έντυπη παράδοση, προσφέροντας  ανέκδοτα κείμενα, ειδικά αφιερώματα, παρεμβάσεις κ.ά.

Κυκλοφορώ στην αγορά και ακούω απαισιόδοξες απόψεις που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Η υπερφορολόγηση, ο φόβος ενός  δυσκολότερου μέλλοντος , η απουσία θεσμών για το βιβλίο πιέζουν ασφυκτικά τους παράγοντες του βιβλίου. Όμως οι εκδηλώσεις για το βιβλίο, οι εκδόσεις βιβλίων –  όλο και καλύτερων, η νέα γενιά συγγραφέων γεμίζουν τον κενό χώρο της θλίψης, παροτρύνουν όλους εμάς να συνεχίζουμε.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΝεράιδες, προφήτες και άγγελοι: ο υπερβατικός κόσμος του Χρήστου Χαρτοματσίδη (του Θανάση Αγάθου)
Επόμενο άρθροΠαιδικά βιβλία ή βιβλία για παιδιά: αναζητώντας την ταυτότητά τους (του Κυριάκου Ντελόπουλου)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η προσφορά του Αναγνώστη σε όσους αγαπούν το βιβλίο και την ανάγνωση και μάλιστα “με κόντρα τον καιρό” είναι πολύτιμη. Σας ευχαριστούμε πολύ. Χρόνια πολλά, καλή συνέχεια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ